Hlavní obsah

Pokud Češi remizují s Turky, rozhodnou o postupu penalty

PRAHA

Ve chvíli, kdy ve druhé minutě nastaveného času rozhodl Turek Arda Turan gólem na 2:1 o vítězství nad pořádajícím Švýcarskem, začali čeští fanoušci vypočítávat jaký výsledek by v posledním zápase skupiny A stačil jejich miláčkům k postup do čtvrtfinále. V něm se svěřenci Karla Brücknera utkají právě s Tureckem a radovat se mohou i v případě nerozhodného výsledku. O jistotě čtvrtfinále ale bude muset rozhodnout penaltový rozstřel.

Článek

Spolupořadatelé letošního Euro Švýcaři se po třech zápasech s turnajem určitě rozloučí. Obhájci stříbrných medailí z Portugalska se naopak díky dvěma výhrám stali prvním jistým účastníkem vyřazovací části. V ní se dva postupující celky ze skupiny A utkají o semifinále s postupovou dvojicí „béčka“. Ani 90 minut nedělního zápasu v Ženevě nemusí určit, zda ze skupiny doprovodí Scolariho svěřence Češi, nebo turecký výběr.

Oba týmy mají před třetím duelem ve skupině A na kontě tři body za jedno vítězství a shodné skóre 2:3. V případě, že jejich vzájemný zápas skončí dělbou bodů, rozhodne až střelba z penaltového puntíku. Dříve postupujícího určoval koeficient z posledních dvou kvalifikací na velké světové akce, lepší v tomto ohledu jsou Češi.

Turci momentálně slaví především Turanovu ránu z vápna, která definitivně zvrátil nepříznivý vývoj „mokré“ bitvy se Švýcarskem. Jednadvacetiletý hráč Galatasaraye Istanbul rozhodl o třech bodech pro svůj tým ve druhé minutě nastaveného času, situaci Turků tak před posledním zápasem o něco vylepšil. Fatimovi svěřenci už nemusejí za každou cenu v normální hrací době vyhrát, poslat dál je může i štěstí v penaltové loterii. Pokud se na něj ani jeden celek nechce spoléhat, musí získat tři body.

Úkol, který před Turky leží, jim ale předem ztěžuje zranění klíčových hráčů i nepříznivá statistika. Po stoperech Gökhanu Zanovi a Servetu Cetinovi bude zřejmě chybět také kapitán Emre Belözoglu. Ten nenastoupil už do zápasu proti pořádajícímu celku šampionátu kvůli trhlině ve svalu. Tvůrčí schopnosti hráče, který přestoupil z anglického Newcastlu zpět do své vlasti, kde bude hájit barvy Fenerbahce Istanbul, bude muset kouč Terim zřejmě oželet i v klíčové bitvě.

Přehled možností pro český tým:
Turky porazíPostupuje do čtvrtfinále!
RemizujeDojde na ošidné penalty
ProhrajeKončí, hráči jedou na dovolenou

„Zprávy zatím nejsou dobré, může přijít také o poslední zápas proti České republice. To si myslí doktoři, ale my se budeme snažit, aby se vrátil včas,“ doufal ještě před výkopem utkání se Švýcarskem trenér Turecka. Všichni fanoušci silně věřící země se budou určitě do neděle pilně modlit, aby se dal Emre do pořádku.

Počty jsou totiž jednoduché, Turecko musí, pokud nechce spoléhat na pokutové kopy, minimálně jednou překonat jednoho z nejlepších brankářů světa Petra Čecha, každopádně pak musí vstřelit více gólů než soupeř. To samé ale platí pro Brücknerovy svěřence. V historii se oba celky utkaly čtrnáctkrát. Jen jednou se radovali z vítězství Turci, a to v roce 1958. Poslední vzájemné měření sil v přípravě Čechů na mistrovství světa 2006 skončilo remízou 2:2.

Aktuální tabulka skupiny A:
1.Portugalsko22005:16
2.ČR21012:33
Turecko21012:33
4.Švýcarsko20021:30

Reklama

Související témata: