Hlavní obsah

Růžička: Mám nejvyšší cíle, stejně jako Ivan

PRAHA

Po těžkém rozhodování přijal roli kouče hokejové reprezentace na Světovém poháru Vladimír Růžička. Zasáhla ho tragická smrt Ivana Hlinky, další odloučení se nelíbilo ani manželce. "Bylo to těžké, nechtěl jsem to vzít, ale přemluvili mě," řekl Právu Růžička.

Foto: archiv

Vladimír Růžička

Článek

Kdy jste se rozhodl přijmout nabídku na post reprezentačního kouče?

V pondělí večer jsme s vedením svazu měli jednání. Původně jsem nechtěl tu nabídku vzít, ale všichni mě přemlouvali a nakonec jsem kývl. Bylo to strašně těžké rozhodování, ta situace je hrozná. Ivanova smrt mě hrozně zasáhla.

Jak skloubíte pozici reprezentačního kouče s prací ve Slavii?

Samozřejmě chci pracovat nadále i v klubu. S národním mužstvem půjde o vedení tréninků a zápasový koučink. Nebudu nic zásadně měnit. Mám přitom ty nejvyšší cíle, stejně jako měl Ivan.

Ivan Hlinka vám ale už před časem nabízel místo asistenta, vy jste odmítl.

To bylo něco jiného, situace teď vůbec není jednoduchá. Prostě jsem nyní souhlasil.

Jak na vaše rozhodnutí reagovala rodina?

Doma jsem měl docela bouřku, protože manželka si to nepřála. Už tak nejsem doma moc k vidění, teď to bude ještě horší.

Už jste se začal připravovat na budoucí soupeře ve Světovém poháru?

V pondělí před usnutím jsem si tak do půlnoci procházel v duchu soupisky dalších týmů. Jsou tam samí kvalitní hráči. Určitě to zase bude superturnaj. Ale vůbec nebude lehké přizpůsobit se jiným pravidlům, myslím třeba ofsajd na červené čáře.

Ondřej Weissmann ale opouští pozici asistenta, aby se věnoval Slavii.

Ondry je mi líto, na Svěťák se těšil, ale dva slávističtí trenéři u reprezentace, to by pro klub nebylo vůbec dobré. U reprezentace mu ale nadále běží smlouva a pak se k ní vrátí.

Bude se nějak měnit program národního mužstva?

Ani program, ani nominace. V té jsou naši nejlepší hráči. O jistých jménech jsme se s Ivanem bavili už dříve. Ve čtvrtek se ve Varech sejdeme na prvním tréninku. A v pondělí jdeme na Finy. Budeme hrát i za Ivana.

Kvůli vašemu angažmá u národního mužstva bude zřejmě odložen začátek extraligy.

To by snad neměl být problém. Věřím, že se k tomu APK postaví kladně.

Dá se nějak říct, čím vás Hlinka ovlivnil?

Byl to neskutečně dobrý hokejista. V Litvínově se chodilo na Hlinku. Obdivovali jsme ho. Pořád nemůžu uvěřit, že už nežije. Od něj se dala naučit spousta věcí. Dal strašně moc krásných gólů. Někteří lidé říkají, že jsme si podobní, ale to já nechci hodnotit. Byl to férový chlap, vždycky jsme se mohli bavit na rovinu. Šel si za svým. Byl to tahoun, vůdce.

Kdy jste se vlastně viděli naposled?

Minulý týden, na golfu.

Reklama

Související témata: