Hlavní obsah

Výbuch, píše o zápase s Turky český tisk a hledá příčiny

PRAHA

Jako výbuch a totální kolaps označuje český tisk nedělní prohru fotbalistů s Tureckem, po níž pro Brücknerův tým šampionát skončil. Deníky připomínají, že se pod senzační turecký obrat podepsal hrubou chybou brankář Petr Čech, nevidí v něm však jediného viníka selhání. Absence zraněného režiséra Rosického, okoukaný herní styl a slabá střelba - to jsou další důvody, proč podle novinářů mužstvo už podruhé za sebou na velkém turnaji končí už v základní skupině.

Článek

"Mužstvo už klepalo na čtvrtfinálovou bránu. Jenže ho zradil muž, na kterém výkony dosud stály. Muž s magnetem v rukách. V 88. minutě magnet přestal fungovat," tak popsala MfDnes chybu brankáře při vyrovnávacím gólu Turků. "Velké zápasy rozhodují největší osobnosti. Čech v minulosti tisíckrát svůj tým podržel, včera naopak výpadek svých spoluhráčů fatálně podtrhl," napsal deník Sport.

"Čech v té mizérii nebyl sám. Zoufalá obrana vyrobila ještě jednu chybu," zastal se brankáře Blesk pod velkou fotografií Petra Čecha na titulní straně a pod titulkem "Ten, který selhal. Odpusťme mu to. Není to jen jeho vina". V narážce na Čechovu přezdívku Mr. Perfect pak list konstatuje, že nikdo není dokonalý."Fanoušci budou možná chtít Čecha kamenovat, ale možná právě on měl na chybu právo. Fotbal hrají jen lidé a ti chybují," píší Lidové noviny a dodávají, že Čecha teď bude nutné podržet, protože jeho služby bude mužstvo potřebovat.

Podle MfDnes může být útěchou to, že Češi na turnaji šestnácti nejlepších evropských týmů vůbec byli. "To nebude samozřejmostí. Je zbytečné a hloupé zavírat oči před skutečností, že po tučných letech čekají český fotbal podle všeho léta chudší," napsal deník a poukázal na další nedostatky současného týmu.

V něm podle MfDnes fatálně chyběl zraněný režisér hry Rosický, jehož prý v roli šéfa nikdo nenahradil. Deník připomíná, že zlatá generace je pryč a že hodně reprezentantů hraje jen v průměrných klubech, záloha už není obávanou řadou, hra s centry na Kollera se okoukala a hráčům chyběla odvaha vystřelit.

Deník Sport volá po zásadnějších změnách. Manažer Vlastimil Košťál by podle listu měl rezignovat a jeho nástupce pečlivě vybírat náhradu za Karla Brücknera. Sport kritizuje skutečnost, že kvůli Košťálovi zbyl jen jediný kandidát, Brücknerův asistent Petr Rada. Za další nutné kroky list považuje důkladnou analýzu neúspěchu a zastavení odchodu mladých hráčů do průměrných zahraničních klubů.

S demisí manažera Košťála spojují začátek nové éry i Lidové noviny, podle nichž si trenér Brückner sice zaslouží absolutorium za to, že mužstvo přivedl na tři velké turnaje, ale na druhé straně už má nejlepší léta za sebou. "Podstatnější ale je, že za vyčpělého Brücknera nemá český fotbal náhradu. Ze čtyř adeptů zbyl ten nejméně vhodný, stávající asistent Petr Rada. Vinu na tom, že ostatní odmítli, nese i Košťálova kontroverzní povaha," uzavírají Lidové noviny.

Reklama

Související témata: