Hlavní obsah

Proti Portugalsku chtějí fotbalisté vykročit za postupem

ŽENEVA

Druhý krok k postupu ze základní skupiny chtějí ve středu udělat na mistrovství Evropy čeští fotbalisté. Výhra nad Portugalskem jim otevře cestu k prvnímu místu ve skupině, dobrou šanci na postup by přinesla i remíza. Vicemistři Evropy z domácího šampionátu před čtyřmi lety ale mají silný tým, což potvrdili sobotní výhrou 2:0 nad Tureckem.

Článek

Svěřenci trenéra Brücknera mají před sebou velkou výzvu, před dvěma lety na mistrovství světa v Německu po výhře nad Američany nezvládli duel s Ghanou a po prohře s budoucími šampióny Italy balili kufry. Portugalci jsou favority, v prvním zápase měli v ochozech výraznou diváckou převahu. Nejinak by tomu mělo být ve středu. Role outsidera ovšem českému celku tradičně svědčí. „Nemáme problém hrát na cizích hřištích, kde je domácí mužstvo podporováno početnými a hlasitými fanoušky. Spíše nám to prospívá,“ potvrdil Brückner.

Sestava bude oproti prvnímu zápasu pravděpodobně jiná, jak opakovaně trenér naznačil. „Změna ale nebude v obraně,“ řekl novinářům osmašedesátiletý stratég. Dá se tedy předpokládat, že se obmění záloha. Pozice útočníka Kollera je nezastupitelná, druhého forvarda proti Portugalsku Brückner nejspíše od úvodního hvizdu nepošle. „Portugalsko hraje systémem 4-3-3, takže je jasné, jak budeme hrát my,“ naznačil Brückner, že přílišná ofenzíva v českém podaní se očekávat nedá.

Portugalci jsou v pohodě a chtějí soupeři vrátit dvanáct let starou prohru z ME v Anglii, kdy o postupu českých fotbalistů v Birminghamu rozhodl geniální lob Karla Poborského. Ve středu bude největší pozornost upřena na Cristiana Ronalda, který má za sebou úžasnou sezónu v dresu Manchesteru United. „Momentálně je to jeden z nejlepších hráčů, kteří jsou na fotbalových trávnících k vidění. Má úplně všechno, vynikající techniku a navíc je obrovsky rychlý. Je potřeba ho zdvojovat,“ má plán na uhlídání střelce 42 gólů v letošním ročníku Marek Jankulovski.

Středeční zápas začne v 18:00, rozhodovat ho bude Řek Kyros Vassaras. Přímý přenos vysílá Prima, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Pravděpodobné sestavy:
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Galásek -Vlček, Plašil, Polák, Sionko - Koller.
Portugalsko: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Moutinho, Petit - Ronaldo, Deco, Simao - Nuno Gomes.
Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: