Hlavní obsah

Arsenal před zápasem v Amsterodamu počítá ztráty

PRAHA

Notně prořídlý kádr mají fotbalisté londýnského Arsenalu před zápasem Ligy mistrů na hřišti Ajaxu Amsterodam. Thierry Henry je mimo hru nejméně do konce října, bývalý útočník Ajaxu Bergkamp je rovněž zraněný, jeho krajan Van Persie je společně s gólmanem Lehmannem v trestu. Pirésův start odhadují lékaři na sedmdesát procent a navíc klub přišel o Brazilce Gilberta Silvu.

Foto: Arsenal FC

Obránce Arsenalu Ashley Cole

Článek

Toho během bezbrankového ligového duelu s West Hamem odnesli lékaři na nosítkách se zraněným kotníkem. "Pro úterní zápas to nevypadá vůbec dobře. S těmi všemi zraněními si o něj nemůžeme dovolit přijít," řekl kouč Arséne Wenger. Radost mohl mít jen z toho, že se po vleklých zdravotních problémech vrátil šéf obrany Campbell a hra týmu před vlastní brankou se rapidně zlepšila.

Arsenal začal sezonu špatně. Ještě v ní venku nevyhrál a na vedoucí Chelsea ztrácí na sedmém místě jedenáct bodů, které v sezoně už jen těžko smaže.

Ajax se první výhry doma v lize dočkal až v šestém kole a v tabulce je pátý. I jeho kouč Danny Blind řeší problémy se sestavou. Musí zalepit díry v obraně po zraněném Zdeňku Grygerovi i Tunisanovi Trábilsím a pomoci reprezentačnímu zadákovi Heitingovi najít ztracenou formu. Otazníky visí nad Sneijderem, Rosálesem a De Jongem.

Oba týmy se v soutěži střetly před dvěma lety v osmifinálové skupině a oba zápasy skončily remízou. Příští gól Arsenalu bude stou brankou klubu v soutěži.

Ferguson držel bobříka mlčení

V Anglii se chystá na úterý vzpomínání na staré časy a na středu historicky první zápas dvou klubů ze stejné země v základní skupině.

Nejdřív Manchester United vyzve Benfiku. Stane se tři dny poté, co fanoušci na Old Traffordu bučeli na hráče poté, co doma prohráli s Blackburnem. "Myslím, že pohár je tak sváteční událost, že budeme mít skvělou podporu," uvedl kouč Alex Ferguson. Za reakci fanoušků odmítal necelé dva dny mluvit s médii, dokonce i s klubovým televizním kanálem.

Manchester je v lize pátý, na Chelsea ztrácí deset bodů. Ferguson sázel na to, že zápas přitáhne hodně starších fanoušků. Bude to repríza finále soutěže z roku 1968, kdy "Reds" deklasovali Benfiku 4:1 a klub poprvé dobyl Evropu. Domácí se budou muset obejít bez Rooneyho, jenž pyká za vyloučení ve Villarrealu. Týmu chybí i zraněný kapitán Keane. Manchester už neskóroval v Lize mistrů čtyři zápasy, tři z nich prohrál.

Udine bez Iaquinty

Barcelona doma hostí Udine, které minulý týden vyřadilo z prvního týmu kanonýra Iaquintu, a to jen kvůli tomu, že odmítl prodloužit smlouvu a chce odejít. Nově složený útok Di Michele, Rossini byl v Reggině bezzubý a Udine prohrálo 0:2. "Nevěřím, že by nám Iaquintova absence moc vadila," prohlásil přesto kapitán Valerio Bertotto. Pro Barcelonu to bude 150. zápas v Lize mistrů.

Rapid dostal v Turíně vždy napráskáno

Rakouský mistr Rapid Vídeň si před duelem na hřišti Juventusu zvedl sebevědomí vítězstvím 2:0 nad Innsbruckem, což byla jeho první výhra za posledních 50 dnů. Trenér Josef Hickersberger, jenž si hru "Staré dámy" vyrazil osobně prohlédnout na utkání s Udine, však ví, že Juventus je mužstvem jiných kvalit, než byl v sobotu soupeř z Tyrolska.

"Tak ofenzivní partii jako proti Innsbrucku si rozhodně nemůžeme dovolit, každou naši chybu v obraně by Italové tvrdě potrestali," řekl kouč. Rakouský tisk v této souvislosti spekuluje o tom, že Radek Bejbl, jenž v posledních zápasech nastupoval v záložní řadě rakouského šampiona, se znovu stáhne do obranné čtveřice.

Juventusu bude scházet Vieira, jenž byl v Bruggách vyloučen. I tak se Rapid na Delle Alpi historicky první výhry v soutěži zřejmě sotva dočká. Turínský klub už doma v soutěži neinkasoval skoro dva roky, zato Rapid za dvě návštěvy jeho stadionu dostal devět branek. Při té první mu nasázel tři góly současný prezident klubu Bettega, před devíti lety utržili Rakušané debakl 0:5.

Liverpool proti Chelsea

Šlágrem týdne bude bez pochyby středeční duel úřadujícího majitele trofeje Liverpoolu s lídrem Premier League a anglickým mistrem Chelsea. Bude to odveta "modrých" za hořké vyřazení v semifinále minulého ročníku, o němž rozhodla střela Luise Garcíi, o které dosud není jasné, jestli skončila za brankovou čarou.

Chelsea sice v osmi zápasech v sezoně neztratila ani bod a inkasovala jediný gól, kouč Rafael Benítez ovšem své hráče burcoval: "Porazili jsme Chelsea předtím a můžeme ji porazit znovu. Je sice lepší než loni, ale to jsme i my."

Real Madrid se bude snažit vymazat z hlav fanoušků dva týdny starý debakl 0:3 v Lyonu. Doma by neměl mít s Olympiakosem Pireus vážnější problémy, přestože mu chybějí potrestaný Ronaldo a stále zraněný Zidane. "Bílý balet" dvakrát po sobě v lize snadno vyhrál, pokaždé soupeři nastřílel tři branky.

Reklama