Hlavní obsah

Zápotočný: Hrát na levé straně obrany mi problém nedělá

Až český národní tým vyběhne ve středu večer v mnichovské Allianz Areně ke kvalifikačnímu zápasu o postup na EURO 2008 proti domácímu Německu, Tomáš Zápotočný u toho možná nebude chybět. Na levém kraji obrany by totiž mohl nahradit vykartovaného Marka Jankulovského. Ačkoliv sám přiznává, že na tento post není úplně zvyklý, problémy by nastat neměly. "Fotbalista se s tím musí umět vyrovnat. Když to nezvládne, chyba je na jeho straně," říká Zápotočný.

Článek

Jednou z variant, kdo nahradí Jankulovského na levém okraji obrany, jste i vy. Už jste o tom mluvil s trenérem?

Zatím ne, ale o téhle variantě vím. Zkoušel jsem hrát vlevo v Teplicích a nebylo to snad špatné.

Počítáte tedy s tím, že byste mohl v Mnichově nastoupit v základu?

Sestava je věcí trenéra, já si to mohu jen přát a v tréninku dělat maximum, abych ho zaujal a dal mi tu šanci. Pak ji musím chytit za pačesy.

Je to pro vás hodně nezvyklý post?

Trochu nezvyklé to je. Mám to přes nohu, ale když dostanu v takovém utkání šanci, věřím si a chci dokázat, že si s tím umím poradit a zvládnu to. Výhodou je, že se mohu posunout i do středu a střílet z dálky.

V Udine hrajete vpravo?

Tam hrajeme na tři stopery a já jsem ten vpravo. Zajišťuji krajního záložníka, takže jsem vlastně i pravý krajní obránce.

Hráči se někdy vymlouvají, když jim zápas nevyjde, že hráli na nezvyklém postu a to není ono...

Tak na to se vymlouvat nebudu v žádném případě! Už jsem řekl, že to pro mne je nezvyklé, ale změna postu je především o hlavě fotbalisty. Musí se s tím umět vyrovnat. Když to nezvládne, chyba je na jeho straně. Mně to problém nedělá, i když nejsem levák, prostě si věřím a koncentruji se na svoje úkoly. Vždyť jsem třeba v Liberci hrál stopera nebo podle potřeby i v útoku a dával jsem góly. Ve změně postu problém není. U mne vůbec ne.

V Seefeldu jste poprvé, jak se vám tohle místo zamlouvá?

Nádherné prostředí, sametový trávník, takový nemáme ani v Itálii. Hory miluji, takže se tu cítím skvěle. Zkusím vyrazit i na nějakou krátkou procházku. Nesmím to přehnat, protože tu jsem kvůli fotbalu a ne kvůli turistice.

Večer hrají Němci v Irsku, komu budete fandit?

Němcům, aby uhráli nějaké bodíky a situace ve skupině pak byla jasnější. Myslím tím, co se týká našeho postupu. Němečtí fotbalisté jsou mi blízcí svojí zarputilostí, bojovností a vítězným duchem. To jsou vlastnosti, které ve fotbale vyznávám i já. Samozřejmě se na ně budu dívat i z pohledu té varianty, že bych ve středu hrál. To znamená, že budu pečlivě sledovat hlavně jich pravou stranu útoku.

Budete se na dívat zápas společně?

Myslím si, že ne. Každý se na zápas podívá na svém pokoji a koncentruje se na to, co z pohledu středečního zápasu bude potřebovat.

Jak se vůbec na středu těšíte?

Opravdu moc, protože bych poprvé nastoupil v Allianz Areně, což je krásný stadión. Má být vyprodáno, Němci jsou ve formě, takže tam bude určitě báječná atmosféra. Kdybychom v Mnichově udělali jeden bodík, bude už všechno úplně jasné.

Reklama