Hlavní obsah

Lyon se chystá na sedmou obhajobu francouzského titulu za sebou

PAŘÍŽ

O další rok mohou fotbalisté Lyonu prodloužit své kralování ve francouzské lize. Olympique zahájí o víkendu útok už na osmý mistrovský titul za sebou a opět je považován za obrovského favorita soutěže. Zkomplikovat cestu za vítěznou trofejí se mu znovu pokusí hlavně Marseille a Bordeaux, ale nejzářivější posily přivedl v letní pauze pařížský St. Germain.

Článek

Francouzská liga tentokrát postrádá významnější českou stopu. Pouze v Lyonu působí útočník Milan Baroš, kterého však nyní vábí španělský Betis Sevilla, a dres nováčka soutěže Nantes obléká Marek Heinz. Třetím do české ofenzivní party by se mohl stát útočník Baníku Ostrava Václav Svěrkoš, o jehož služby projevil zájem tým Sochaux.

Baroš má v Lyonu těžkou pozici, v konkurenci Benzemy, Freda a nové posily Piquionna je až čtvrtým útočníkem. Nový trenér Claude Puel ale po svém příchodu prohlásil, že s českým reprezentantem počítá. Přesto je jen málo pravděpodobné, že by na Baroše zbylo v zahajovacím utkání sezóny proti Toulouse místo v základní sestavě.

Kouč Lyonu vnímá silnou konkurenci

Odborníci se přou, zda Lyonu vydrží dominance z minulých let. Už uplynulá sezóna ale naznačila, že průběh soutěže může být přece jen vyrovnanější. S tím počítají i v Lyonu. "Co Olympique dokázal v minulých letech, bylo neobyčejné. Myslím, že letos ale bude liga o dost těsnější. Ostatní týmy se zlepšily, náskok, který Lyon měl, se bude postupně zmenšovat. Tento rok budeme mít více kvalitních soupeřů," mínil Puel.

Podobný názor má i francouzský reprezentační kouč Raymond Domenech. "Věřím, že letos nebudou o titul bojovat jen Lyon a Bordeaux. Myslím, že uvidíme i další kluby, které se budou schopny zařadit do souboje o titul," naznačil Domenech, že očekává velkou bitvu.

Značné naděje si dělají v Marseille. Klub získal v pauze vycházející hvězdu Ben-Arfu, významnou posilou je i reprezentant Pobřeží slonoviny Koné. "Mým snem je stát se šampiónem, chceme titul. Ale věřím, že když skončíme druzí, nikdo mě nezabije," uvedl s úsměvem trenér Eric Gerets. Marseille si dá pozor na úvod ligy, vloni získalo z prvních devíti zápasů pouhých sedm bodů.

Tým Bordeaux si dělá zálusk na titul

Také Bordeaux pomýšlí na mistrovskou korunu. Sebevědomí si jeden ze spolufavoritů zvedl před týdnem, kdy v Superpoháru porazil Lyon. "Hráčům jsem ale řekl, že to pro sezónu nic neznamená. Od soboty začínáme znovu a možná že to bude ještě složitější než s Lyonem," prohlásil kouč Laurent Blanc. "Opakuji, že Lyon je stále favoritem. Ale věřím, že tento rok nebude kralovat sám a že s ním bude schopno měřit síly až pět týmů. A Bordeaux mezi nimi," doplnil bývalý francouzský reprezentant.

Velké zmrtvýchvstání plánuje PSG. Tradiční francouzský velkoklub v minulém ročníku s vypětím sil odvrátil sestup a po hluchých sezónách se nyní pokusí vrátit na výsluní. Pařížské vedení přivedlo slavné posily Giulyho s Makelelem, a to ještě usilovalo o francouzského reprezentačního rekordmana Thurama, jenž však kvůli srdeční vadě ukončil kariéru.

"Po minulých sezónách nemůžeme vykřikovat velké věci. Bylo by nemístné říkat, že je naším cílem titul. PSG prochází renovací, pokusíme se odehrát co nejlepší sezónu a uvidíme," řekl bek Zoumana Camara.

Nantes posílil kanonýr Klasnić

Zajímavý bude i souboj na opačném konci tabulky. Sestupující Lens, Štrasburk a Mety nahradily Grenoble, nejstarší profesionální klub ve Francii Le Havre a Nantes. Českému ofenzivnímu záložníkovi Heinzovi přibyl spoluhráč, nováček totiž angažoval střelce Klasniče, který opustil Brémy kvůli nedostatečné péči tamních lékařů o jeho transplantovanou ledvinu.

Od nadcházející sezóny budou mít k francouzské lize blíže i čeští diváci. Vedle stanice Sport1 bude sobotní večerní zápasy nově vysílat také Galaxie Sport.

Reklama

Související témata: