Hlavní obsah

Ajax je v Praze i s Galáskem a Grygerou, chybí Escudé

PRAHA

Výprava fotbalového klubu Ajax Amsterodam už je v Praze. Nejslavnější nizozemský celek přicestoval do české metropole, kde ho ve středu večer čeká vstup do letošní Ligy mistrů proti Spartě. S výpravou přicestovali také oba Češi Tomáše Galásek a Zdeněk Grygera. Ve výpravě naopak chyběla řada opor včetně obvyklého kapitána Juliena Escudého.

Článek

Galásek vyšel z celního prostoru jižního terminálu ruzyňského letiště mezi prvními, ale vzápětí si to rozmyslel a vrátil se zpět. Za chvíli už vedl po své levici Zdeňka Grygeru, aby nebyl sám na očekávaný nápor novinářů i sběratelů autogramů.

Někdejší sparťanský obránce připustil, že mu zápas v Praze ani nepřipadá jako souboj na soupeřově hřišti. "Do Prahy často létám, všechno tady znám, alespoň já tu určitě budu doma," usmíval se Grygera, který tři roky oblékal rudý dres.

Trenér se hodně vyptával

I proto se ho jako znalce spoluhráči na Prahu hodně vyptávali, ale svou znalost pražských zákoutí však tentokrát asi nevyužije. "Přiletěli jsme sice o dva dny dříve, což děláme pravidelně, ale na žádné procházky se nedostaneme. V úterý máme dva tréninky a mezi nimi povinný klid," vysvětlil pilíř amsterodamské obrany. Snad prý až ve středu z hotelu Savoy na Pohořelci vyjde směrem k nedalekým Hradčanům. "V den utkání už totiž nikdy netrénujeme," doplnil podrobnosti ze zákulisí klubu.

Grygera i Galásek však budou svým spoluhráčům přece jen v řadě věcí nápomocní. "Trenér se nás už vyptával na herní systém Sparty a v řadě postřehů jsme se shodli. Třeba na tom, že sparťanskou osu tvoří Blažek, Sivok a Poborský," uvedl Grygera.

Escudé by chybět neměl

Pro Galáska bude zápas také zvláštní, dobře si ještě pamatuje, jako si s Tilburgem kdysi odvážel potupnou porážku 0:4. "Dobře si to pamatuju, stejně tak obdobný způsob, jakým Sparta vyprovodila Feyenoord," připomněl reprezentační kapitán, že český mistr má s nizozemskými kluby velmi aktivní bilanci.

Absence zraněných hráčů prý tým dvou českých reprezentantů výrazně neoslabí. "Escudé laboroval se zraněními už v létě, a tak jsme hledali systém, v kterém chybí. A další hráči jsou zraněni dlouhodobě," dodal Grygera s tím, že Ajax má v zásobě řadu dalších kvalitních hráčů.

Ajax využije v úterý dopoledne sparťanský tréninkový areál, který se nachází jen několik set metrů od hotelu Savoy. Nový trávník Toyota Areny vyzkouší až večer na oficiálním tréninku.

Reklama