Hlavní obsah

Nelétající Bergkamp řádí dál

LONDÝN

Šestatřicetiletý Dennis Bergkamp sice už neobléká oranžový dres nizozemské reprezentace, ale stále patří k postrachům brankářů. Ty děsí především v chrámu Arsenalu na Highbury, ale také po celé Anglii, protože mu to pořád náramně střílí.

Článek

Pokud je soupeř v rozumném dosahu silniční, lodní nebo železniční dopravy, dorazí i tam. Na trávníku se nebojí sebeostřejších obránců, jediné, co ho děsí, jsou letadla. Od nich se drží v uctivé vzdálenosti...

Když jeho spoluhráči doma v klidu trénují, on už je třeba na cestě za soupeřem. Jezdí s předstihem, aby stihl rozběhat únavu z cesty. Pro trenéry to není nic příjemného, ale když měl Arsene Wenger loni říci, zda chce tohoto veterána dál v mužstvu, neváhal s prodloužením smlouvy. "Dennis je pro tým velice cenný. Stále je dostatečně rychlý a neztratil nic ze svého čichu na góly. Báječně do mužstva zapadá," složil Wenger poklonu svému svěřenci.

Odchovanec slavné líhně Ajaxu je s 37 milióny liber (více než 1,5 miliardy korun) majetku po Beckhamovi druhým nejbohatším fotbalistou na britských ostrovech. Nejvíc si pochopitelně vydělal v Arsenalu, za který hraje už jedenáctou sezónu. S Ajaxem triumfoval nejen v nizozemské nejvyšší soutěži, ale i v Poháru vítězů a Poháru UEFA, odešel před vrcholem týmu v Lize mistrů a uvolnil místo v útoku Kluivertovi.

Dva roky v Interu Milán mu přinesly druhý triumf v Poháru UEFA. S Arsenalem získal tři mistrovské tituly, čtyřikrát držel v rukou FA Cup a jednou Ligový pohár.

"Fotbal mě pořád baví, i když bolí stále víc a musím hodně času věnovat regeneraci. Dokud jsem platný pro mužstvo, chci hrát a vůbec mi nevadí, že častěji sedím na lavičce," říká fotbalista, který v 80 zápasech evropských pohárů nastřílel osmatřicet branek.

Reklama