Hlavní obsah

Oba milánské kluby vyhlížejí semifinále fotbalové LM

PRAHA

Po třech letech se znovu mohou oba milánské kluby probojovat do elitního kvarteta klubů fotbalové Ligy mistrů. AC i Inter mají před úterními odvetami čtvrtfinále důvod k optimismu: první z nich přivítá doma Lyon, na jehož půdě uhrál bezbrankovou remízu, druhý bude ve Villarrealu stavět na výhře 2:1 z prvního zápasu.

Článek

Španělskému týmu stačí k postupu doma vyhrát 1:0, ale jeho chilský kouč Manuel Pellegrini varoval před přehnaným očekáváním. "Lidé mi říkají, že výsledek 1:2 je dobrý. Ale prohra nikdy dobrá není," podotkl.

V úterý jeho tým potřebuje výsledek, jímž se proslavily italské týmy. Právě Inter Milán byl v 60. letech minulého století průkopníkem catenaccia, totálně obranného stylu, při němž týmu stačila na výhru jediná povedená akce a pak se zamkl v obraně. Diváci na tribuně v takových zápasech trpěli.

Efektivní výkon

Ale pro kýžený výsledek je to účelná zbraň. Villarreal si takovou taktiku vyzkoušel v sobotu v Zaragoze, kde se většinu zápasu bránil, na branku poprvé vystřelil na konci prvního poločasu, ale hned to byl gól. Výsledek 1:0 už udržel a dočkal se první výhry po pěti zápasech. "Byl to efektivní výkon," pochvaloval si Pellegrini, jenž šetřil největší hvězdu týmu, Argentince Riquelmeho. Villarreal prohrál doma v evropských pohárech jediný ze 17 zápasů, ve třinácti z nich udržel čisté konto.

Interu by se mohl vrátit do sestavy Portugalec Figo. Majitel Zlatého míče z roku 200 před týdnem nemohl nastoupit kvůli nataženému svalu, ale v neděli už trénoval a dnes odletěl s výpravou do Španělska.

Pokud by přece jen Figo nenastoupil, kouč Roberto Mancini místo něj našel dobrou náhradu. Argentinec Solari se dostává do formy a v sobotu dvěma trefami rozhodl o výhře nad Messinou. Proti ní nastoupil jediný hráč, který vyběhl v základní sestavě v prvním zápase s Villarrealem. Když Inter hrál ve Španělsku naposledy, deklasoval Valencii 5:1. Venku v soutěži prohrál jediný z posledních deseti duelů.

Ancelotti šetřil opory

AC Milán jako by zapomněl dávat góly. Neskóroval ve dvou zápasech za sebou, což se mu stalo poprvé v sezóně. Cestu do sítě hledají jeho hráči už 210 minut. V sobotu kouč Carlo Ancelotti šetřil opory Ševčenka, Inzaghiho, Kaká, Stama a Nestu a tým bez nich ostudně prohrál v Lecce 0:1, čímž pro něj skončila série 12 zápasů bez porážky.

V úterý by se ovšem měli Ševčenko s Inzaghim zase sejít spolu v útoku. V Lyonu hrál místo Inzaghiho Gilardino, který sice v Serii A patří se 16 brankami k nejlepším střelcům, ale v Lize mistrů stále čeká na první gól. A to už odehrál osm zápasů.

Jeho dva slavnější spoluhráči takové problémy nemají. Ševčenko je s osmi trefami nejlepším střelcem soutěže, Inzaghiho dvě trefy pomohly AC Milán ve čtvrtfinále k postupu před mnichovský Bayern. Se 105 góly dohromady jsou tihle dva nejproduktivnějším útočným párem historie soutěže, Wiltord s Carewem nastříleli v součtu "jen" 44 gólů.

Lyon se v odvetě bude moci opřít o Brazilce Juninha, který před týdnem nehrál kvůli trestu za karty. A na odvetu se těšil o to víc. "Bude to velký zápas. Na jedné straně tým, který je známý na celém světě, a na druhé klub, který je na vzestupu a chce poprvé do semifinále. Prvních dvacet minut bude vzrušujících," tvrdil Juninho.

Opačná situace

Distancovaný je tentokrát jeho spoluhráč ze zálohy Tiago. Také Lyon v lize nenastoupil kompletní, volno dostali střelci Wiltord s Carewem a obránci Cris, Abidal, Cacapa a Clerc.

Oba kluby jsou v opačné situaci. Zatímco Lyonu zajistila Tiagova gólová hlavička v Troyes Ligu mistrů i pro příští sezonu, Milán po prohře v Lecce může na titul zapomenout. Sezónu zachrání jen tehdy, když uspěje v úterý, kdy nastoupí k jubilejnímu stému zápasu v soutěži. Jenže proti Lyonu se neumí prosadit skoro nikdo. Olympique v lize venku neprohrál 13 měsíců a v Lize mistrů trvá jeho neporazitelnost na hřištích soupeřů ještě déle.

Naposledy neuspěl v listopadu 2004 v Manchesteru. Dohromady je to 39 zápasů, v nichž pouze jedinkrát Lyon vyšel naprázdno. "Musíme si věřit. V tomto ročníku Ligy mistrů jsme zatím vždycky dali venku gól," podotkl kouč Lyonu Gérard Houllier.

Úterní program (začátky ve 20:45):
AC Milán - Olympique Lyon, první zápas 0:0, rozhodčí Hauge (Nor.),
FC Villarreal - Inter Milán, 1:2, Vassaras (Řec.).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články