Hlavní obsah

Kritiku Angličanů nezastavila ani povinná výhra nad Andorrou

PRAHA

Stejně jako český tým zažívá i anglická fotbalová reprezentace jedno z nejtěžších období za poslední roky. Na hlavu kouče Steva McClarena se po nevydařených představeních v evropské kvalifikaci snáší mohutná vlna kritiky, která neustala ani po povinné výhře 3:0 na půdě trpaslíka z Andorry.

Článek

Naopak v průběhu duelu, v němž více než poločas svítil na ukazateli bezbrankový stav, dávalo patnáct tisíc britských fanoušků hlasitým pískotem najevo svoji nespokojenost s výkonem Albionu a hlasitým skandováním opět žádalo McClarenovu hlavu. Anglický trenér po zápase zřejmě neunesl tlak okolí a s rozzlobeným výrazem předčasně opustil tiskovou konferenci.

Novináři stačili kouči národního celku položit pouze dvě otázky. "Pánové, pokud chcete, můžete napsat cokoliv, protože tohle je úplně vše, co jsem vám chtěl říct. Děkuji vám," prohlásil McClaren a odkráčel naštvaně z tiskového střediska. Ještě před tím stihl poděkovat svým svěřencům za předvedený výkon.

McLaren dostal podporu

"Jsem pyšný na každého z mých hráčů za způsob, jakým utkání zvládli. V těžké situaci na hřišti i mimo něj jsme svůj úkol splnili. Někteří hráči tímto večerem vyrostli," prohlásil McClaren, pod nímž se po třech zápasech za sebou bez vstřeleného gólu pořádně otřásala trenérská židle. "Dostal jsem skvělou podporu od hráčů, realizačního týmu a mužstva. Všichni ukázali velké odhodlání tvrdě pracovat," pochvaloval si anglický kouč.

Útoky na svoji osobu ho prý nechávaly chladným. "Vůbec mě neznepokojuje, co o mě lidé píší a říkají. Důležité je, co se děje uvnitř týmu, a to je velká odhodlanost dělat správné věci," uvedl McClaren. O tom, že by Anglie na evropský šampionát nepostoupila, nechce ani slyšet. "Všechno je v našim rukách. Nyní musíme porazit Estonsko," doplnil kouč kolébky fotbalu.

Za negativní reakce pokáral anglické fanoušky kapitán John Terry. "Fanoušci samozřejmě mají právo na vyjádření svého názoru, ale pískání a pokřiky na našeho trenéra nám rozhodně nepomáhají. Během zápasu to není nic pěkného, bylo by lepší, kdyby si svůj hněv nechali až na chvíle po skončení utkání," prohlásil hráč Chelsea.

Jeden z nejtěžších poločasů

Zloba vlastních příznivců dolehla i na Stevena Gerrarda. "Fanoušci začali být deprimovaní příliš brzo a pro nás to nakonec bylo dost těžké Andorru porazit. Prvních 45 minut, to byl jeden z nejtěžších poločasů, které jsem kdy v anglickém dresu zažil. Museli jsme ukázat opravdový charakter," uvedl autor prvních dvou branek.

Dvakrát se podařilo skórovat i italskému střelci Lukovi Tonimu v duelu se Skotskem. Úřadující mistr světa měl nůž na krku a média se opřela především do hry kouče Roberta Donadoniho, který po šampionátu v Německu nahradil Marcella Lippiho. "Bohužel v Itálii se zápasy hrají více v novinách než na hřišti. Donadoni byl doslova masakrován. Chtěli jsme vyhrát pro sebe, ale také pro něho, protože on je nesmírně pracovitý kouč," zastal se svého trenéra Gennaro Gattuso.

Donadoni v sobotu sledoval zápas Skotska s Gruzií a špionáž mu pomohla. "Možná budu troufalý, ale já neočekával o nic méně, než jsme předvedli. Ukázali jsme naši kvalitu, tým odpověděl na kritiku velkolepě. Nic se ale nemění, stále musíme pohromadě hodně pracovat," uvedl Donadoni.

Přímé kopy stály lepší výsledek

Jeho protějšek Alex McLeish litoval špatného bránění skotského mužstva. "Přímé kopy, které jsme jim povolili, nás stály lepší výsledek. Byla to lekce z evropského fotbalu," uznal kouč ostrovního celku. Skotové utrpěli teprve druhou porážku a v tabulce je přeskočila Ukrajina. "Bylo by skvělé si z Itálie něco přivézt domů, ale my stále bojujeme a nevzdáme se," vzkázal soupeřům McLeish.

To samé platí i o soupeři české reprezentace ve skupině D Irech. Stejně jako v sobotu Wales i Slováky porazili 1:0 a opět rozhodli už v úvodním dějství. "Myslím, že jsme v první půli byli opět excelentní. Nemůžete dominovat po celých 90 minut, s tím taky moji hráči šli do druhého poločasu," vysvětlil kouč Steve Staunton. Tři body ho hřály o to víc, že už před zápasem věděl o výhře Čechů nad Kyprem. "Bylo nesmírně důležité se udržet v závěsu za nimi. Nyní máme opět šanci se poprat o postup."

Tu naopak pomalu ztrácí Slováci. "Jsme nesmírně zklamaní. Po pauze jsme byli lepším týmem, ale bohužel jsme nedokázali skórovat. Náš sen o remíze z Dublinu se rozplynul," litoval trenér Ján Kocian. Neprosadil se ani kanonýr z Norimberku Róbert Vittek, který ocenil defenzivní práci Irů. "Nedali nám prakticky žádnou šanci vytvořit si pořádnou možnost," posteskl si.

Reklama

Související témata: