Hlavní obsah

Maccabi - Basilej 1:1Jediná střela na bránu dovedla přemožitele Plzně do Ligy mistrů! Malmö vyřadilo Celtic

Tel Aviv
Aktualizováno

Fotbalisté Maccabi Tel Aviv postoupili do základní skupiny Ligy mistrů. Přemožitel plzeňské Viktorie v úterní odvetě 4. předkola milionářské soutěže remizoval 1:1 s Basilejí, před týdnem hrál ve Švýcarsku 2:2 a to Izraelcům stačilo. Znovu úřadoval útočník Maccabi Eran Zahavi, který jako jediný z domácích hráčů vystřelil přímo na branku Basileje a překonal brankáře Tomáše Vaclíka. Mezi evropskou smetánku se znovu podívá i švédské Malmö, které po domácí výhře 2:0 vyřadilo slavný Celtic Glasgow.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Útočník Maccabi Tel Aviv Eran Zahavi svádí souboj s Birkirem Bjarnasonem z Basileje (uprostřed v bílém dresu).

Článek
Fotogalerie

Postup do hlavní fáze Champions League po úterku slaví i fotbalisté Dinama Záhřeb, Šachtaru Doněck a Valencie.

Basilej sice vedla už od 11. minuty po brance Zuffiho, ještě v prvním poločase ale vyrovnal Zahavi, který si připsal už šestou branku v předkolech. Šlo o jedinou střelu Maccabi v utkání, přesto mu vynesla druhý postup v historii. Poprvé si izraelský klub zahrál ve skupině v sezóně 2004/05.

Podruhé si zahraje hlavní soutěž také Malmö. Švédský celek a loňský přemožitel Sparty si poradil s Celtikem Glasgow, stejně jako loni proti českému zástupci dokázal v domácí odvetě smazat prohru z úvodního zápasu. Ve Skotsku podlehl 2:3, ale v úterý si zajistil postup výhrou 2:0. Postarali se o ni Rosenberg a vlastní branka Boyaty.

Liga mistrů s pěticí španělských zástupců

O zápis do historie se postarali hráči Valencie, kteří pro Španělsko vybojovali páté místo v základních skupinách Ligy mistrů, což se dosud žádné jiné zemi nepovedlo. Valencie v předkole prošla přes Monako. Se čtvrtfinalistou minulého ročníku si v úvodním zápase poradila 3:1, takže na jejím postupu nic nezměnila ani prohra 1:2.

Při čtvrtečním losu základních skupin Valencie doplní Barcelonu, Real Madrid, Sevillu a Atlético Madrid.

Postup vybojovalo také Dinamo Záhřeb, které i v oslabení porazilo v domácí odvetě Skënderbeu Korcë 4:1 a navázalo na výhru 2:1 z Albánie. Dál prošel i Šachtar Doněck. S Rapidem Vídeň sice jen remizoval 2:2, předtím však venku vyhrál 1:0. Také rakouský celek dohrával v deseti.

Odvetné zápasy 4. předkola Ligy mistrů:
Mistrovská část:
Dinamo Záhřeb - Skënderbeu Korcë (Alb.) 4:1 (2:1)
Branky: 9. a 80. Súdání, 15. Hodžič, 55. Taravel - 10. Esquerdinha. ČK: 48. Goncalo (Dinamo). První zápas 2:1, postoupilo Dinamo.
Malmö - Celtic Glasgow 2:0 (1:0)
Branky: 23. Rosenberg, 55. vlastní Boyata. První zápas 2:3, postoupilo Malmö.
Maccabi Tel Aviv - Basilej 1:1 (1:1)
Branky: 24. Zahavi - 11. Zuffi. První zápas 2:2, postoupilo Maccabi.
Nemistrovská část:
Šachtar Doněck - Rapid Vídeň 2:2 (2:2)
Branky: 10. Marlos, 27. Gladkij - 13. Schaub, 22. Hofmann. ČK: 88. Sonnleitner (Rapid). První zápas 1:0, postoupil Šachtar.
Monako - Valencie 2:1 (1:1)
Branky: 17. Raggi, 75. Carrillo - 4. Negredo. První zápas 1:3, postoupila Valencie.

Reklama

Související témata: