Hlavní obsah

Messi je mimozemšťan, který si přiletěl s námi lidmi zahrát, žertoval před finále veterán Buffon

Berlín/Praha

Zůstal jediný. Z mužstva Juventusu, které před dvanácti lety svedlo ve finále Ligy mistrů na Old Trafford v Manchesteru marný boj s milánským AC, už jen Gianluigi Buffon hájí barvy Staré dámy. Tucet sezón musel uběhnout, než se mu nabídla možnost si finálový zápas zreprízovat. „Však na něm také bylo v semifinálové odvetě proti Realu vidět, co pro tým dokázal udělat a jak všechny hecoval, jen abychom se do finále dostali,“ připomíná ředitel turínského klubu Pavel Nedvěd, že bez Gigiho by si italský mistr asi cestu do Berlína neproklestil.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Gólman Juventusu Gianluigi Buffon.

Článek

I v sedmatřiceti letech je Buffon obrovskou oporou Juventusu. „Světová extratřída. Jeden z nejlepších brankářů světa, který si udržuje pořád mimořádnou výkonnost a mezi tyčemi Juventusu může vydržet i v dalších sezónách," netají Nedvěd, že na zkušeného gólmana bude turínský celek v berlínském finále s Barcelonou hodně spoléhat.

Bezchybná defenzíva umocněná o mimořádný výkon Buffona by mohla být základem, jak eliminovat ofenzivní sílu Katalánců, Messiho, Neymara a Suáreze především. A třeba jak dvanáct let po finále v Manchesteru dosáhnout i na vysněnou trofej.

„Strašně bych Gigimu přál, aby se mu to povedlo. Vždyť vítězství v Lize mistrů je jediným primátem, který mu ve sbírce jeho úspěchů chybí," připomíná Grande Paolo, že motivace jeho někdejšího spoluhráče bude obrovská.

„Je to samozřejmě můj velký cíl," přitakává Buffon, ale před konfrontací s Barcelonou je hodně opatrný.

Taktiku na Barcu mají připravenou

„V semifinále proti Realu jsme měli pětatřicetiprocentní šanci obhájce trofeje vyřadit a dostat se do finále. Nakonec se nám to podařilo, ale teď v Berlíně devalvovaly naše naděje ještě níž, uznává veterán v bráně Juventusu.

„Ale taktiku, jak proti Barceloně uspět, máme připravenou. Hlavně se nesmíme zatáhnout do obrany a snažit se jen bránit, protože s tím si soupeř umí poradit a Messi by nám nakonec gól stejně dal," prozrazuje Nedvěd, s čím jeho Juventus do finále půjde.

„Na něco jsme opravdu přišli, na Barcelonu to zkusíme. Třeba ji nezastavíme, ale alespoň ji zbrzdíme," přidával Buffon, který má na Berlín obzvláště krásné vzpomínky. Vždyť před devíti lety tam hájil bránu squadry azzury, která ve finále mistrovství světa porazila Francii a získala titul mistrů světa.

„Jenže teď proti nám nastoupí Messi. Fotbalista z jiné planety. Mimozemšťan, který si přiletěl zahrát s námi, normálními lidmi. Ale i on bude muset chodit po naší zemi, takže doufám, že v tu chvíli se i z něho stane docela normální člověk," pokoušel se o žerty a vtipkování Gigi.

Který tým vyhraje finále Ligy mistrů?
Barcelona
58,9 %
Juventus
41,1 %
Celkem hlasovalo 12682 čtenářů.

Reklama

Související témata: