Hlavní obsah

Irové ještě oproti Slovensku přidají, ví Brückner

PRAHA

Období příprav a testů je pryč, ve středu půjde do tuhého. Po duelech s Rakouskem a v San Marinu čeká v kvalifikaci ME 2008 českou fotbalovou reprezentaci Irsko. A ostrovní celek chce na Letné dohnat ztrátu ze soboty, když na Slovensku jen remizoval. "Zápas v Praze bude pro Iry ještě více emocionální než na Slovensku," uvědomuje si nutnost soupeře uspět český trenér Karel Brückner.

Článek

Při utkání ve Walesu kouč Brückner sliboval, že na podzim budou jeho svěřenci v lepší formě. Je tady září a národní tým stále tápe. V Rakousku uhrál jen remízu 1:1 a nepřesvědčil ani v sobotním utkání v San Marinu. Přes slabé poslední výkony mohou Češi ve středu rázně vykročit na evropský šampionát.

V případě výhry by Irům odskočili na šestibodový rozdíl a pokud by Slováci prohráli s Walesem, byli by také ze hry. Českému celku ale bude chybět nejlepší kanonýr reprezentační historie Jan Koller, který dostal žlutou kartu v San Marinu a pro disciplinární trest nemůže nastoupit. "Ale x-krát jsme hráli i bez Kollera a není pravda, že máme zažité jen hraní nakopávání náhodných balonů na něj. Dokážu si představit, že na irské zadáky bude platit i něco jiného. Nemáme jen jeden základní model," řekl na úterní tiskové konferenci trenér Brückner.

Baroš by měl nastoupit

Nabízí se tak varianta s jedním hrotem - uzdraveným Barošem - a přízemní kombinační hrou. Nebo Brückner nasadí dodatečně povolaného Libora Doška a tým bude praktikovat zažitý styl s vysokým forvardem. "Baroš absolvoval kontrolní vyšetření, které dopadlo příznivě. Hematom se vstřebal, subjektivní potíže hráč nemá. Trénuje s intenzitou na 80 procent. Dnešní trénink rozhodne, jestli bude zařazen do nominace," uvedl kouč.

Důležitý hráč bude chybět i Irům, na pohřeb babičky odcestoval útočník Stephen Ireland. Dlouhodobě zraněný je další forvard Damien Duff. Přesto jsou Irové sebevědomí a po příletu do Prahy se netají cílem na Letné zvítězit. „Dokud máme šanci, nevzdáme se,“ řekl kouč Staunton na úterní tiskové konferenci s tím, že očekává lehčí utkání než v sobotu na Slovensku. "Na Slovensku hráli Irové kultivovaný fotbal. Možná to v Praze bude ještě více podpořeno emocionálně. Mohou si zachránit více nadějí na postup. Takže přidají ještě více síly a morálních vlastností," počítá s mimořádným nasazením soupeře Brückner.

Utkání začne v zaplněné Axa Areně ve 20:30, živě jej vysílá TV Nova. Hlavním rozhodčím je Řek Kyros Vassaras, asistenty Dimitrios Saraidaris a Cristos Gennaios.

Reklama

Související témata: