Hlavní obsah

Na Východ! Slavia narazí v boji o Ligu mistrů na Bělorusy či Armény, Plzeň na Steauu Bukurešť

Nyon/Praha
Aktualizováno

Na Východ, tak rozhodl los ve švýcarském Nyonu! Oba české týmy ve 3. předkole fotbalové Ligy mistrů totiž narazí na protivníky z východoevropských zemí. Slavia v mistrovské části totiž potká lepší tým z dvojice Bate Borisov/Alaškert Jerevan, Viktoria Plzeň se v nemistrovské části střetne s mnohonásobným rumunským mistrem Steauou Bukurešť. První duely se hrají 25, resp. 26. července, odvety pak 1., resp. 2. srpna.

Foto: www.fcbate.by

Fotbalisté BATE Borisov jsou potencionálním soupeřem pražské Slavie v kvalifikaci o Ligu mistrů.

Článek

Slavia se při návratu na evropskou pohárovou scénu dočkala soupeře jako vůbec první ze všech účastníků kvalifikace o Ligu mistrů. V ruce ředitele soutěží UEFA Giorgia Marchettiho totiž putoval na světlo světa míček s jejím jménem, k němuž Pražanům poté los přihrál jako soupeře postupujícího z dvojice protivníků z východu.

Šilhavý: To zvládnout musíme!

Konfrontaci mezi BATE Borisov a arménským Alaškertem Jerevan rozhodne ovšem až odveta, neboť první duel skončil nerozhodně 1:1. O oba góly se paradoxně postaral domácí Rios, který dostal nejprve Borisov do vedení, aby dvanáct minut před koncem vlastním gólem vyrovnal.

Výsledek byl velkým překvapením, neboť favoritem tohoto dvojzápasu byl pochopitelně BATE Borisov, který si v minulosti zahrál už pětkrát i základní skupinu Ligy mistrů a domácí soutěži vládne suverénně od roku 2006.

Arménský mistr a vítěz poháru Alaškert Jerevan má ovšem zajímavě složený a relativně kvalitní kádr, v němž figurují třeba Brazilci Claudir a Wal, Srb Nenadovič či Musonda ze Zambie, takže po remíze v prvním zápase může překvapení završit.

„Okamžitě jsme začali shánět informace z obou táborů, protože tuto konfrontaci prostě musíme zvládnout," hlásil po losu slávistický kouč Jaroslav Šilhavý a hned plánoval, že na odvetu Jerevanu s Borisovem se někdo z jeho lidí do Arménie vypraví. „Papírově byli v osudí asi těžší soupeři, ale Borisov má z poslední doby obrovské zkušenosti z evropských pohárů a nelze podcenit nikoho," dodával.

K fotbalistům Plzně byl los mnohem tvrdší. I oni musí na východ, ale na rozdíl od Slavie narazí na obávanou rumunskou Steau Bukurešť, která se po ztrátě licence přejmenovala na FCSB. Obávanou proto, že loni ve stejné fázi dokázala vyřadit pražskou Spartu, pro Západočechy nepříjemnou i z toho důvodu, že rumunští protivníci jim nesvědčí.

Vrba: Těžko si vybírat

Před třemi lety vypadla Plzeň ve 3. předkole Evropské ligy s Ploještí po výsledcích 1:1 venku a 1:4 doma, loni v základní skupině stejné soutěže doma podlehla Astře Giurgiu 1:2 a venku hrála 1:1.

„Rozhodl jsem se pro návrat do Plzně hlavně proto, že hrát Ligu mistrů je na klubové úrovni úplně to nejvíc. A já doufám, že tuhle atmosféru znovu zažiju," nenechal se rozhodit losem a jménem rumunského soupeře trenér Viktorie Pavel Vrba.

„Těžko si v této soutěži vybrat slabšího protivníka v nemistrovské části je to ještě složitější. S rumunskými soupeři nemá Plzeň dobré zkušenosti, o to důkladněji se musíme na Steauu připravit. Jistou výhodou by mohlo být, že začíná ligovou soutěž o tomto víkendu, takže ji uvidíme hned dvakrát, než se s ní utkáme," podotkl plzeňský kouč.

Steaua je nejslavnějším a nejúspěšnějším rumunským fotbalovým klubem. Má na kontě 26 mistrovských titulů, dvaadvacetkrát triumfovala v domácím poháru, v roce 1986 dokonce slavila vítězství v Poháru mistrů evropských mistrů, což byl předchůdce Ligy mistrů.

V loňském ligovém ročníku titul ovšem nezískala. Skončila až druhá za Viitorulem Constanta a ani u sportovní arbitráže CAS neuspěla se snahou, aby protivníka o primát připravila.

V mužstvu kontroverzního podnikatele Becalivedea jsou oporami záložníci Pintili a Florin či třeba útočník Alibec. V kádru jsou ale i Brazilci William a Junior Maranhão, Srb Momčilovič, Chorvat Jakoliš

Jistou výhodou pro Vrbův tým by mohlo být to, že první utkání hraje v Rumunsku, zatímco Slavia začíná cestu kvalifikací na domácím hřišti. Přesný rozpis ale UEFA teprve oznámí.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (první zápasy 25. a 26. července, odvety 1. a 2. srpna):
Mistrovská část:
Slavia Praha - BATE Borisov/Alaškert Jerevan
Spartaks Jurmala/FC Astana - Mariehamn/Legia Varšava
Zrinjski Mostar/Maribor - Hafnarfjördur/Víkingur Göta
Žilina/FC Kodaň - Malmö/Vardar Skopje
Linfield/Celtic Glasgow - Dundalk/Rosenborg Trondheim
Hapoel Beer Ševa/Honvéd Budapešť - Žalgiris Vilnius/Ludogorec Razgrad
Viitorul Constanta - APOEL Nikósie/Dudelange
Hibernians/Salcburk - Rijeka/The New Saints
Karabach/Samtredia - Šeriff Tiraspol/Kukësi
Partizan Bělehrad/Budučnost Podgorica - Olympiakos Pireus.
Nemistrovská část:
FCSB - Viktoria Plzeň
Nice - Ajax Amsterdam
Dynamo Kyjev - Young Boys Bern
AEK Atény - CSKA Moskva
Bruggy - Basaksehir.

Reklama

Související témata: