Hlavní obsah

Pařížští fanoušci se děsí pádu do druhé fotbalové ligy

PAŘÍŽ

Paříží obchází strašidlo druhé ligy. Řeč je samozřejmě o fotbalovém klubu Paris Saint-Germain (PSG). Někdejší dvojnásobný mistr Francie, sedminásobný vítěz Francouzského poháru a trojnásobný vítěz Ligového poháru se pět kol před koncem potácí v tabulce na třetím místě od konce, a pokud na něm zůstane, nebo si ještě pohorší, přijde francouzská metropole o svého jediného zástupce v nejvyšší soutěži.

Článek

Fanouškům, mezi něž patří i prezident Nicolas Sarkozy, už z toho vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Pravděpodobnost sestupu je přitom nezanedbatelná.

Stačí se podívat do deníku Le Parisien před ligovými zápasy a po nich. Titulky typu "Zápas kapitální pro udržení" nebo "PSG hraje o svou budoucnost" se pravidelně střídají s titulky "Ztracená naděje" nebo "Hrozná porážka" a s fotografiemi za hlavu se držících hráčů PSG. Nálada se začíná propadat na bod mrazu. Nejnovější titulek zní: "PSG rezignovaně umírá".

Klub má problémy už řadu let. Na vlastní kůži to zažil i český reprezentační obránce David Rozehnal, který za PSG několik let hrál, než přestoupil do Anglie. Předsevzetí hrát lépe než v minulém ročníku brala pravidelně zakrátko za své, fotbalisté jako by nebyli schopni zvládnout tlak, který na ně doléhal a který byl o to větší, že šlo o jediné pařížské mužstvo v lize. Nepomáhaly ani výměny trenérů.

Týmu se doma nedaří

V letošním ročníku se týmu mimořádně nedaří na vlastním trávníku. Za celé jaro doma zvítězil jen třikrát, sedmkrát prohrál. Během jara navíc ztratil předchozí schopnost vylepšovat si bilanci v zápasech venku. Teď bude PSG hrát doma ještě dvakrát a venku třikrát, z toho i v Toulouse, které je spolu s Lensem a Štrasburkem jeho přímým soupeřem v boji o udržení.

"Udržet se bude těžké, komplikované," přiznal trenér Paul Le Guen, od něhož si Pařížané s ohledem na jeho úspěchy v Lyonu hodně slibovali, ale který dopadá stejně jako jeho předchůdci. Při hledání "viníků" je samozřejmě na tapetě jako jeden z prvních.

Le Guen je prý moc měkký, neschopný bouchnout do stolu nebo hráče jinak zmobilizovat. Jeho dlouhé odmítání stavět portugalského veterána Pedra Miguela Pauletu, který se přitom v posledních zápasech ukázal jako jeden z nejlepších hráčů, označil Le Parisien za "další důkaz jeho katastrofálního koučování".

Své ale dostávají i hráči. Kritice unikají prakticky jen Pauleta a reprezentant Jérôme Rothen. Mužstvo je prý navíc rozděleno na "mladé", "Latinos" kolem Paulety a ty ostatní.

Morálka je zjevně podlomená, nepomohlo jí ani nedávné vítězství v Ligovém poháru, ostatně překryté aférou kolem urážlivého transparentu pařížských fanoušků na adresu soupeřů z Lensu. O rozsahu rezignace si lze udělat představu z odpovědi náhradního brankáře Jérôma Alonza na otázku, co mohou hráči pro udržení udělat: "Zapálit jednu nebo dvě svíčky."

Reklama

Související témata: