Hlavní obsah

Sparťané po losu věří, že budou hrát o postup

PRAHA

Fotbalisty Sparty Praha čtvrteční los Ligy mistrů vesměs potěšil, bez ohledu na výsledky interní tipovací soutěže. Jasným favoritem skupiny B je sice londýnský Arsenal, ale spolu s Ajaxem se hodlají poprat o druhé postupové místo. Letenští nechtějí podceňovat ani švýcarský Thun, s nímž prohráli 1:2 v přípravném turnaji počátkem července v Rakousku.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Podle kapitána Sparty Karla Poborského budou souboje v Lize mistrů otevřené.

Článek

Kapitán mužstva Karel Poborský tvrdí, že boje ve skupině budou hodně otevřené. "Arsenal je jasným favoritem. Šance na postup určitě máme a popereme se o něj. Osobně jsem tipoval Manchester, Benfiku a Villareal," uvedl nejzkušenější hráč českého mistra.

Podobně vidí šance jeho spoluhráči. Lukáš Zelenka už start v prestižní soutěži opakovaně zažil, ale zápas na anglickém stadionu je i pro něho vždy svátkem. Zvlášť když letos naposledy budou mít soupeři možnost zahrát si na Highbury, neboť Arsenal po sezóně zamíří do budované supermoderní arény.

Hřebík varuje před Thunem

"Arsenal bude asi hlavním favoritem, ale nesmíme se předem vzdávat a budeme chtít postup. O druhé postupové místo si to podle mého rozdáme my a Ajax," řekl klíčový záložník letenského týmu. Upozornil, že ani Thun nebude snadným soustem. "Ze vzájemného zápasu si pamatuji, že byli poměrně nepříjemní, hrají dynamický, rychlý fotbal," upozornil Zelenka.

Trenér Jaroslav Hřebík už předem avizoval, že žádného soupeře nepovažuje za slabého. "Takový Ajax má větší sílu, než je skutečně vnímán. Arsenal je dlouhodobě špičkovým klubem, který hraje evropský styl a má jednoho z nejlepších trenérů vůbec," uvedl na adresu Arséna Wengera. Varoval i před Thunem, který se mu velmi zamlouval ve vzájemném souboji. "Na jaře vyhrál švýcarskou ligu suverénně, o jeho kvalitách svědčí, že vyřadil Dynamo Kyjev," prohlásil kouč.

Sivok uhádl všechny soupeře

Také Adam Petrouš si na Thun dobře pamatuje. "Byli důrazní, ale měli bychom je dokázat přehrát. Oni byli v přípravě mnohem dále, přesto jsme je přehráli a prohráli jen kvůli neuvěřitelně špatné koncovce. Mohli jsme zvítězit klidně 5:2," řekl fotbalista, který trefil, že jedním ze soupeřů bude Arsenal.

Ještě lepším tipérem se ukázal být Tomáš Sivok, který uhádl složení celé skupiny a v letenské kabině bude králem. "Paráda, beru celý bank," radoval se Sivok a spokojen byl i se soupeři. Přál si hlavně Arsenal. "Proti nim jsem vždycky chtěl hrát, jsem šťastný, že se mi to splnilo. Už se nemůžu dočkat," uvedl fotbalista, který si nepřál hrát především proti španělským velkoklubům Barceloně a Realu Madrid.

Blažek chtěl jet do Mnichova

I Jaromír Blažek se domnívá, že los byl ke Spartě přívětivější než před rokem. "Na papíře to vypadá docela dobře, ale my se budeme muset hlavně předvést na hřišti. Víc jsem si přál Juventus a Bayern, to jsou velice atraktivní soupeři, navíc v Mnichově je nová aréna," zmínil stadion, na který by se mohl vrátit během mistrovství světa v příštím roce.

Michal Kadlec si naopak oddechl, že Sparta ve skupině s bavorským velkoklubem neskončila, nelíbila by se mu ani skupina "smrti" s Liverpoolem a Chelsea. "Takto jsme dopadli dost dobře. Je to určitě hratelná skupina," mínil obránce reprezentační jednadvacítky.

Galásek: Se Spartou si to dáme o postup

I v Amsterodamu soudí, že Sparta bude jejich soupeřem o postup. "U televize jsem los bedlivě sledoval, přestože toho teď moc nenahraji. Ale stěžovat si nemůžeme. Arsenal dostáváme celkem pravidelně a se Spartou si to rozdáme o postup," tvrdil reprezentační záložník Tomáš Galásek.

Zdůraznil ale, že sparťané na nizozemské kluby umí zahrát. "Stačí připomenout, jak jsme narazili s Tilburgem," zavzpomínal na dva duely v Lize mistrů, během nichž jeho tehdejší klub dostal dohromady osm branek a Galásek nedohrál domácí zápas kvůli vyloučení. Na Thun se pokusí vyptávat u sparťanů. "Vím, že s ním hráli v přípravě, snad mi něco prozradí," uvedl.

Program Sparty v Lize mistrů 2005/06 (začátky ve 20:45):
1. kolo - 14. září:Sparta - Ajax Amsterodam
2. kolo - 27. září:FC Thun - Sparta
3. kolo - 18. října:Sparta - Arsenal Londýn
4. kolo - 2. listopadu:Arsenal Londýn - Sparta
5. kolo - 22. listopadu:Ajax Amsterodam - Sparta
6. kolo - 7. prosince:Sparta - FC Thun

Reklama

Související témata: