Hlavní obsah

Fandové Bayernu zaveleli: Bojkot! Příznivci Arsenalu jim tleskali

Londýn

Byli pořádně naštvaní. Vyděsila je anglická realita, a tak fandové Bayernu sáhli k protestu. A domácí příznivci jim zatleskali. I jim se kroutí prsty, když mají za milovaný fotbal platit takové pálky. Ale na rozdíl od německých diváků už byli přinuceni si zvyknout. V Anglii je vstupné na fotbal prostě v jiných kategoriích než kdekoli jinde.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Protest fandů Bayernu proti cenám lístků na utkání na hřišti Arsenalu.

Článek
Fotogalerie

Až po pěti minutách hry zaujali fandové německého mistra svá místa na tribuně. Tedy alespoň většina z těch, co si koupili vstupenky do pro ně vyhraženého sektoru. Za každou museli zaplatit 64 liber. Byla to ta vůbec nejlacinější kategorie...

A to se hostujícím příznivcům vůbec nelíbilo. S poplatky se cena lístků vyšplhala v přepočtu na 100 eur (cca. 2700 Kč)

„Lístek je za 64 liber. Fotbal bez diváků nestojí ani za babku," napsali na jeden z transparentů. A ukázali ve svém sektoru, jak by to bez nich vskutku vypadalo. Tedy jen na pět minut.

„Chceme předvést, jaký je to rozdíl. Bez diváků a ve zbylých 85 minutách i alternativu s nimi," uváděli na sociálních sítích.

Je to nedostupné, stěžují si příznivci

Fandové německého klubu museli zaplatit o 40 liber více než kolik dávají za běžný zápas Bayernu v Allianz Areně. „Takové ceny dělají fotbal pro mladé a sociálně znevýhodněné fanoušky nedostupný," připojili dále v prohlášení.

Faktem je, že ceny za lístky na fotbal v Německu a Anglii jsou diametrálně odlišné. Na Premier League v průměru 52,76 liber, v Německu 23,02. I příznivci v Anglii se v minulých týdnech dobrali k protestům proti cenám. Ale neúspěšným. Tak alespoň aplausem pochválili snahu fandů Bayernu.

Těm se nelíbí ani to, že v dalších destinacích na zápasy jejich klubu výrazně rostou ceny oproti běžným utkáním. Hrajeme proti slavnému týmu, je o to větší zájem, tak je vyšší vstupné zákonité, říkají si některé kluby. V podtextu to ale může vyznívat i takto: Přijedou fandové bohatého Bayernu z bohatého Německa, tak je natáhnem.

I na stránkách Daily Mailu připomínají dramatický růst vstupného na stadióny dalších dvou účastníků skupiny LM Olympiakosu a Dinama Záhřeb.

V Pireu údajně měli fandové Bayernu platit v přepočtu 50 eur (cca. 1350 korun). V pohotovosti už je prý pokladník Dinama Záhřeb. Tam příznivce Bayernu čeká platba minimálně 40 eur (cca. 1100). „Ať si ale kluby vzpomenou, že mají také nějakou sociální odpovědnost," cituje list z prohlášení fanoušků.

Reklama