Hlavní obsah

To nebyl můj tým, litoval po remíze s AC kouč Lyonu

PRAHA

Pětačtyřicet zápasů v řadě se fotbalistům Olympique Lyon nestalo, že by nedali gól. Až ve středu při čtvrtfinálovém duelu Ligy mistrů s AC Milán vyšli střelci francouzského klubu naprázdno. Podle kouče Lyonu Gérarda Houlliera nepřekonali až příliš velký respekt z věhlasného soupeře.

Článek

"Prvních dvacet minut to nebyl můj tým. Klukům asi vlezla do hlavy legenda o AC Milán, vypadali, jako kdyby byli zmrzlí. Vůbec jsem nemohl uvěřit tomu, co se dělo na hřišti," hořekoval Houllier. V odvetě se prý nic podobného opakovat nebude. "Budeme hrát na sto procent. Vždycky jsme v této sezoně dali v Lize mistrů venku gól," podotkl kouč.

Jenže to platí i o domácích zápasech. Olympique je vyhlášeným strojem na góly, teprve potřetí v posledních 45 zápasech se mu stalo, že neskóroval. Houllier vyjádřil přesvědčení, že se bezbranková remíza může jeho týmu na San Siru hodit.

Ani za týden ale nebude mužstvo kompletní. Ve středu scházel v záloze potrestaný Juninho, v odvetě bude pykat další středopolař Tiago. "Je to stejně velká rána jako hrát bez Juninha," řekl Houllier na adresu hráče, jenž vyhrál Ligu mistrů v dresu Porta. Zákrok pár vteřin před koncem, po němž následovala osudová žlutá karta, Tiagovi vůbec nevyčítal. "Obětoval se pro tým. Věděl, že přijde o odvetu, ale jeho faul možná zabránil gólu," podotkl kouč.

Milán toho dopředu moc nepředvedl, a když už se Ševčenko dostal do šance, narazil na skvělého gólmana Coupeta. "On je zachránil. Odvedl skvělou práci," ocenil brankáře milánský lodivod Carlo Ancelotti. I on byl opatrný při hodnocení výsledku a prohlásil, že šance na postup jsou pořád vyrovnané. "Nemyslím si, že bychom měli nějakou výhodu," uvedl.

Inter zvítězil, vyhráno ale nemá

Ani hráči městského rivala Interu si nemohou prozpěvovat. Trefili se sice oba tápající útočníci Adriano a Martins, ale kvůli vlažnému začátku obrany už v první minutě Forlán vstřelil Interu gól, který jej příští úterý může hodně mrzet.

"Ale máme pořád výhodu," uklidňoval hráče kouč Roberto Mancini. "Na to, s čím jsme se museli vyrovnat, je výsledek 2:1 dobrý," zmínil se Mancini o řadě útrap. Tou největší byla absence zraněného Figa, jenž se po příchodu z Realu Madrid vbrzku stal oporou mužstva. Srb Stankovič, který Portugalce na pravém kraji zálohy nahradil, ale nebyl o nic horší a nahrál na oba góly. Villarreal prý naplnil Manciniho očekávání: těsně bránil a hrozil z brejků.

Na straně soupeře chyběli kvůli kartám tři hráči základní sestavy. Nejen proto se kouč Manuel Pellegrini s prohrou smířil snáz. "Dali jsme gól venku a ještě jsme nastřelili břevno," připomněl Pellegrini Riquelmeho přímý kop.

Jihoamerický pohár

Chilský expert na lavičce Villarrealu jen dodal zvláštní náboj zápasu, který podle zemí původu hráčů spíš připomínal Pohár osvoboditelů než evropskou soutěž. V základních sestavách obou týmů nastoupilo celkem patnáct Jihoameričanů, z toho sedm Argentinců.

Góly ale dávali jiní. Všechny tři góly obstarali hráči, na něž v jejich klubech nejvíc spoléhají, ale jimž se letos vůbec nedaří. Přesto se u nich začíná blýskat na lepší časy. Uruguayec Forlán sice stěží zopakuje loňskou sezonu, v níž s 25 brankami získal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy, ovšem v posledních sedmi duelech rozvlnil síť už čtyřikrát. Na San Siru se trefil už po 45 sekundách.

Pro Adriana to zase byl šestnáctý zásah v Lize mistrů v dresu Interu, čímž vyrovnal klubový rekord modly 60. let Sandra Mazzoly. Přitom kouč Mancini zvažoval, že nechá robustního Brazilce sedět mezi náhradníky. Od začátku roku 2006 do středy se totiž trefil pouze třikrát, a to ještě jednou z penalty. "Bylo pro něj důležité, že dnes vstřelil gól. To mu pomůže. On ale dokáže hrát ještě lépe," hecoval Mancini největší hvězdu svého týmu.

Reklama

Související témata: