Hlavní obsah

Úspěch Čechů na EURO 2004 ve stínu řeckých mistrů

PRAHA

Bezesporu největším překvapením minulého evropského šampionátu, který v roce 2004 uspořádalo Portugalsko, bylo samotné vítězství outsidera výběru Řecka. Ambicióznímu českému týmu vystavil stopku v semifinále právě tým z jihu Evropy. Nejlepším střelcem turnaje se stal s pěti vstřelenými brankami Milan Baroš.

Foto: www.greece-2004.com

Řekové střílí gól do sítě českých fotbalistů v prodloužení na Euro 2004.

Článek

Jako jeden z favoritů cestoval do Portugalska český výběr, který se na šampionát probojoval z prvního místa kvalifikace, když neprohrál ani jedno utkání a jen v jednom remizoval. Ve skvělých výsledcích pokračovali svěřenci trenéra Brücknera i na šampionátu. Nad nevyzpytatelnými Lotyši vyhráli 2:1, památný duel proti Nizozemsku otočil Nedvěd a spol. z 0:2 na 3:2. Poslední zápas v základní skupině zvládli čeští hráči z širšího kádru proti Německu na výbornou a vyhráli 2:1.

Ve čtvrtfinále si pohodově hrající fotbalisté se lvy na prsou pohráli s Dány a ze šampionátu je poslali s přídělem 0:3, jinak tomu bylo už ve zbylých třech čtvrtfinálových utkáních, v nichž ve dvou případech rozhodovaly až pokutové kopy. Řekové vyhlášeni svou defenzivní taktikou porazili Francii nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Šok pro Česko přišel v semifinále, ve kterém až v prodloužení rozhodl o postupu do finále Dellas. A stejně tak jako ve čtvrtfinále a semifinále, i v duelu posledních dvou týmů uspěli Řekové s výsledkem 1:0, když porazili domácí Portugalce.

V nejlepší jedenáctce tři Češi

Konečný úspěch českého týmu v podobě získaných bronzových medailí potvrdila i volba konečné jedenáctky turnaje, ve které se mimo nejlepšího střelce Eura Milana Baroše objevili i brankář Petr Čech a záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Pro nejednu hvězdu fotbalového světa se tedy Euro 2004 stalo synonymem zklamání a smutku. Záložník Francie Zinedine Zidane sice v základní skupině pomohl svému týmu dvěma brankami otočit duel s Anglií, celek ze země galského kohouta ovšem dál jak na čtvrtfinále nedosáhl.

Stejný konec potkal ambiciózní výběr Anglie v čele s Davidem Beckhamem. Tým z ostrovů sice táhl turnajem svými góly mladičký Wayne Rooney, Portugalci ovšem ve čtvrtfinálovém penaltovém rozstřelu měli více štěstí. Cesta Španělů skončila už v základní skupině, a tak se z celkového triumfu nakonec radoval tým bez hvězd, Řecko.

Reklama

Související témata: