Hlavní obsah

Gól střídajícího Svěrkoše zachránil rozpačitý start Eura

BASILEJ

Až gól střídajícího Václava Svěrkoše zachránil premiéru českých fotbalistů na mistrovství Evropy. V sobotním otvíracím duelu šampionátu v Basileji měli domácí Švýcaři, kteří ještě před poločasem přišli o zraněného kapitána Freie, smůlu. Své šance nedokázali využít, několikrát je vychytal skvělý Čech. Rozpačité vítězství přinesl až Svěrkošův premiérový gól v reprezentaci ze 71. minuty.

Článek

Trenér Brückner poslal do hry očekávanou sestavu, ve středu zálohy měl místo zraněného Rosického tvořit hru David Jarolím. Nejlepší kanonýr posledního Eura Milan Baroš zůstal na lavici náhradníků, na hrotu operoval osamocený Jan Koller. Švýcaři nasadili i jednatřicetiletého beka Lyonu Patricka Müllera, který po operaci kolene o svém nasazení před pár dny pochyboval.

Po slavnostním zahájení foukl italský sudí Rosetti do píšťalky a útočník Jan Koller zahájil šampionát. Tribuny poprvé zabouřily po třech minutách, kdy Polák přišel ve středu hřiště o míč a domácí kapitán Frei střelou z dvaceti metrů vystrašil bývalého spoluhráče z Rennes Čecha.

Česko vs. Švýcarsko na Sport.cz:
REFERÁT:Tři body zařídil Svěrkoš
REPREZENTANTI:Nehráli jsme skvělý fotbal
TRENÉR:Střídání se povedlo
ON-LINE:Česko vs. Švýcarsko

Po chvíli Behrami protančil kolem Jankulovského, včas byl na místě Ujfaluši. Na druhé straně po patičce Grygery s námahou gólman vytáhl Benaglio tečovaný centr Jarolíma. Oba celky se soustředily podle očekávání na pečlivé pokrytí středu hřiště, brankáři měli práci jen ojediněle. Ve 21. minutě ale musel parádní zákrok vytáhnout Petr Čech, když za svá záda stopeři trestuhodně pustili kanonýra Freie. Gólman Chelsea byl včas u míče a Frei mezeru mezi jeho nohami nenašel.

Svěřenci trenéra Brücknera získávali převahu a měli častěji míč na kopačkách, do střeleckých pozic se ale nedostávali. Na rozdíl od domácích, kteří se deset minut nedostali na delší dobu k míči. Pak Galáskovi nevyšlo přenesení hry na Grygeru a do otevřené obrany pronikl Frei. Jeho střelu českému brankáři zaplavala, dobíhající Streller už byl v ofsajdu. Jinak mohlo být zle.

Na pravé straně potvrzoval skvělou formu Sionko, který se po vyhraném hlavičkovém souboji a následné přihrávce Plašila dostal v pokutovém území k míči. Ten se mu ovšem zamotal pod nohy a Švýcaři se ubránili. Před koncem poločasu ale přišli o svého nejlepšího hráče, po běžném souboji s Grygerou odkulhal v slzách do šatny s poraněným kolenem Frei.

Tři body zařídil Svěrkoš

Po přestávce přišel místo Freie do hry Yakin, který z přímého kopu z dobré pozice nemířil přesně. V 56. minutě nahradil Svěrkoš na hrotu Kollera, který byl do té doby pečlivě přikrytý, a kouč Brückner měl opět šťastnou ruku. Nejprve své šance zahodili Sionko a Yakin, v 71. minutě ale ostravský kanonýr využil přihrávky od Galáska, který se opřel hlavou do míče, jenž odvrátila švýcarská defenzíva. Svěrkoš si pak v pokutovém území pokryl míč padající za obranu domácích a šajtlí podél bezmocného Benaglia zavěsil.

Deset minut před koncem se opět vytáhl brankář Čech, když zlikvidoval bombu Barnetty. Následnou dorážku nasměroval Vonlanthen jen do břevna. Čeští reprezentanti ve druhém poločase v ofenzívě mimo gólu předvedli málo kreativity a mohli děkovat svému brankáři, že skóre bylo pro ně příznivé.

Naposledy domácí zahajovací zápas ME vyhráli Francouzi v roce 1984 a tradice zůstala zachována. Po výhře 1:0 mají čeští fotbalisté za sebou úspěšný start, na který mohou navázat ve středu v Basileji proti Portugalsku.

Švýcarsko - Česká republika 0:1 (0:0)
Branka: 71. Svěrkoš. Rozhodčí: Rosetti - Griselli, Calcagno. ŽK: Magnin, Vonlanthen (oba Švýc.). Diváci: 39 730 (vyprodáno).
Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner (75. Vonlanthen), Müller, Senderos, Magnin - Behrami (83. Derdiyok), Inler, Fernandes, Barnetta - Frei, Streller. Trenér: Kuhn.
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Galásek - Sionko (83. Vlček), Jarolím (87. Kováč), Polák, Plašil - Koller (56. Svěrkoš). Trenér: Brückner.
Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: