Hlavní obsah

Rozehnal: Druhou ligu hrát nechci, stěhování musíme odvrátit

David Rozehnal, obránce národního týmu a pařížského Saint Germain, hovořil o nadcházející ligové bitvě o záchranu ve francouzské lize s deníkem Právo.

Článek

Na začátku reprezentačního srazu jste se těšil, jak si psychicky odpočinete od napjaté atmosféry v pařížském Saint Germain, které bojuje o záchranu. Jaká byla realita?

Bylo to hodně složité. Nejprve se mi nepodařil zápas s Německem. Pak celý ten problém... A proti Kypru se kolem mě protočili tři stopeři. Nikdy v kariéře se mi nic takového nestalo. Navíc jsem sám na sobě cítil větší nervozitu než jindy s ohledem na dění kolem.

Umocnili nervozitu tři hráči na druhém postu stopera? Bylo složité přivyknout tolika střídáním vedle vás?

Je to problematické. Není snadné se v tak rychlém čase přizpůsobit. Ale vždy jsme si rychle řekli, co je důležité, co musíme dodržovat. Hlavně že jsme vyhráli. To bylo v dané situaci nejdůležitější ze všeho.

Jenže po napjaté atmosféře v reprezentaci vás žádný balzám nečeká ani v klubu. Saint Germain bojuje o záchranu. Straší vás při postavení týmu na předposledním místě tabulky zbývajících devět kol hodně?

Zažil jsem boj o záchranu v Olomouci a nebyla to žádná legrace. Situace v klubu není lehká. Nemáme mezi sebou žádné rozepře, ale tlak a nervozita z boje o udržení v lize je pochopitelně cítit. Někteří současní spoluhráči si to vůbec neuvědomují. Až budeme s přibývajícím časem muset vyhrávat, bude to hodně horké. Doufám, že se do takové pozice nedostaneme a ligu zachráníme dříve.

Navíc vás čekají i zápasy s týmy z čela tabulky. Proti Lyonu a Lens asi nelze počítat s úspěchem…

My si nemůžeme vybírat. Ve Francii jsou všechny zápasy těžké. Ale hrajeme taky s našimi přímými konkurenty v boji o záchranu, to je šance. Je to moc vyrovnané a nic není ztraceno.

Je pro vás při té nelehké situaci útěchou, že jako jeden z mála v klubu pravidelně nastupujete? Cítíte od trenéra velkou důvěru?

Ano a hodně mi to pomáhá. Je to jediný klad na celé sezóně. Odehrál jsem všechny zápasy kromě jediného, kdy jsem byl suspendován za žluté karty. Ale raději bych se cítil ohrožený a o místo se pral, kdybychom byli nad pásmem sestupu.

Proč se Paříž v lize tolik trápí?

Pod novým trenérem si sestava sedla, vyhráli jsme několik utkání, náš fotbal se zlepšil a mnohem více bojujeme. Navíc všichni hráči jdou za trenérem, což za minulého kouče moc neplatilo. Podmínky máme dobré, skvělý stadión se skvělými fanoušky, hráče odpovídající boji o páté místo. Jenže nám to nejde. Možná už je to křeč. Zápasů a tím i šancí zachránit ligu teď už bude hodně málo a nemůžete moc spoléhat na klopýtnutí ostatních.

Kádr podle jmen není tak špatný. V čem je tedy hlavní problém?

Pořád si tím lámu hlavu. Občas, když musíme zápas otočit, nám chybí lehkost. Nedá se vyhrávat jen bojovností. Za nepříznivého stavu schází pohyb, hráči se moc nenabízejí od obránců až po útočníky. Měli bychom se snažit ještě více hrát a tvořit. Když je náš projev fotbalový, jsme hodně silní.

Už se v myšlenkách o závěru soutěže promítá i druhá liga?

Vzadu v hlavě to mám. Je nutné si uvědomit vážnost situace. Sestup by byl katastrofou pro všechny. Pro klub, fanoušky, pro město. Raději na to moc nemyslím.

Byl byste ochoten v klubu setrvat v případě pádu z nejvyšší soutěže?

Zatím si nepřipouštím, že bychom sestoupili. Druhou ligu hrát nechci a nepřeju si ani odchod a stěhování. To musíme odvrátit.

Neuškodilo vám dlouhé tažení Pohárem UEFA, v němž jste došli až do osmifinále?

Já byl spokojený, že jsme se dostali tak daleko. Jsou to zkušenosti, které jinde nezískáte. Mně osobně to neublížilo, cítil jsem se dobře. Možná ostatní byli více unavení, ale trenér dbal na to, aby zatížení rozložil. I proti Benfice jsem v odvetě cítil naději na postup. Možná nám volnější program prospěje v boji o záchranu, ale když už jsme byli tak daleko ve významné klubové soutěži, bylo vyřazení po hloupé penaltě velkým zklamáním.

Umíte si vysvětlit, proč jste v Poháru UEFA vítězili a ve francouzské lize klopýtáte?

Jsme schopni hrát dobrý fotbal proti dobrým týmům. Možná je to i podceňováním soupeřů, kteří nemají takové jméno. Vždyť my jsme prohráli se Sedanem, který je poslední v lize...

Reklama

Související témata: