Hlavní obsah

Slovenský mistr se zachránil v LM v posledních vteřinách

PRAHA

Fotbalisté Artmedie Bratislava se radují z postupu z prvního předkola Ligy mistrů. Přitom byli krůček od toho, aby vůbec poprvé v historii slovenský šampion ztroskotal hned na úvod kvalifikace do hlavní fáze lukrativní soutěže.

Článek

Artmedia vyrovnala během 90 minut týden starou prohru 0:2, ale na začátku prodloužení znovu inkasovala a v té chvíli jí zbývalo 29 minut na dva góly. Po vypršení 120 minut tým už mnozí fanoušci viděli venku, ale v té chvíli Staňo vsítil hlavou čtvrtý gól Artmedie.

V sestavě slovenského mistra nastoupili i Češi Hellebrand a Tchuř. Bývalý záložník Vítkovic a Slavie Tchuř se stal klíčovou postavou zápasu. Hned v první minutě mohl otevřít skóre, ale trefil jen tyč. Ve 22. minutě ale jeho roh přistál na hlavě Borbélyho a jeho trefa hlavou rozpoutala peklo. Tchuř si pak střelou z 20 metrů vynutil prodloužení. Trenér Celtiku Glasgow Gordon Strachan, jenž přijel sledovat příštího soupeře, si tak pobyt na Slovensku prodloužil.

Bogomolov zchladil euforii domácích

Hned v první minutě nastavení Bogomolov zchladil euforii domácích, ale záhy zahrál moldavský reprezentační obránce Sosnovskij rukou v šestnáctce a bývalý slávista Kozák z penalty vykřesal pro Artmedii naději. V závěru už pak útočil i brankář Čobej, ale šťastným hrdinou se stal Staňo, který přišel místo Tchuře.

O senzaci se postaral lucemburský mistr. Tým F91 Dudelange minulý týden prohrál s bosenským NK Zrinjski, který dnes doma do poslední minuty držel potřebnou bezbrankovou remízu. Pak se ale trefil Polák Gruszczynski a šokovaní domácí prodloužení nezvládli. Dostali v něm další tři branky a z historického postupu se radovali hráči Dudelange.

Lucemburský mistr se postaral o senzaci

Tým, který má na soupisce 80 procent hráčů z Francie a pouhé čtyři Lucemburčany, navázal na někdejší úspěchy Jeunesse Esch, který v roce 1959 a 1963 postoupil v tehdejším PMEZ do druhého kola. Nyní ale zřejmě jejich nástupce čeká konečná stanice, v dalším předkole jim bude za soupeře rakouský mistr Rapid Vídeň.

Hráči Esch před 42 lety porazili Haku Valkeakoski, ta ale jde letos dál. Dnes už přitom na hřišti Pjuniku Jerevan prohrávala po půlhodině 0:2 a to ji vzhledem k náskoku 1:0 z prvního duelu vyřazovalo. Ještě do přestávky ale snížil Mattila a postup zpečetil vyrovnávacím gólem půl hodiny před koncem Jihoafričan Fowler.

Artmedia Petrželka - Kajrat Almaty (Kaz.) 4:1 po prodl. (2:0, 1:0)
Branky: 22. Borbély, 52. Tchuř, 94. Kozák z pen., 120+1. Staňo - 91. Bogomolov. Diváci: 2850. První zápas 0:2, postoupila Artmedia a ve 2. předkole se utká s Celtikem Glasgow.
Sestava Artmedie: Čobej - Kotula, Debnár, Ďurica, Hellebrand (72. Mikulič) - Vaščák (76. Gajdoš), Borbély, Kozák, Tchuř (83. Staňo) - Fodrek, Obžera. Trenér: Weiss.
Pjunik Jerevan (Arm.) - Haka Valkeakoski (Fin.) 2:2 (2:1)
Branky: 3. Pačadžjan, 30. M. Diawara - 38. Mattila, 63. Fowler. První zápas 0:1, postoupila Haka a ve 2. předkole se utká s Valerengou Oslo.
NK Zrinjski (Bosna) - F91 Dudelange (Luc.) 0:4 po prodl. (0:1, 0:0)
Branky: 90. a 105. Gruszczynski, 97. Di Gregorio, 113. Hug. První zápas 1:0, postoupilo Dudelange a ve 2. předkole se utká s Rapidem Vídeň.
Skonto Riga (Lot.) - Rabotnički Skopje (Mak.) 1:0 (0:0)
Branka: 90. Pereplotkinš. První zápas 0:6, postoupilo Rabotnički a ve 2. předkole se utká s Lokomotivem Moskva.
Anorthosis Famagusta (Kypr) - Dinamo Minsk 1:0 (0:0)
Branka: 71. Samaras. První zápas 1:1, postoupila Famagusta a ve 2. předkole se utká s Trabzonsporem.
Šerif Tiraspol (Mold.) - Sliema Wanderers (Malta) 2:0 (0:0)
Branky: 78. Cocis, 83. Derme. První zápas 4:1, postoupil Šerif a ve 2. předkole se utká s Partizanem Bělehrad.
FC Shelbourne (Ir.) - Glentoran Belfast (Sev. Ir.) 4:1 (2:1)
Branky: 32. a 71. Byrne, 13. Heary, 58. Crowe - 20. McCann. ČK: 30. Leeman (Glentoran). První zápas 2:1, postoupilo Shelbourne a ve 2. předkole se utká se Steauou Bukurešť.
FK Tirana (Alb.) - ND Nova Gorica (Slovin.) 3:0 (3:0)
Branky: 37. Rraklli, 40. Mukaj, 44. Salihi. První zápas 0:2, postoupila Tirana a ve 2. předkole se utká s CSKA Sofie.
FH Hafnarfjördur (Isl.) - Něftči Baku (Ázerb.) 1:2 (0:0)
Branky: 60. Borgvardt - 51. Mammadov, 80. Nabijev. První zápas 0:2, postoupilo Něftči a ve 2. předkole se utká s Anderlechtem.
Dvojice pro druhé předkolo (26., 27. července a 2., 3. srpna):
FBK Kaunas (Lit.) - FC Liverpool, Dinamo Tbilisi (Gruz.) - Bröndby Kodaň, Partizan Bělehrad - Šerif Tiraspol (Mold.), VSC Debrecín (Maď.) - Hajduk Split (Chorv.), Artmedia Bratislava - Celtic Glasgow, FK Tirana (Alb.) - CSKA Sofie, RSC Anderlecht - Něftči Baku (Ázerb.), Valerenga Oslo - Haka Valkeakoski (Fin.), Rabotnički Skopje (Mak.) - Lokomotiv Moskva, F91 Dudelange (Luc.) - Rapid Vídeň, Dynamo Kyjev - FC Thun (Švýc.), Malmö FF (Švéd.) - Maccabi Haifa, FC Shelbourne (Ir.) - Steaua Bukurešť, Anorthosis Famagusta (Kypr) - Trabzonspor.

Reklama