Hlavní obsah

Trenér německých fotbalistů řeší problémy v útoku i v obraně

HANNOVER

Trenér německých fotbalistů Joachim Löw přišel před kvalifikačním utkáním s Českou republikou hned o pět útočníků. Brücknerovu obranu by to však nemělo ukolébat, dva mimořádně nebezpeční mu ještě zbyli. Lukas Podolski z Bayernu a Kevin Kuranyi ze Schalke dali i přes své mládí v reprezentaci dohromady už 37 branek.

Článek

Oba jsou klíčovými postavami v nominaci, kterou v pátek Löw oznámil na tiskové konferenci v Hannoveru. V ní vedle tradičních útočníků chybějí i dva stabilní obránci Arne Friedrich a Clemens Fritz i záložník Tim Borwoski. Ve výběru jsou čtyři nováčci.

Přestože musel ze svých plánů škrtnout celkem osm hráčů, zůstává Löw optimistou. "Naším cílem je být i po utkání v Praze na prvním místě. Jedeme tam vyhrát, a když se to podaří, bude to velký krok směrem k postupu na Euro," prohlásil sedmačtyřicetiletý německý trenér na nominační tiskové konferenci.

Pro útok musel trenér oželet několik variant. Nejlepší kanonýr současného týmu Miroslav Klose je v trestu, Oliver Neuville je po operaci třísel a Gerald Asamoah se teprve rozehrává poté, co si v září zlomil nohu. Mario Gomez ze Stuttgartu je sice vycházející hvězdou a nejlepším střelcem bundesligy, ale v posledním ligovém kole si poškodil kolenní vazy a zlomil ruku, což ho vyřadí na šest týdnů. A smůla pokračovala i ve čtvrtek, kdy při tréninku ve Wolfsburgu utržil Mike Hanke bolestivou ránu na noze.

Vedle osvědčené dvojice Podolski - Kuranyi tak je v nominaci pro útok už jen Jan Schlaudraff z Cách, který své reprezentační starty počítá jen na minuty, a pak úplný nováček Stefan Kiessling z Leverkusenu, který zatím hrál jen za jednadvacítku. Löwa však přesvědčil výborným výkonem ve středečním Poháru UEFA.

Improvizace i v obraně 

Improvizovat bude muset trenér také v obraně. Pravý obránce Arne Friedrich z Herthy, který v kvalifikaci nevynechal ani minutu, si poranil koleno a další stálice Clemens Fritz z Brém pyká za karty. Löw už má promyšlené, jak to vyřeší. "Lahm se přesune na pravý kraj obrany. Pro něj to není problém," citovala kouče agentura SID. Novým mužem v obraně je teprve devatenáctiletý Gonzalo Castro z Leverkusenu.

Aby byl výčet absencí úplný, ve středové řadě se Němci musejí obejít bez Tima Borowského z Brém, jehož místo zaujme další nováček Roberto Hilbert ze Stuttgartu. Nulu na kontě mezistátních zápasů má i brankář Hannoveru Robert Enke, ale ten už roli náhradníka v týmu v minulosti plnil.

Löw na sobě nedal příliš znát, jestli mu vadí tolik omluvenek. "I přes napjatou personální situaci máme dostatečně silný kádr. Podolski, Schweinsteiger a Lahm se dostávají do výborné formy, to je potěšitelné. A nováčci mají před sebou velkou perspektivu," řekl trenér.

Castro se přijede do Prahy hlavně učit 

Mladíček se španělskými předky Castro byl pozvánkou nadšen. "Vím, že tam budu hlavně kvůli tomu, že je hodně hráčů zraněných. Ale trenér mi řekl, že si to za své výkony zasloužím. V reprezentaci se můžu hodně naučit," řekl Castro. Záložník Hilbert si klade vyšší cíle: "Doufám, že nezůstane jen u tréninku a že si i zahraju."

Němci se sejdou v úterý ve Frankfurtu nad Mohanem a do Prahy přiletí v pátek. Na rozdíl od českých fotbalistů hrají v březnovém termínu jen jednu kvalifikaci. Místo druhého utkání si ve středu 28. března zahrají v Duisburgu přátelský zápas s Dány. Na něj trenér pozval ještě další hráče. Chce totiž dát volno těm, kteří mají vzhledem k účasti v evropských pohárech hodně nabitý program.

Brücknera nominace nepřekvapila 

Českého trenéra Karla Brücknera soupeřova nominace nepřekvapila, navíc tvrdil, že až na jeden post jeho kolega Löw rozhodně nemá vůbec žádné potíže poskládat znovu silné mužstvo. "Ten tým zůstává i přes několik absencí stále silný, základní jedenáctka nastoupí v takřka nejsilnějším složení," odmítl český kouč úvahy, že by protivník dorazil do Prahy oslabený.

Podle Brücknera mají totiž Podolski s Kuranyim v současné době takovou formu, která by je základní sestavě zřejmě přiblížila. "Totéž platí o silné záloze, a tak jediný problém vyvstal na pravé straně obrany, kde Němcům vypadli dva hráči," popsal kouč pro ČTK své postřehy z nominace nejbližšího soupeře.

Nominace Německa
Brankáři: Lehmann (Arsenal, 43 mezistátních zápasů/0 branek), Hildebrand (Stuttgart, 5/0), Enke (Hannover, 0/0),
obránci: M. Friedrich (Mohuč, 6/1), Jansen (Mönchengladbach, 12/0), Lahm (Bayern Mnichov, 31/2), Mertesacker (Brémy, 30/1), Metzelder (Dortmund, 29/0), Castro (Leverkusen, 0/0),
záložníci: Ballack (Chelsea, 76/35), Frings (Brémy, 65/9), Hitzlsperger (Stuttgart, 21/2), Schneider (Leverkusen, 75/3), Schweinsteiger (Bayern Mnichov, 42/13), Trochowski (Hamburger SV, 2/0), Hilbert (Stuttgart, 0/0),
útočníci: Kuranyi (Schalke, 36/15), Podolski (Bayern Mnichov, 37/22), Schlaudraff (Cáchy, 2/0), Kiessling (Leverkusen, 0/0).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.