Hlavní obsah

Ikonu české reprezentace Kollera čeká poslední velký šampionát

PRAHA

Na nadcházejícím Euru čeká s největší pravděpodobností poslední zápas v národním dresu nejlepšího střelce reprezentační historie Jana Kollera. V přípravném zápase proti Litvě dvěma góly rozhodl o výhře 2:0 a zastavil počítadlo svých gólů za Česko zatím na čísle 54. Pětatřicetiletý fotbalista by na svém čtvrtém a posledním velkém šampionátu rád zapomněl na nepovedenou sezónu a soupeře varuje: „Hra reprezentace mi prostě vyhovuje a je to znát.“

Článek

Jistě si na to pamatujete také. Euforie po prvním zápase skupiny proti USA na předloňském mistrovství světa v Německu. Český celek rozstřílel svého soka 3:0 a rázem byl horkým kandidátem na celkové prvenství. Koller sice otevřel účet zápasu, ale pak ve sprintu neunesl zátěž jeho stehenní sval. Svěřenci Karla Brücknera si bez své věže mezi obránci soupeře, na níž obvykle létá jeden nakopávaný balón za druhým, připsali již jen dvě porážky a pakovali kufry.

Vytáhlému útočníkovi ale styl, při němž je nejdůležitějším článkem sestavy, vyhovuje. „Hra reprezentace mi prostě vyhovuje a je to znát,“ rozplýval se po zápase s Litvou. Několikaletý evergreen ´vše na Kollera´ si budou moci čeští fanoušci naposledy užít na letošním evropském šampionátu. Po něm se pětatřicetiletý nejslavnější rodák ze Smetanovy Lhoty s dresem se lvíčkem na prsou rozloučí. Nezúčastní se tedy ani velkého svátku pro každého fotbalistu, srpnového přípravného duelu s Anglií na posvátné půdě ve Wembley.

U hledání nové týmové strategie už nebude ani veleúspěšný kouč Brückner, který stejně jako Koller v Rakousku a Švýcarsku svou reprezentační kariéru zakončí. Na rozdíl od Brücknera, jenž k týmu přišel jako uznávaný odborník po neúspěšné baráži o MS 2002, byl Koller dlouho opomíjeným klenotem. Z pražské Sparty jej doslova vyhnali jako neperspektivního, jméno si udělal až v belgické lize.

Trefil se při svém reprezentačním debutu

Tam nejprve střílel branky v dresu Lokerenu, poté jej získal slavný Anderlecht, s nímž získal dva tituly a v roce 2000 byl dokonce zvolen nejlepším hráčem celé soutěže. O rok dříve zvítězil v české anketě Fotbalista roku a připsal si i první reprezentační start. Pro něj pikantní souboj se svým tehdejším působištěm Belgií rozhodl brankou a začal psát jednu z nejblyštivějších kapitol reprezentanta v české i československé historii.

Z Bruselu si spolehlivého střelce vytáhl německý Dortmund, v němž se dlouhán setkal s kolegou z reprezentace Tomášem Rosickým. Koller v roce 2002 pomohl Borussii k zisku titulu i k finálové účasti v Poháru UEFA. V něm sice krásnou střelou rozvlnil síť Feyenoordu Rotterdam, nakonec ale trofej nad hlavu zvedali soupeři. Do Německa se před touto sezónou vrátil po neúspěšném angažmá ve francouzském Monaku, ale nedokázal zabránit sestupu Norimberku z nejvyšší soutěže.

Spravit si chuť po slabém jaru, kdy kromě skandálu s údajným plivnutím na protihráče také nahněval fanoušky Norimberku potleskem směrem k dortmundskému kotli, si chce obávaný brankostroj v Rakousku a Švýcarsku. Na Euro kvůli zranění nemůže nastoupit kapitán Rosický, a tak největší díl zodpovědnosti za výsledek Česka leží právě na Kollerovi a gólmanovi Chelsea Čechovi.

Na hrotu útoku zůstane zřejmě tentokrát osamocený, Barošovi se nedaří a trenér Brückner spíše vsadí na variantu s pěti záložníky. Přejme si tedy především, ať ikoně české reprezentace vydrží zdraví a střelecký apetit. Nejen Koller si jistě přeje rozlučku s národním dresem s pohárem nad hlavou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články