Hlavní obsah

Uřežu vám koule, vyhrožoval Guardiola hráčům. Bayern pak dokonal velkolepý obrat

Mnichov

Působí spíš jako klidný stratég, než jako obhroublý rapl. Ale i kouč Bayernu Pep Guardiola umí sáhnout ke svéráznějším metodám ve snaze své mužstvo namotivovat k maximálnímu výkonu za kritického stavu. A co víc, jeho metody v drtivé většině případů zabírají.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Kouč Bayernu Pep Guardiola během odvety osmifinále Ligy mistrů s Juventusem

Článek
Fotogalerie

Ještě necelých dvacet minut před koncem odvety osmifinále fotbalové Ligy mistrů proti Juventusu byl jeho Bayern na odpis, prohrával 0:2 a potřeboval dát dva góly, aby si alespoň vynutil prodloužení. A to se také stalo. Robert Lewandowski snížil a v první minutě nastavení Thomas Müller hlavou srovnal. Dvěma góly v prodloužení pak Bayern dokonal obrat a jistil postup.

Co stálo za takřka zázračným probuzením bavorského velkoklubu? Legendární Franz Beckenbauer v roli experta pro televizi Sky spekuloval, že Guardiola svým hráčům určitě vyhrožoval, že je „vykastruje", pokud zápas neotočí a nepostoupí.

A měl takřka stoprocentní pravdu. Jeho slova po utkání potvrdil střelec zřejmě klíčového vyrovnávacího gólu Thomas Müller. Podle něj podobnými slovy španělský kouč své hráče před začátkem prodloužení skutečně motivoval.

„Řekl, že nám uřízne koule. Byla v tom samozřejmě spousta emocí. Být koučem, nechoval bych se jinak. Chtěli jsme za každou dát třetí gól. Pořád jsme na to měli dost energie," cituje Müllera americká ESPN.

Sám Guardiola ale popsal po utkání svoje motivační metody trochu uhlazeněji. „Během poločasové přestávky jsem hráčům připomínal, že nesmí připustit, aby inkasovali potřetí. Spoléhal jsem přitom hodně na německou mentalitu. V prodloužení už hrál jen jeden tým a tím byl Bayern," chválil trenér své svěřence.

Reklama

Související témata: