Hlavní obsah

České kluby načnou boje o Ligu mistrů ve středu, Liberec doma

PRAHA

Zástupci českého fotbalu budou hrát zápasy třetího předkola Ligy mistrů ve středu. První duel Mladé Boleslavi s Galatasaray Istanbul je na programu v Turecku 9. srpna od 19:30 SELČ, odveta se uskuteční v Mladé Boleslavi 23. srpna, čas výkopu zatím nebyl určen. Liberec začne duel proti Spartaku Moskva ve středu 9. srpna od 20:15 v Liberci.

Foto: čtk

Fotbalisté Liberce hrají první zápas doma.

Článek

Podle původního losování Ligy mistrů měl přitom Liberec začínat na půdě soupeře. Jenže v ruské metropoli by došlo k termínové kolizi s utkáním CSKA Moskva proti Ružomberku a druhý moskevský klub dostal coby ligový šampion přednost hrát první zápas doma.

Mladá Boleslav se informaci o utkání v Turecku dozvěděla předběžně už během nočního přesunu mezi Oslem a Prahou, dnes soupeř termín zápasu oznámil oficiálně. "Na ohlášení výkopu odvety máme čas do pátečního poledne, ještě zvažujeme ideální termín," řekl ČTK sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela, podle kterého bude rozhodovat také zájem o přímé televizní přenosy.

Zápasy časově kolidují

Největší zájem o přenosy má Česká televize a šéf sportovní redakce Otakar Černý ČTK potvrdil, že o vysílání některých zápasů už bylo rozhodnuto. "První zápas Liberce budeme vysílat na ČT4 Sport," uvedl televizní šéf sportu, podle kterého by nebylo problémem vysílat i úvodní utkání Mladé Boleslavi v Istanbulu. "Jenže zápasy obou českých klubů časově kolidují," vysvětlil.

Česká televize je připravena vysílat odvetné zápasy všech tří českých pohárových zástupců. Přenos duelu Slavia - Jevlach v Poháru UEFA už televize potvrdila, další dva připravuje.

"Snad nám pomůže, že v Rusku se bude hrát zápas Liberce zřejmě už v odpoledních hodinách našeho času, a tak by se na obrazovky vešla obě utkání, v nichž budou české kluby bojovat o postup. A ze všeho by bylo nejlepší, aby se oba do hlavní soutěže probojovaly a Liga mistrů ani letos nebyla ochuzena o účast českého týmu," řekl Černý.

Galatasaray hráli v ČR naposledy před devíti lety

S oběma soupeři mají české kluby dostatek zkušeností z minulosti. Galatasaray ale vyzrál pouze na Ostravu, kterou v roce 1991 vyřadil v druhém kole PVP. Se Spartou Praha se mocný istanbulský klub potkal dvakrát: v roce 1995 v kvalifikaci Poháru UEFA postoupil český klub, o dva roky později v duelech Ligy mistrů každý z týmů vyhrál svůj domácí zápas.

Spartak Moskva se podíval v pohárech do Čech třikrát, ale vždy hrál pouze proti Spartě. Zatímco v sezóně 1990/91 se radoval ruský klub, z dalších čtyř soubojů v Lize mistrů vyšla lépe Sparta, která ani jeden zápas neprohrála. V paměti je ještě výhra 5:2, při které byl před sedmi lety na Letné i Tomáš Rosický.

Vzájemné výsledky s českými kluby:
Galatasaray:
1991/92PVP: Galatasaray - Ostrava 0:1, 2:1
1995/96Pohár UEFA: Sparta - Galatasaray 3:1, 1:1
1997/98LM: Sparta - Galatasaray 3:0, 0:2
Spartak Moskva:
1990/91LM: Sparta - Spartak 0:2, 0:2
1999/00LM: Spartak - Sparta 1:1, 2:5
2001/02LM: Sparta - Spartak 2:0, 2:2

Reklama

Související témata: