Hlavní obsah

Poláci senzačně prohráli v kvalifikaci s Arménií

JEREVAN

Nečekanou ztrátu ve slibně rozjeté kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2008 utrpěli fotbalisté Polska. Lídr skupiny A překvapivě prohrál na hřišti Arménie 0:1 a reprezentanti si před odjezdem na letní dovolenou značně zkomplikovali cestu na šampionát.

Článek

Poláci se dnes díky pauze pronásledovatelů z Portugalska a Srbska mohli na čele tabulky utrhnout už na osm bodů, ovšem zápas na půdě outsidera jim vůbec nevyšel. Na rozdíl od sobotního střetnutí v Ázerbájdžánu tentokrát střelecky mlčely hlavní opory - legionáři z německé bundesligy Smolarek a Krzynówek.

Polský tým sice jednoznačně vyhrál ve statistice střel na branku, ovšem Arméni byli výrazně efektivnější. Jediný přesný pokus mezi tři tyče proměnil ve vítězný gól Hamlet Mchitarjan, když v 66. minutě nádhernou střelou z přímého kopu trefil horní roh Borucovy branky. Otřesení Poláci už odpovědět nedokázali a před Portugalci a Srby si udrželi stávající pětibodový náskok. Oba soupeři navíc mají dva zápasy k dobru.

Izrael se udržel v kontaktu s Ruskem a Chorvatskem 

Fotbalisté Izraele splnili úlohu favoritů a s Andorrou dokázali vyhrát 2:0. Nadále tak bojují o postup na ME, když se drží v kontaktu s Ruskem a Chorvatskem. K výhře nasměroval Izrael devatenáctiletý útočník Tamuz, který v 38. minutě hlavou otevřel skóre. Pojistku pak osm minut po změně stran přidal Colautti, když vyražený míč doklepl v pádu hlavou. V závěru mohla Andorra snížit, Sánchez však nedokázal proměnit pokutový kop.

Také reprezentanti Skotska uhráli dvoubrankovou výhru v souboji s outsiderem, tři body si vezou z Faerských ostrovů. Vítězství si hosté zajistili během čtyř minut první půle. Nejprve Maloney vstřelil z přímého kopu svou první reprezentační branku a o chvíli později hlavou zvýšil útočník moskevského Lokomotivu O'Connor. Skotsko tak nadále drží naději na postup ze skupiny B.

Norové rozstříleli i Maďarsko

Fotbalisté Bulharska využili toho, že Nizozemsko v evropské kvalifikaci odpočívalo, a vyhoupli se do čela skupiny G. Pomohla jim k tomu hubená domácí výhra 2:1 nad Běloruskem, které porazili i v předchozím sobotním duelu.

Brankovou přestřelku rozpoutali na svém stadionu Norové. Svěřenci kouče Hareideho si zopakovali sobotní vysoký triumf a stejně jako Maltu i dnes Maďarsko rozstříleli 4:0. Hlavní ofenzivní smršť si Seveřané schovali do rozmezí mezi 57. a 78. minutou, kdy se trefili hned třikrát, dva góly zaznamenal kanonýr Aston Villy John Carew. Norové tak svému soupeři v obou kvalifikačních utkáních nasázeli čtyři branky, na podzim triumfovali v Maďarsku 4:1.

Ve skupině A si čtvrté vítězství připsali Finové, kteří doma porazili 2:0 Belgii. Po necelé půlhodině proměnil Kollkovu přihrávku Johansson, po poločasové přestávce pak potrestal vyloučení Belgičana Fellainiho Eremenko a pojistil Finům tři body. Severský tým se dotáhl na druhé Srbsko a třetí Portugalsko a vrátil se do hry o postup na šampionát v Rakousku a Švýcarsku.

Džeko zařídil výhru nad Maltou 

I ve svém druhém utkání za reprezentaci Bosny a Hercegoviny Edin Džeko dokázal, že si z Teplic přivezl formu. Zatímco minulý týden brankou zařídil výhru nad Tureckem, tentokrát v kvalifikačním duelu s Maltou přihrál na jediný gól zápasu. Jeho přihrávku proměnil v gól Muslimovič a Bosňané se tak nadále překvapivě drží v boji o postup na mistrovství Evropy.

Brankové hody viděli fanoušci ve Švédsku, kde domácí výběr rozstřílel soupeře z Islandu 5:0. Vše načal útočník Allbäck, který již v 11. minutě doklepl do sítě Linderothův přímý kop. Island pak do šatny dostal další dvě branky od Svenssona a Mellberga. Švédové zdrceného soupeře dorazili hned na začátku druhé půle, kdy nejprve Rosenberg zblízka protlačil míč do sítě a následně přidal druhý zásah Allbäck.

