Hlavní obsah

Pražany v Amsterdamské Areně peklo nečeká

AMSTERDAM

Na Ajax už se píská i v Amsterdam Areně, kde je doma. Hodinu nebyli v sobotu večer jeho hráči schopni překonat obranu Twente Enschede, což není žádná fotbalová extratřída. Čtyřicet tisíc diváků pak dalo najevo, že se jim nepřesné přihrávky a neschopnost trefit bránu hrubě nelíbí. Když ale Tomáš Galásek sebral soupeři míč a rozjel rychlou akci, sklidil potlesk na otevřené scéně.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Kapitán Ajaxu Amsterdam Tomáš Galásek uniká sparťanovi Lukáši Zelenkovi.

Článek

Diváci už v zoufalství tleskali i střelám mířícím metr mimo tyče, natož pak těm, které se mezi ně vešly, jako jedovka Galáska. Brankář Boschker si s nimi poradil. Kapituloval jen po parádní ráně vlastního obránce a jeslích, které mu nasadil Rosenberg.

Jak dopadne zápas Ajax -Sparta?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Český kapitán Ajaxu byl jedním z mála hráčů, kdo za celý zápas pokazil jen jednu přihrávku! Většinou zakládal útočné akce a jeden fanoušek na sebe dokonce vylil kávu, když vyskočil radostí, protože si myslel, že po jedné z nich gólman hostí už nedosáhne na Sneijderovu střelu. Mýlil se...

Pokud si Sparta v úterním duelu pátého kola základní skupiny Ligy mistrů pohlídá ofenzívního pravého obránce Trabelsího a uprostřed středové řady Madura se Sneijderem, případně De Jongem, nehrozí jí od Ajaxu žádné velké nebezpečí, natožpak kdysi tolik obávané peklo totálního útočného fotbalu.

Ajax se trápí jako Sparta

Slavný nizozemský tým se trápí stejně jako Pražané a velmi mladé mužstvo psychicky těžko zvládá, když se mu v koncovce nedaří. Navíc mu bude kvůli žlutým kartám chybět režisér Galásek, přes něhož šla v sobotním duelu s Twente většina míčů. Když někdo z jeho spoluhráčů zkazil vlastní nemohoucností slibnou akci, bylo Galáska slyšet až na druhém ochozu padesátitisícového supermoderního kolosu.

Ajax dá čas od času dohromady tým, který pak děsí dva tři roky Evropu a vyhrává, co se dá, ale tentokrát to hned tak nehrozí. Chomáč technicky zdatných, ale sobeckých a takticky nevyspělých mladíků sice nabídne pár pěkných akcí, nikdo z nich si však neuvědomí, že třetí, natož čtvrtá nebo pátá klička či přešlapovačka jsou zbytečné, zejména když vedle marně volá o přihrávku volný spoluhráč.

V kotli je teplo

Akce pak má tři standardní řešení: 1) nejčastější je ztráta míče a úprk na vlastní polovinu, 2) zpětná přihrávka, ale taková, aby s ní měl spoluhráč co nejvíc práce, 3) zoufalá přihrávka na obsazeného spoluhráče v momentě, kdy už s míčem nelze nic udělat. Ten ji většinou nečeká, takže ke slovu přichází opět varianta č. 1.

V obrovitém kotli, jehož střecha zakrývá i podstatnou část hřiště, je teplo, i když venku leje jako z konve a od moře fičí ostrý vítr. Zatímco vně Areny bylo pár stupňů nad nulou, uvnitř teploměr neklesl pod deset. O diváka je tu všestranně postaráno, takže si vychutná góly, zaláteří nad nepřesnými střelami a přihrávkami hráčů Ajaxu, ale příště stejně přijde i s celou rodinou znovu, protože strávit nejméně jeden večer v týdnu na fotbale patří k nizozemskému folklóru stejně jako kanály, sýry, větrné mlýny, dřeváky, tulipány a pivo.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG