Hlavní obsah

Vaclík překazil Rudým ďáblům postupové oslavy, v osmifinále je Chelsea a Barcelona

Praha
Aktualizováno

I bezbranková remíza posouvala Manchester United do osmifinále Ligy mistrů, jenže v Basileji z ní nakonec nebylo nic. Skvělý Vaclík zlikvidoval Rudým ďáblům spoustu vyložených šancí a když Lang minutu před koncem rozhodl o výhře domácích, musel Mourinhův celek postupové oslavy odložit. Hodně snadno naopak doplnila účastníky osmifinále Ligy mistrů londýnská Chelsea. V ázerbájdžánském Baku hrála sedmdesát minut v početní převaze, takže Karabach rozstřílela 4:0 a o postup už nemůže přijít. Spolu s ní zamířil mezi posledních šestnáct Barcelona, které stačila v Turíně bezbranková remíza.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih Basilej - Manchester UnitedVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih Juventus - Barcelona

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih Atlético Madrid - AS Řím

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih PSG - Celtic

Obratem v minulém zápase v Basileji oživili fotbalisté moskevského CSKA své postupové naděje, v domácím duelu s Benfikou je umocnili. Portugalci sice začali odvážně, Vitinho ovšem v první velké šanci bránu Akinfejeva minul a CSKA promptně odpovědělo. Ščenikov vedoucím gólem spoluhráče uklidnil a od té chvíle domácí vývoj střetnutí kontrolovali. A když jim jedenáct minut po změně stran pomohl nešťastník Jardel vlastním gólem, nebylo už co řešit. Ruský celek se nenechal o tři body připravit, gólman Akinfejev udržel po 11 letech v Lize mistrů čisté konto. Není bez zajímavosti, že k tomu potřeboval 43 zápasů...

Basilej s českými legionáři Vaclíkem a Suchým v sestavě výsledek z Moskvy znala, věděla, že potřebuje také bodovat. Proti Manchesteru United však byla dlouho naprosto neškodná a vlastně se jen bránila náporu Rudých ďáblů. Vaclík hned v úvodu zlikvidoval stoprocentní šanci, do které se dostal Lukaku, poté spálil dvě příležitost Fellaini, Martiala vychytal Vaclík, Suchého teč skončila naštěstí pro domácí jen na břevně vlastní brány...

Basilej se osmělila až s blížícím se závěrem zápasu, jenže Lang trefil jen tyč a příležitost Oberlina zblokoval Rojo. Minutu před koncem ale Lang přece jen překonal Romera, Basilej vyhrála a postupový rébus zůstal ve skupině rozřešen.

Neymar zavelel ke kanonádě

V divokou přestřelku se proměnil úvod zápasu skupiny B v pařížském Parku princů. Celtic totiž vybojoval hned v 1. minutě roh, po jehož rozehrání Dembélé otevřel skóre. Neymarovi se to ani trochu nelíbilo, takže za osm minut vyrovnal, aby zanedlouho po biliárových narážečkách s Verrattim druhou trefou stav otočil. Dva góly ho namlsaly, takže chtěl nabídnout radost i druhým... Proměnil se v nahrávače a Cavanimu sklepl míč tak ideálně, že ten skóroval potřetí. A když ještě před přestávkou přidal Mbappé čtvrtý gól Paris SG, začali se Skotové obávat, aby neodjeli od Seiny s rekordním přídělem. Ten byl skutečně na spadnutí, protože domácí se za ním v závěru vehementně hnali, ale nakonec zůstalo jen u sedmi branek.

Hráči Paris St. Germain tak v dosavadních pěti kolech dali 24 branek a o tři překonali rekord základních skupin, který loni 21 zásahy stanovila Borussia Dortmund. Francouzský celek navíc na cestě za suverénním postupem zatím v Lize mistrů inkasoval jediný gól.

Utkání v Bruselu bylo naopak dlouho na góly chudé, i když domácí Anderlecht měl do přestávky minimálně čtyři obrovské šance. Postupně v nich ale selhali Teodorczyk, Appiah, hlavičkující Spajič a poté zase hned dvakrát polský legionář Teodorczyk. Bayern hrající hodně vlažně všechny domácí příležitosti přečkal a po změně stran skóroval hned z první příležitosti, do níž se dostal. Anderlechtu se ovšem podařilo vyrovnat, trefa Alžířana Hanniho byla prvním gólem, který belgický celek v Lize mistrů dal. Německý mistr ale v závěru zabral a vítězství zásluhou hlavičkujícího Tolissa přece jen vydřel.

Chelsea postoupila po exhibici

Na Olympijském stadionu v Baku, kde hraje zápasy Karabach, padlo rozhodnutí už ve 20 minutě. Domácí veterán Sadygov poslal v šestnáctce rukama k zemi Williana, takže byl vyloučen a Chelsea navíc kopala penaltu. Hazard ji s přehledem proměnil a od té chvíle se utkání proměnilo v exhibici Blues. Hrálo se jen na jednu bránu a Conteho svěřenci si připravovali jednu šanci za druhou. Trefili se ještě třikrát, k čemuž jim pomohla další penalta nařízená opět po zákroku na Williana, takže si s přehledem zajistili postup do osmifinále.

Madridské Atlético muselo bezpodmínečně nad AS Řím vyhrát, aby se ještě dostalo Italům na dohled a mohlo živit naději na postup. Převahu si sice vytvořilo, i šance mělo, před přestávkou dalo dokonce gól, ale ten pro předchozí Férnandezovo hraní rukou neplatil. Po změně stran se ale Griezmann přece jen trefil. Pět minut před konce, kdy hráli hosté už jen v deseti, přidali domácí druhou branku a jejich naděje na postup tudíž dál žije.

Barceloně remíza stačila

Turínskému Juventusu mělo v ostře sledovaném střetnutí s Barcelonou nahrát, že hosté nastoupili bez Messiho. Hostům totiž stačil k postupové jistotě bod a s tím také do zápasu šli. K vedení však měli blíž oni, jenže trestný kop rozehraný Rakitičem skončil pouze na tyči a pád Paulinha v turínské šestnáctce vyhodnotil srbský sudí Mažič jako simulování a penaltu neodpískal. Po změně stran Messi na trávník přece jen vyběhl, ale ani on na bezbrankovém vývoji střetnutí nic nezměnil. I bod však Barcelonu uspokojil, neboť díky němu má postup jistý.

Sportingu Lisabon šlo v zápase skupiny D o uchování postupové naděje a podle toho k duelu s řeckým Olympiakosem Pireus přistoupil. Hned ve druhé minutě nastřelil Pinto tyč, ale na góly čekali domácí téměř celou první půli. Až před přestávkou se trefili Nizozemec Dost a Brazilec César, takže druhý poločas už v poklidu dospěl k bezproblémové výhře Sportingu, kterou podtrhl svým druhým gólem Dost.

O tom, kdo doprovodí do osmifinále Barcelonu, se tak rozhodne až v posledních zápasech skupiny.

5. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
CSKA Moskva - Benfica Lisabon 2:0 (1:0)
Branky: 13. Ščennikov, 56. vlastní Jardel. Rozhodčí: Aytekin - Foltyn, Häcker (všichni Něm.).
Basilej - Manchester United 1:0 (0:0)
Branka: 89. Lang. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.).
Skupina B:
Paris St. Germain - Celtic Glasgow 7:1 (4:1)
Branky: 9. a 22. Neymar, 28. a 79. Cavani, 35. Mbappé, 75. Verratti, 81. Alves - 2. Dembélé. Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řec.).
Anderlecht - Bayern Mnichov 1:2 (0:0)
Branky: 63. Hanni - 51. Lewandowski, 77. Tolisso. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.).
Skupina C:
Karabach - Chelsea 0:4 (0:2)
Branky: 37. a 85. Willian, 21. Hazard z pen., 73. Fábregas z pen. Rozhodčí: De Sousa - Mesquita, Santos (všichni Portug.). ČK: 19. Sadygov (Karabach).
Atlético Madrid - AS Řím 2:0 (0:0)
Branky: 69. Griezmann, 85. Gameiro. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ČK: 83. Peres (Řím).
Skupina D:
Sporting Lisabon - Olympiakos Pireus 3:1 (2:0)
Branky: 40. a 66. Dost, 43. Bruno César - 86. Odjidja. Rozhodčí: Zwayer - Schiffner, Achmüller (všichni Něm.).
Juventus Turín - FC Barcelona 0:0
Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.).

Reklama

Související témata: