Hlavní obsah

Švýcaři, třeste se! Češi vám jdou po krku a útočí na Ligu mistrů

Praha

Parádní invaze! Plzeň, Sparta a Liberec ve čtvrtek večer postoupily do Evropské ligy - tři zástupce v základních skupinách český fotbal ještě nikdy neměl. A to ještě Jablonec zůstal jen těsně před branami... Pohárový marš by měl vydatně prospět národnímu týmu. Trojlístek úspěšných pak bude na podzim hrát také o to, aby šampión české soutěže postupoval přímo do Ligy mistrů.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský Ondřej Vaněk se raduje z gólu do sítě Vojvodiny.

Článek

Melouny se valí do Synot ligy. Plzeň, Sparta a Liberec si postupem do Evropské ligy zajistily příjem minimálně 65 miliónů korun, další prémie si pak mohou vykopat za získané body.

Stále je to však jen almužna proti stamiliónům, jež skýtá Liga mistrů. Dobrá zpráva - po čtvrtku je reálná naděje, že by český fotbal mohl již v této sezóně vybojovat pro svého šampióna přímý postup do milionářské soutěže!

Nasazení do pohárů určuje žebříček koeficientů. Češi v něm aktuálně figurují na třináctém místě s odstupem na magickou dvanáctou příčku, kterou zatím drží Švýcaři. Právě 12. místo jako poslední zaručuje jednu místenku ve skupině Ligy mistrů.

Při troše štěstí může i třinácté místo zajistit jackpot v podobě přímého postupu do milionářské soutěže - pouze v případě, že si vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy zajistí přímý postup do LM ve svých ligových soutěžích.

Aktuální pořadí v žebříčku koeficientů:
11. Turecko29,800
12. Švýcarsko29,775
13. Česká republika27,925
14. Řecko26,700
15. Rumunsko25,383
16. Chorvatsko23,375
Umístění na 12. místě jako poslední zaručuje přímý postup do LM, umístění na 15. místě jako poslední zaručuje dvě místa v kvalifikaci LM.

Vaclík a Suchý proti svým...

Češi mají v dosahu i jedenácté Turky, ale ti také pokračují se třemi kluby. Zranitelnějším soupeřem by tam mělo být Švýcarsko, jemuž zbyly už jen dva týmy - pohárové ostřílená Basilej a naopak nezkušený Sion.

Tato situace nabízí pikantní paradox - Basilej se opírá o české legionáře Vaclíka a Suchého, kteří teď stojí svojí zemi v cestě za vytouženou metou...

Švýcaři i Češi začali sezónu s pěti týmy, takže body získané na hřišti se při výpočtu koeficientu dělí pěti. Za výhru se počítají dva body - jedna výhra tedy vynese 0,4 bodu do žebříčku. Švýcaři mají náskok 1,85, z čehož plyne, že Češi potřebují ve zbytku uhrát o pět výher víc než nejbližší konkurenti.

Vzhledem k tomu, že mají o jeden tým ve hře víc, to není tak zcela nereálné, co říkáte!?

Nasazení s ročním zpožděním

Žebříček koeficientů po skončení sezóny je určující pro nasazení do pohárů s ročním zpožděním. Pokud by se Češi na 12. místo v této sezóně dostali, přímé místo v Lize mistrů by vybojovali až pro ročník 2017/18.

Jisté je, že v právě probíhajícím ročníku Synot ligy a domácího poháru půjde znovu o pět míst pro sezónu 2016/17. Mistr zamíří do mistrovské části a vicemistr do nemistrovské části 3. předkola Champions League. Tři týmy pak půjdou do předkol Evropské ligy - vítěz poháru a třetí tým z ligy do třetího, čtvrtý tým tabulky již do druhého.

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 97. min Živě
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.