Hlavní obsah

Marseille touží Lyonu zkomplikovat cestu za sedmým titulem

PRAHA

Cestu za sedmým titulem za sebou zahájí v neděli fotbalisté Lyonu, kteří v premiéře francouzské ligy přivítají tým Auxerre. Suverenita Lyonu, ve kterém působí i český reprezentant Milan Baroš, se ale jeho konkurentům už začíná zajídat. "Náš cíl je ale jasný, sedmý titul v řadě a také úspěch v Lize mistrů," vyhlásil prezident klubu Jean Michel Aulas.

Článek

Experti však očekávají, že suverenita Lyonu letos už nemusí být zdaleka tak výrazná. V čele pronásledovatelů, kteří budou chtít Lyon sesadit z trůnu, bude vicemistr z Marseille, zdaleka nejaktivnější hráč na letním přestupovém trhu.

"Lyon je pořád hlavním favoritem, má stále velikou kvalitu, ale v lize to tentokrát bude mít asi nejtěžší za poslední léta. Marseille by se Lyonu mohlo hodně přiblížit, protože hodně posílilo," řekl dnes v rozhovoru s ČTK kouč Ivan Hašek, který po minulé sezóně skončil na lavičce St. Etienne.

I proto nebude česká stopa v nejvyšší francouzské soutěži tak výrazná jako v minulosti. Z Paris St. Germain zamířil do Newcastlu reprezentační stoper David Rozehnal, záložník Vladimír Šmicer se vrátil z Bordeaux do Slavie a Pavel Fořt odešel z Toulouse hostovat do FC Brusel. V zemi galského kohouta tak zůstává už jenom monacké duo Jan Koller, Jaroslav Plašil, Baroš v Lyonu a Marek Heinz v St. Etienne.

 Léto ve znamení přestupů

Přestupová burza byla v létě ve Francii velmi rušná a postaraly se o to především velkokluby v čele s Lyonem, Marseille či Paris St. Germain, který po letech v ústraní znovu touží po návratu mezi elitu.

Lyon, který místo Gérarda Houlliera nově povede kouč Alain Perrin, pustil dlouholeté opory a reprezentanty Abidala a Maloudu do Barcelony respektive Chelsea. Tým opustili i Diarra s Tiagem. Místo nich budou dres Olympique oblékat italský mistr světa z loňského roku a obránce Fabio Grosso, který přišel z Interu Milán, z konkurenčního Lille přestoupili záložník Bodmer a útočník Keita. Ten stál 16 miliónů eur (téměř 450 miliónů korun); víc žádný francouzský klub letos za transfer nevyplatil a pro Baroše to bude další velká konkurence.

"Podle mě Lyon do konce přestupního období ještě nějaký velký nákup udělá," připomněl Hašek, že Lyon má díky prodeji Abidala, Maloudy, Tiaga a Diarry k dispozici ještě mnoho miliónů eur. Část z nich možná použijí na získání brankáře, protože reprezentant Coupet si na čtvrtečním tréninku poranil koleno a minimálně čtyři měsíce si nezachytá.

Velký obchod se v létě povedl také Marseille. Tým z jihofrancouzského přístavu prodal hvězdu loňského mistrovství světa Francka Ribéryho do Bayernu Mnichov a inkasoval za to astronomických 26 miliónů eur (téměř 730 miliónů korun), což byl suverénně největší letošní přestup v rámci francouzské ligy.

Marseille: za Ribéryho CIssé, Zenden, Ziani a Givet

To vedení rozvázalo ruce při hledání a skupování nových posil. Hostování útočníka Djibrila Cissého z Liverpoolu se proměnilo v přestup, ze stejného klubu Olympique získal i nizozemského záložníka Zendena. V Marseille si hodně slibují také od příchodu talentovaného záložníka Zianiho ze Sochaux či dlouholeté opory obrany Monaka Giveta.

"Na Marseille se letos hodně těším. Určitě mají na to, aby Lyonu pozici hodně znepříjemnili. Bude to hodně zajímavý souboj," tvrdil Hašek. "Víme, že nás letos všichni budou chtít porazit. Ale náš minimální cíl je druhé místo a dostat se do Ligy mistrů," přál si kouč Marseille Albert Emon. "Kdybych si ale měl vsadit, tak vsadím peníze na výhru Lyonu," podotkl Emon s úsměvem.

Ve Francii se očekává především souboj Lyonu s Marseille, ale tamní soutěž je proslulá tím, že pokaždé vyletí vzhůru nečekané překvapení. Letos by se takové úlohy mohly zhostit St. Etienne, Toulouse, Bordeaux či Auxerre, po hubených letech se touží dostat vzhůru i Monako s Paris St. Germain. "Bude to velmi zajímavá podívaná," těšil se Hašek.

Přehled českých fotbalistů ve francouzských klubech:
Jan Koller Monako, Jaroslav Plašil Monako, Marek Heinz St. Etienne, Milan Baroš Olympique Lyon
Nejzajímavější přestupy v rámci francouzské ligy: hráč odkud - kam
Franck Ribéry Marseille - Bayern Mnichov, Florent Malouda Lyon - Chelsea, Eric Abidal Lyon - Barcelona, Tiago Lyon - Juventus Turín, Peter Odemwingie Lille - Lokomotiv Moskva, Boudewijn Zenden Liverpool - Marseille, Fabio Grosso Inter Milán - Lyon, Abdulkader Keita Lille - Lyon, Gael Givet Monako - Marseille, Karim Ziani Sochaux - Marseille, Allou Diarra Lyon - Bordeaux

Reklama

Související témata: