Hlavní obsah

Jarolím: Hrůza, ještě jsem nevyhrál

Spravit chuť si v sobotním utkání reprezentace proti San Marinu hodlá záložník Hamburku David Jarolím. Německý klub se po výborné loňské sezóně v bundeslize trápí a středopolař hodlá v národním celku protrhnout neúspěšnou sérii. "Hamburk je teď remízové mužstvo," říká Jarolím v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

David Jarolím

Článek

Hamburku se v německé lize nedaří, přijel jste si do reprezentace spravit chuť?

Určitě. Je to hrůza, ale na podzim jsem ještě nic nevyhrál! Snad se mi to konečně podaří v nároďáku. Hamburk je teď remízové mužstvo. V bundeslize jsme pětkrát hráli nerozhodně a jednou prohráli. Z Německého poháru nás vyřadil třetiligový tým a v Lize mistrů jsme dvakrát neuspěli. A to jsem dostal kapitánskou pásku a víc zodpovědnosti. Mám z toho blbý pocit...

Čím to, vždyť v minulé sezóně Hamburk vyhrával...

Odešli nám čtyři kvalitní hráči, celý střed obrany, k tomu gólový Barbarez a zkušený Beinlich. K tomu se přidala zranění dalších dvou ze základní sestavy. Během léta přišli čtyři noví, jenže s námi nestihli přípravu. Velkou posilou by měl být kapitán argentinské reprezentace Sorín. Zabudovat nové borce do sestavy a nahradit zraněné není lehké. Nevymlouvám se, prostě i tohle je fotbal. Nehrajeme špatně, ale nedáváme góly a naopak moc inkasujeme. Naštěstí mezi námi a vedoucí Herthou je rozdíl jen pěti bodů, ale už to musíme zlomit. Pořád máme ambice hrát na špici.

Trenér Brückner o vás hovoří jako o jedné z variant na pravou stranu středové řady. Sedí vám tohle místo v sestavě?

Budu rád, když nastoupím, a je mi jedno kde. V Hamburku už jsem hrál nejednou zleva, ze středu nebo zprava. Na to jsem celkem zvyklý.

Pokud byste na tomto místě nastoupil, hrál by proti vám Damien Duff, co o něm víte?

Pamatuji si ho z Chelsea. Je to velice rychlý, technicky výborně vybavený fotbalista a dobrý střelec. Určitě to je jeden z nejlepších irských fotbalistů. Irové mají celkově výborné mužstvo a on je jedním z jeho tahounů.

Považujete Iry za nejsilnějšího soupeře vedle Německa?

To se těžko hodnotí, protože i Wales má v mužstvu spoustu hráčů z Premier League. Herní styl bude podobný, ale Irové jsou v posledních letech úspěšnější a v týmu mají víc známějších fotbalistů.

Nepřehlížíte trochu San Marino?

Vůbec ne! Němci je porazili 13:0 a každý si myslí, že jim musíme dát dardu. Ale právě takoví soupeři se nesmějí podcenit. Když začneme dobře, dáme brzy gól, měl by mít zápas hladký průběh. Mohli bychom nastřílet nějaké góly a něco si vyzkoušet. Určitě se soustředíme nejprve na San Marino, Irové přijdou na řadu od neděle.

Na předloktí máte bouli, to je památka na zlomeninu ruky?

Ano a podle lékařů je to dobré znamení, že se loketní kost dobře hojí. Mám v ní dva dráty.

Vy jste s tím začal hrát poměrně brzy, neměl jste strach z komplikací?

Nastoupil jsem asi po čtrnácti dnech v Lize mistrů proti Arsenalu. Nechtěl jsem přijít o takový zápas. Hrál jsem s ortézou, ideální to nebylo, cítil jsem určité omezení, ale zvykl jsem si. Strach jsem neměl. Dával jsem si pozor. Teď už si ruku chráním jen bandáží.

Reklama