Za Anglii úřadoval Beckham 

Fotbalisté Anglie zažehnali hrozící blamáž a v klíčovém zápase v Estonsku zvítězili hladce 3:0. Podařený soutěžní návrat do týmu Albionu zažil David Beckham, který se kouči McClarenovi odvděčil dvěma přesnými pasy v druhé půli na agilního Crouche a Owena, který se dočkal prvního gólu po vleklém zranění. Už předtím ovšem Angličané vytěžili z trvalé územní převahy vedoucí gól: v 37. minutě šikovně prodloužil Crouch ve výskoku na Joea Colea, hráč londýnské Chelsea se otočil s míčem a střelou k tyči uklidnil britské fanoušky.

Vedení ve skupině C si pojistilo Řecko. Obhájce evropského titulu z Portugalska si připsal třetí vítězství za sebou, i když tentokrát se s "trpaslíkem" z Moldavska trápil víc, než čekal. Po půlhodině hry otevřel skóre hlavou Angelos Charisteas, jenže Moldavané deset minut před koncem vyrovnali a fanoušci v Irakliónu měli nervy. Infarktovou koncovku rozhodl v páté minutě nastavení střídající Liberopulos. Řekové zvýšili svůj náskok na čele tabulky na pět bodů.

Ve skupině F zřejmě definitivně zažehnalo krizi Španělsko. Svěřenci Luise Aragonése s přehledem zvítězili 2:0 v Lichtenštejnsku a spolu se Švédskem, které deklasovalo Island 5:0, sesadili z vedoucí příčky největší překvapení kvalifikace Severní Irsko.

Kvalifikace o postup na ME 2008:
Skupina A:
Jerevan: Arménie - Polsko 1:0 (0:0)
Branka: 66. Mchitarjan. Rozhodčí: Balaj (Rum.).
Almaty: Kazachstán - Ázerbájdžán 1:1 (0:1)
Branky: 53. Baltijev - 31. Nadyrov. Rozhodčí: Toussaint (Luc.). ČK: 44. Žalmagambetov (Kaz.).
Helsinky: Finsko - Belgie 2:0 (1:0)
Branky: 27. Johansson, 71. Eremenko. Rozhodčí: Riley (Angl.). ČK: 52. Fellaini (Belg.).
Skupina B:
Tóftir: Faerské ostrovy - Skotsko 0:2 (0:2)
Branky: 31. Maloney, 35. O'Connor. Rozhodčí: Kasnaferis (Řec.).
Kaunas: Litva - Itálie 0:2 (0:2)
Branky: 31. a 45. Quagliarella. Rozhodčí: Vink (Niz.).
Auxerre: Francie - Gruzie 1:0 (1:0)
Branka: 33. Nasri. Rozhodčí: Cortez Baptista (Por.).
Skupina C:
Oslo: Norsko - Maďarsko 4:0 (1:0)
Branky: 60. a 78. Carew, 22. Iversen, 57. Braaten. Rozhodčí: González (Šp.).
Sarajevo: Bosna a Hercegovina - Malta 1:0 (1:0)
Branka: 6. Muslimovič. Rozhodčí: Richards (Wal.).
Iraklión: Řecko - Moldavsko 2:1 (1:0)
Branky: 30. Charisteas, 90.+5 Liberopulos - 80. Frunza. Rozhodčí: Wegereef (Niz.).
Skupina D:
Hamburk: Německo - Slovensko 2:1 (2:1)
Branky: 10. vlastní Ďurica, 43. Hitzlsperger - 20. vlastní Metzelder. Rozhodčí: Benquerenca (Port.).
Skupina E:
Andorra La Vella: Andorra - Izrael 0:2 (0:1)
Branky: 38. Tamuz, 53. Colautti. Rozhodčí: Stokes (Ir.). Diváci: 680.
Tallinn: Estonsko - Anglie 0:3 (0:1)
Branky: 37. J. Cole, 54. Crouch, 62. Owen. Rozhodčí: Gilewski (Pol.).
Záhřeb: Chorvatsko - Rusko 0:0
Rozhodčí: Miche´l (SR).
Skupina F:
Stockholm: Švédsko - Island 5:0 (3:0)
Branky: 11. a 51. Allbäck, 42. Svensson, 44. Mellberg, 49. Rosenberg. Rozhodčí: Hamer (Luc.).
Riga: Lotyšsko - Dánsko 0:2 (0:2)
Branky: 15. a 17. Rommedahl. Rozhodčí: Trefoloni (It.).
Vadúz: Lichtenštejnsko - Španělsko 0:2 (0:2)
Branky: 8. a 14. Villa. Rozhodčí: Ivanov (Rus.).
Skupina G:
Sofia: Bulharsko - Bělorusko 2:1 (2:1)
Branky: 10. Petrov, 40. Jankov - 5. Vasiljuk z pen. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.).
Temešvár: Rumunsko - Slovinsko 2:0 (1:0)
Branky: 40. Mutu, 63. Contra. Rozhodčí: Jefet (Izr.).
Lucemburk: Lucembursko - Albánie 0:3 (0:2)
Branky: 36. a 72. Kapllani, 25. Skela. Rozhodčí: Malzinskas (Lit.).

Reklama

Související témata: