Hlavní obsah

V Praze se musíme zlepšit, zlobil se kouč irských fotbalistů

PRAHA

Rozladěn ze ztraceného vítězství v evropské kvalifikaci na Slovensku byl trenér irských fotbalistů Steve Staunton. Největší soupeř českého týmu v boji o druhé postupové místo na šampionát ve skupině D inkasoval v nastavení vyrovnávací gól na 2:2 a osmatřicetiletý kouč láteřil, že se jeho hráči nechali v závěru zbytečně zatlačit. Irské plány však remíza nezměnila, stále si prý do Prahy pojedou pro tři body.

Článek

Sebevědomí Irové, kteří se chtěli udržet v těsném závěsu za českým mužstvem, přišli v první minutě nastavení o důležité body. "Mužstvo je ve velmi pochmurné náladě, kluci jsou úplně zničení. Vítězství jsme ztratili v poslední minutě, ale musíme se z toho teď dostat," prohlásil zklamaný Staunton.

Jeho svěřenci v Bratislavě dvakrát vedli, ale pokaždé se zbytečně stáhli, za což nakonec zaplatili. "Nedařilo se nám tak dobře kontrolovat balón, ani přihrávky nám nešly tolik, jak jsme si představovali. Pokud chceme porazit Čechy, musíme se v tomhle zlepšit," uvedl irský kouč.

Ostrovní celek ztrácí na Brücknerův tým už tři body, a tak bude chtít hrát ve středu na vítězství. "V Česku bychom ale museli vyhrát i v případě triumfu tady na Slovensku, na tom se nic nemění," uvedl útočník Robbie Keane na adresu očekávané bitvy, v níž prý udělá Staunton změny v sestavě.

I Slováci byli zklamaní, neboť zřejmě přišli o poslední šanci poprat se o postup. "Přitom jsme byli lepším týmem, ale neměli jsme štěstí dotáhnout to do vítězného konce. Ze dvou střel jsme dostali dva góly," posteskl si slávista Matej Krajčík. "Teď se musíme dívat především do budoucnosti a snažit se dále budovat perspektivní mužstvo," naznačil trenér Ján Kocian, že účasti na šampionátu už ani on nevěří.

Anglický trenér chválil své svěřence 

Postupu na finálový turnaj se naopak přiblížili Angličané, kteří v klíčovém utkání zvládli tlak veřejnosti a suverénně přehráli Izrael. "Potřebovali jsme výsledek a to jakýmkoliv způsobem. Hráči předvedli výborný výkon, přenesli to, co jsem viděl na každém tréninku, do zápasu," liboval si trenér Steve McClaren.

Angličané se po výhře 3:0 posunuli ze čtvrtého místa v tabulce, zápasy s přímými konkurenty postupu navíc sehrají doma. "Kluci vědí, že musí zůstat nohama na zemi a zase tvrdě pracovat. Musíme výkon zopakovat ve středu proti Rusům, to je klíčové poselství dnešního zápasu," prohlásil anglický kouč. Naplno počítat už bude moci i s uzdraveným Stevenem Gerrardem. "Prst je v pořádku. Už nepotřebuji lék proti bolesti. Proti Izraeli jsme to zvládli, ale teď je nutné myslet na středu. Bude to těžší," varoval.

Repríza loňského finále MS byla plná emocí 

V emotivní bitvu v elektrizující atmosféře se proměnila druhá repríza loňského finále MS mezi Itálií a Francií (0:0). Napětí nastartovalo už před výkopem 80 tisíc fanoušků na San Siru, kteří na protest proti výrokům hostujícího trenéra Raymonda Domenecha o předpojatosti sudího při kvalifikaci o OH v Sydney spustili při francouzské hymně mohutný pískot. Rivalita, umocněná osudným Zidanovým úderem hlavou do Materazziho, se přenesla i na trávník, kde hráči nešetřili tvrdými zákroky.

"Musíme se Francouzům omluvit. Provedli jsme hloupost," mrzelo italského kapitána Fabia Cannavara. "Byl jsem šokován. Hrál jsem hodně zápasů venku a nikdy neslyšel, že by někdo vypískal italskou hymnu," pustil se do kritiky fanoušků pravý bek Massimo Oddo.

Incident zaskočil i domácího kouče Roberta Donadoniho. "Omlouvám se. Hvízdání během hymny není správné," řekl italský kouč. Jeho hráči se po bezbrankové remíze nechali přeskočit Skotskem, ale místo výtek si vyslechli chválu. "Nemohli jsme udělat víc. Nevidím to jako ztracenou šanci. Měli jsme své šance, ke konci jsme už byli unavení," prohlásil Donadoni.

Ostrá řež přinesla druhou žlutou kartu a tím i distanc pro další zápas francouzskému kanonýrovi Thierrymu Henrymu a italskému bojovníku Genaru Gattusovi. "Pro nás to nebyl lehký zápas. Oni chtěli před plným hledištěm vyhrát, pro nás je tohle ze San Sira dobrý výsledek," řekla francouzská hvězda Franck Ribéry.

Reklama