Hlavní obsah

Vzpoura anglických gigantů ohrožuje Ligu mistrů, vznikne Superliga pro bohaté?

Praha

Liga mistrů, soutěž pro nejúspěšnější evropské fotbalové celky primárně určená mistrům jednotlivých zemí, se musí vážně strachovat o svou další existenci. Několika zbohatlíkům, převážně anglickým klubům, se stále více zamlouvá varianta založení vlastní evropské Superligy. Cíl je v tomto případě jasný - vyvolení by měli každoročně jistou účast a inkasovali by mnohem větší sumy za prodeje televizních práv, než je tomu dosud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V listopadu 2011 přijely do Plzně největší hvězdy Barcelony i s Lionelem Messim. Pokud by Liga mistrů opravdu skončila, čeští fanoušci už nic podobného neuvidí.

Článek

Champions League, tedy vlajková loď Evropské fotbalové unie UEFA, již nyní vydává značné finanční prostředky fotbalovým klubům. Například loňský šampión z Barcelony vydělal 61 miliónů eur (1,7 miliardy korun), zhruba polovinu obnosu tvoří příjmy za prodej televizních práv a zbytek tzv. prize money.

Jenže v porovnání s částkami, které platí za hráče, nejde o zas tak výnosný byznys. A velcí hráči chtějí vydělávat čím dál víc. A tak se může stát, že za pár let už nebudeme mít šanci vidět žádný český klub bojovat v základní skupině LM s Barcelonou, Manchesterem City nebo Bayernem Mnichov. Liga mistrů má totiž vážnou konkurenci - evropskou Superligu.

O jejím vzniku se mluví čím dál víc. Věhlasné kluby by v Superlize vydělávaly až pětkrát víc peněz, navíc by nemusely mít strach, jestli se kvalifikují, protože soutěž by byla uzavřená a místo by měly každou sezónu jisté. Britský deník The Sun dokonce v Londýně načapal zástupce obou Manchesterů, Arsenalu, Chelsea a Liverpoolu, jak si dávají dostaveníčko s americkým miliardářem Stephenem Rossem. Majitel týmu NFL Miami Doplhins má eminentní zájem na vzniku nové soutěže, na které by kasírovali úplně všichni...

Momentálně usilují o Superligu převážně anglické celky. Proti ale rozhodně nejsou ani v Paříži, Barceloně nebo Madridu. Poněkud střízlivější názory mají v Mnichově, kde stále preferují stávající model Champions League.

Podle dřívějších „superligových" plánů má mít nová soutěž 20 účastníků. Stálých. A pochopitelně - bez českých klubů. Z dalších dosud nejmenovaných týmů se jedná třeba o oba milánské giganty, Juventus, Ajax, Porto, Celtic nebo Dortmund. Připravte se na to, že za nějaké tři až čtyři roky už možná žádná Liga mistrů nebude.

Líbil by se vám vznik Superligy namísto dosavadní Ligy mistrů?
Ano, hrály by jen velké týmy a to je plus
5,3 %
Není to špatná myšlenka, ale nechci uzavřenou soutěž
4,7 %
Jsem proti! Bude to jen pro zbohatlíky, nikoliv pro mistry
90 %
Celkem hlasovalo 24926 čtenářů.

Reklama

Související témata: