Hlavní obsah

Mourinho bral vyřazení Chelsea s nadhledem

PRAHA

Trenér fotbalistů Chelsea Londýn José Mourinho z duše nenávidí porážky a úterní vyřazení v osmifinále Ligy mistrů pro něj bylo zvlášť bolestivé. Portugalský stratég ovšem přijal prohru v Barceloně s nadhledem. Ani stopy po ironických slovních výpadech, kterými doprovázel loňské souboje i dva týdny starou domácí porážku.

Článek

"Minulý rok se na čtvrtfinále v televizi dívali v Barceloně, teď je řada na nás," připomněl Mourinho loňskou sezónu, kdy Chelsea dokázala katalánský velkoklub zdolat. Mourinho není zvyklý na brzké konce v Lize mistrů. Předloni dovedl podceňované Porto k senzačnímu vítězství, loni dokráčel s Chelsea do semifinále.

Letos je všechno jinak. Mourinho i s odstupem tvrdil, že klíčovým okamžikem letošního dvojutkání titánů byl úvodní duel. "I statistiky dokazují, že pokud doma prohrajete 1:2, tak se to venku už hodně těžko otáčí," uvedl Mourinho.

Litoval pozdní vyrovnávací branky, kterou Lampard vstřelil z penalty až v třetí minutě nastavení. "Škoda, kdyby to přišlo třeba v 86. minutě, to bychom pořád měli nějakou šanci. Takhle to bylo už hodně složité. Nicméně Barcelona je velké mužstvo a přeji jí v dalších zápasech hodně štěstí," dodal Mourinho, který v minulosti čtyři roky pracoval v Barceloně jako asistent.

Rijkaard nebral postup jako pomstu

Naopak na Nou Campu zavládlo nadšení. Slavný klub se po třech letech znovu dostal do čtvrtfinále prestižní klubové soutěže. "Jsem šťastný, že jsme přešli přes tak silný tým, jakým Chelsea je. Ale nejsem typem člověka, který by to bral jako nějakou pomstu za loňský rok," prohlásil trenér Frank Rijkaard.

Rozplýval se nad jediným gólem zápasu, o nějž se postaral Ronaldinho báječným slalomem a prudkou ranou, kterou gólman Petr Čech nezkrotil. Rijkaard však ocenil i výkon obrany. "Pracovali jsme velmi tvrdě a výborně jako tým. Pustili jsme soupeře jen do minima šancí," uvedla nizozemská legenda.

Děsný kiks brankáře Werderu

Jen dvě minuty scházely v Turíně k dokonalé senzaci. Favorizovaný Juventus marně dobýval obranu Werderu Brémy, pomohla mu až minela brankáře Wieseho, po které Emerson vstřelil klíčový druhý gól. Wiese se sice celý zápas překonával a držel střelce Staré dámy v šachu, ale nevídaný zkrat v 88. minutě všechny jeho bravurní zákroky smazal.

"Hrál jsem svůj nejlepší zápas v životě, a pak přijde takové neštěstí," posteskl si čtyřiadvacetiletý Wiese. "Blíže postupu jsme snad být ani nemohli. Všichni jsme obrovsky zklamaní, protože čtvrtfinále jsme měli na dosah," litoval promarněné šance kouč Werderu Thomas Schaaf.

I domácí připouštěli, že na jejich straně stálo štěstí. Juventus tak dostál pověsti mužstva schopného rozhodovat vypjaté duely v závěrečných minutách. "Znovu jsme ukázali náš charakter. Vyplatilo se nám hrát až do závěrečného hvizdu. Ale Brémy nám daly hodně zabrat," uvedl trenér Fabio Capello.

Villarreal prochází stále bez porážky

Podivuhodnou premiérovou sezónu mezi elitními evropskými kluby zažívá Villarreal. Španělský tým v Lize mistrů letos odehrál osm zápasů, ani jednou nebyl poražen, ale hned šestkrát skončily jeho zápasy smírem. Dva remízové výsledky skromný klub nasměrovaly i k postupu přes Glasgow Rangers.

"V Lize mistrů můžeme dokázat ještě víc, v dalším kole můžeme přepsat naši historii," řekl kouč Manuel Pellegrini. Podle něj o postupu přes Rangers rozhodlo vydařené střídání v odvetě. "Franco s Fontem vnesli do naší hry víc kreativity, to bylo klíčem k úspěchu," vysvětlil Pellegrini.

V trenérovi Rangers Alexi McLeishovi se mísily pocity zklamání z vyřazení a radosti z celkového vystoupení týmu v Lize mistrů. "Je to veliká škoda, že nejdeme dál. Přitom nám k tomu mnoho nescházelo. Ale klub i naši fanoušci by na tým měli být pyšní za to, co jsme letos v Lize mistrů dokázali. Byli jsme excelentní," prohlásil McLeish.

Reklama