Hlavní obsah

V listině účastníků fotbalového ME chybějí už jen čtyři jména

PRAHA

Na listinu jistých účastníků fotbalového mistrovství Evropy přibylo dalších šest jmen - Itálie, Polsko, Nizozemsko, Chorvatsko, Španělsko a také Francie, přestože v sobotu měla volno. Díky prohře Ruska v Izraeli ožila i šance už málem vyřazených Angličanů. Už dříve si postup zajistily Česká republika, Německo, Řecko a Rumunsko, Švýcaři a Rakušané mají účast jistou jako hostitelé.

Článek

Před posledním středečním dějstvím tak zbývají už jen čtyři volná místa. Italští mistři světa se na šampionát kvalifikovali díky sobotní výhře ve Skotsku 2:1. Cestu k ní otevřel majitel Zlaté kopačky Luca Toni a i když Ferguson vyrovnal, poslední slovo měl už v nastaveném čase Panucci, který hlavičkoval do sítě Pirlův přímý kop. Díky tomu mohl ve skupině B slavit postup i druhý finalista loňského mistrovství světa Francie, na Skoty zbylo jen třetí místo.

Také v Tel Avivu padl vítězný gól až v nastavení a Izrael díky němu porazil ve skupině E Rusko 2:1. Hosté byli lepším týmem, měli víc šancí a Syčev trefil těsně před koncem tyč. Ale pak na druhé straně udeřil Golan a tím definitivně poslal na závěrečný turnaj Chorvaty, kteří si už mohli dovolit lehkomyslně prohrát v Makedonii, ale hlavně vrátil do hry už téměř odepisované Angličany. Těm teď stačí ve středu ve Wembley uhrát bod s Chorvatskem.

Smolarek vstřelil dva góly

Poláci porazili ve skupině A Belgii 2:0 zásluhou dvou branek Smolarka a už nemohou skončit hůř než druzí. Na evropský šampionát se tak kvalifikovali vůbec poprvé v historii a jako pořadatel budou hrát i na tom příštím v roce 2012. Blízko k postupu mají ve skupině A po sobotní výhře nad Arménií také Portugalci, ve středu jim doma s Finskem stačí i remíza. Teoretickou šanci mají ještě i Srbové, jejichž sobotní zápas s Kazachstánem byl v Bělehradě odložen kvůli přívalům sněhu.

Nizozemci získali tři potřebné body v duelu s Lucemburskem, ale proti outsiderovi skupiny se prosazovali jen těžko. Vypálili sice celkem 27 střel, ale cestu do cítě našla jen jediná, ta, kterou vyslal v 43. minutě Koevermars. "Oranjes" tak ze skupině G doprovodí na turnaj Rumuny, kteří už postoupili dříve a v sobotu prohráli v Sofii s Bulharskem 0:1.

Španělé ve skupině F v Madridu sesadili z prvního místa Švédy hladkou výhrou 3:0 a také už mohou oslavovat. Švédsko teď mohou ve středu teoreticky přeskočit hráči ze Severního Irska. Museli by ale vyhrát ve Španělsku a doufat, že Švédové doma prohrají s Lotyšskem.

Němci si spravili chuť

Němečtí fotbalisté si po domácí porážce s českým týmem 0:3 spravili v kvalifikační skupině D chuť hladkou výhrou 4:0 nad Kyprem. Favorit se uklidnil už po dvou minutách, kdy proměnil Gomezův centr ve vedoucí gól Fritz. Po dvaceti minutách vybídl autor úvodní branky k pojišťující trefě kanonýra Kloseho, který nezaváhal a zvýšil na 2:0. Třetí gól přidal Podolski, účet utkání pak uzavřel osm minut před koncem Hitzlsperger. Němci mají stejně bodů jako český tým, bilance ze vzájemných duelů ovšem vyznívá pro Brücknerovy svěřence.

Ve skupině C si s chutí zastříleli obhájci evropského zlata Řekové. S vědomím zajištěného postupu dali pět gólů Maltě, kterou trénuje český kouč Dušan Fitzel. Hlavní podíl na tom měl hattrick Gekase. Nadějně rozehranou pozici ztratili Norové. Před posledními dvěma zápasy měli náskok dvou bodů na třetí Turecko, jenže ve vzájemném souboji doma prohráli 1:2 a musejí doufat, že jejich sobotní přemožitel zaváhá ve středu s Bosnou a Hercegovinou.

Skupina A:
Helsinky: Finsko - Ázerbájdžán 2:1 (0:0)
Branky: 79. Forssell, 86. S. Kuqi - 63. Gurbonov. Rozhodčí: Hamer (Luc.)
Chorzów: Polsko - Belgie 2:0 (1:0)
Branky: 45. a 49. Smolarek. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.).
Leiría: Portugalsko - Arménie 1:0 (1:0)
Branka: 42. Hugo Almeida. Rozhodčí: Riley (Angl.).
Skupina B:
Glasgow: Skotsko - Itálie 1:2 (0:1)
Branky: 65. Ferguson - 2. Toni, 90.+1 Panucci. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.)
Kaunas: Litva - Ukrajina 2:0 (1:0)
Branky: 41. Savenas, 67. Danilevičius. Rozhodčí: Malcolm (Sev. Ir.)
Skupina C:
Kišiněv: Moldavsko - Maďarsko 3:0 (2:0)
Branky: 13. Bugajev, 23. Josan, 86. Alexejev. Rozhodčí: Královec (ČR)
Oslo: Norsko - Turecko 1:2 (1:1)
Branky: 12. Hagen - 31. B. Emre, 59. Nihat. Rozhodčí: Merk (Něm.)
Atény: Řecko - Malta 5:0 (1:0)
Branky: 32., 72. a 74. Gekas, 54. Basinas, 61. Amanatidis. Rozhodčí: Kaldma (Est.).
Skupina D:
Cardiff: Wales - Irsko 2:2 (1:1)
Branky: 23. a 89. z pen. Koumas - 31. Keane, 60. Doyle. Rozhodčí: Orechov(Ukr.)
Wales: Hennessey - Eardley (81. Cotterrill), Collins, Gabbidon, Gunter - Ledley, Koumas, Robinson (37. Edwards), Fletcher, S. Davies - Eastwood (59. Easter)
Irsko: Given - Finnan, McShane, O´Shea, Kilbane - McGeady, Carsley, Miller (59. Hunt), Reid (87. Potter) - Doyle, Keane.
Hannover: Německo - Kypr 4:0 (2:0)
Branky: 2. Fritz, 20. Klose, 53. Podolski, 82. Hitzlsperger. Rozhodčí: Rasmussen (Dán.)
Německo: Lehmann - Lahm, Metzelder, Mertesacker, Friedrich - Trochowski (66. Borowski), Hitzlsperger, Fritz (77. Hilbert) - Podolski, Gomez (73. Hanke), Klose.
Kypr: Jorgalidis - Lambru, Theodotu (27. Nikolau), Christu, Garpozis - Okkas, Charalambidis (46. Theofilu), Satsias, Aloneftis, Makridis - M. Konstantinu (68. Jasumis)
Skupina E:
Andorra La Vella: Andorra - Estonsko 0:2 (0:1)
Branky: 31. Oper, 60. Lindpere. Rozhodčí: Collum (Skot.)
Tel Aviv: Izrael - Rusko 2:1 (1:0)
Branky: 10. Barda, 90.+2 Golan - 61. Biljaletdinov. Rozhodčí: Farina (It.)
Skopje: Makedonie - Chorvatsko 2:0 (0:0)
Branky: 71. Maznov, 79. Naumoski. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.)
Skupina F:
Riga: Lotyšsko - Lichtenštejnsko 4:1 (2:1)
Branky: 14. Karlsons, 30. Verpakovskis, 63. Laizans, 87. Višnakovs - 13. vlastní Zirnis. Rozhodčí: Moen (Nor.)
Madrid: Španělsko - Švédsko 3:0 (2:0)
Branky: 14. Capdevila, 39. Iniesta, 65. Sergio Ramos. Rozhodčí: Rosetti (It.).
Skupina G:
Sofia: Bulharsko - Rumunsko 1:0 (1:0)
Branka: 6. Dimitrov. Rozhodčí: Plautz (Rak.)
Tirana: Albánie - Bělorusko 2:4 (2:2)
Branky: 39. Bogdani, 43. Kapllani - 28. a 63. z pen. Romaščenko, 45.+1 a 54. Kutuzov. Rozhodčí: Demirlek (Tur.).
Rotterdam: Nizozemsko - Lucembursko 1:0 (1:0)
Branka: 43. Koevermans. Rozhodčí: Hansson (Švéd.)

Reklama

Související témata: