Hlavní obsah

Inzaghi zachránil italské fotbalisty od blamáže

PRAHA

Měla to být hra kočky s myší a náprava za předchozí nepřesvědčivé výkony v kvalifikaci o postup na evropský šampionát. Úřadující fotbaloví mistři světa z Itálie se ale proti Faerským ostrovům, až 185. týmu světového žebříčku, opět trápili.

Článek

Průběh sobotního utkání postavil papírové předpoklady na hlavu a celek z Apeninského poloostrova mohl být nakonec hodně rád, že měl ve svém středu kanonýra Filippa Inzaghiho, který zařídil hubenou výhru 2:1.

Spasitel italského fotbalu v posledních dnech má jediné jméno: Inzaghi. Třiatřicetiletý útočník se nejprve před deseti dny stal hlavním strůjcem milánského triumfu v Lize mistrů nad Liverpoolem a v sobotu to byl opět on, kdo zachraňoval akcie svého celku, tentokrát v dresu národního týmu proti "trpaslíkovi" z Faerských ostrovů.

Světoví šampioni zatím evropskou kvalifikací spíš klopýtají, a tak fanoušci očekávali revanš za nepřesvědčivé výkony. Úvod tomu nasvědčoval, Inzaghi už ve 12. minutě uklidil za záda domácího gólmana pas Pirla, jenže v tu chvíli se brankostroj zase zastavil. "Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Chladné podnebí také nehrálo v náš prospěch, ale nakonec jsou z toho tři body, které si vezeme domů," pochvaloval si Inzaghi.

Ačkoliv se na italské hlavy snesla vlna mediální kritiky, ani kouč Roberto Donadoni nedělal z nepřesvědčivého výsledku velkou vědu. "Nebudu mluvit o hořkém vítězství. Když vyhrajete, nikdy nemůžete být zklamaní," prohlásil italský trenér. "V Evropě už nejsou lehké zápasy. Nikdo z nás dnešní střetnutí nepodcenil," ubezpečil novináře Inzaghi. Donadoni prý ani po brance Faerských ostrovů neměl o výsledek obavy. "Oni nebyli vůbec nebezpeční, měli jedinou šanci, ze které skórovali," upozornil nástupce kouče Lippiho.

Faeřané předvedli zřejmě jeden ze svých životních výkonů, ale ani to nakonec na bodový zisk nestačilo. "Jsme z výsledku šťastní, jsou přece světovými šampiony," radoval si autor gólu Jacobsen. "Obávali jsme se, abychom neprohráli příliš velkým rozdílem, ale odehráli jsme dobrý zápas. Předvedli jsme tento rok tři dobrá utkání, zlepšujeme se. Těšíme se na zápas se Skotskem," doplnil Jacobsen.

Francie doma i bez Henryho zdolala Ukrajinu

V silné skupině B uspěl v sobotu i soupeř Italů z finále světového šampionátu v Německu Francouzi. Zraněného kanonýra Henryho nahradil objev loňského MS Frank Ribéry, který s pomocí spoluhráčů odemkl ukrajinskou obranu dlouhými kolmicemi. "Byl to jeden z klíčových zápasů proti soupeři, který si jednoznačně přijel pro remízu," podotkl muž s jizvou v obličeji. "Bylo velmi důležité získat před zápasem s Gruzií tyto body," směřoval už myšlenkami ke středečnímu utkání.

Kouč Raymond Domenech si pochvaloval, že před zraky nového francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho splnili jeho svěřenci všechny předzápasové pokyny. "Naším prvním cílem byl zisk tří bodů, druhým rychlý pohyb okolo míče a třetím cítění s našimi fanoušky, jimž jsme chtěli dopřát potěšení. Uspěli jsme na všech frontách," liboval si Domenech, který se svým týmem poskočil do čela skupiny. "Nyní už myslím na Gruzii. Pokud chceme začít dovolenou v klidu, musíme vyhrát," uvedl.

Španělé zvládli zápas na půdě Lotyšska

Vedle Italů nezvládli úvod kvalifikace ani Španělé, ale po třetí výhře za sebou, tentokrát 2:0 na půdě Lotyšska, pomalu zažehnávají krizi. Španělský trenér Luis Aragonés tak může zase o něco klidněji spát. "Byli jsme o dost lepším týmem, ale problémem bylo pokořit zataženou obranu soupeře. Když se nám to nakonec povedlo, bylo jednodušší kontrolovat zápas," pochvaloval si Aragonés.

Španělé se před středečním duelem s Lichtenštejnskem dotáhli na vedoucí Severní Irsko na jediný bod, ale do čela se nejspíš dodatečně posune Švédsko, které zřejmě kontumačně vyhraje duel v Dánsku, předčasně ukončený kvůli inzultaci sudího.

Němci si i přes dlouho vyrovnané skóre hladce poradili se San Marinem

V "české" skupině D se postupu hodně přiblížilo Německo. Fanoušci ale byli trochu zklamáni, v koutku duše totiž proti San Marinu doufali v překonání historicky nejvyššího vítězství 16:0 z olympiády v roce 1912. Při výhře 6:0 se blýskl především střídající jednadvacetiletý útočník mistrovského Stuttgartu Mario Gomez, který ve druhém reprezentačním zápase vstřelil svůj druhý a třetí gól. "Získal jsem hodně sebevědomí. Ale San Marino nemůže náš standard příliš prověřit," upozornil.

Pro středeční utkání se Slovenskem opět počítá s tím, že začne jen na lavičce. "Přirozeně budu proti Slovákům sedět na střídačce. Mám za sebou pouze dva mezistátní zápasy," řekl Gomez s tím, že přednost dostanou jeho mnohem zkušenější kolegové Klose a Kuranyi.

Reklama

Související témata: