Hlavní obsah

Fotbaloví experti si pochvalují dobře rozjetou kvalifikaci

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace zahájila boj o mistrovství Evropy nadějně a dokázala, že se vyrovnala s odchodem Pavla Nedvěda či Karla Poborského. Shodli se na tom domácí odborníci, kteří za zřejmě nejdůležitější počin dosavadního průběhu kvalifikačních bojů většinou označili jasnou výhru Brücknerova týmu na Slovensku.

Článek

To je vedle favorizovaných Němců vesměs považováno za největšího soupeře Čechů v boji o postup, proto bude mít prý cenu zlata i středeční bod za remízu v Irsku, díky němuž tým zase Slovákům o něco poodskočil.

"Ztráta jen dvou bodů ze čtyř zápasů nás opravňuje ke spokojenosti. Dokázali jsme vyhrát na Slovensku rozdílem třídy, zvládli i ostatní zápasy," řekl ČTK trenér Jiří Kotrba. Upozornil, že tým doznal velkých změn, protože odešly osobnosti Nedvěd s Poborským, chybí Šmicer. "A další, kteří táhli náš fotbal. Pokud však budeme mít Rosického, tak se nebojím. Je to hráč světové extratřídy a jde o to, aby se přidali další," uvedl Kotrba.

Českobudějovický expert považuje za hlavního soupeře o postup Slovensko. "Je dobře, že jsme na něj získali další bod," řekl Kotrba s tím, že středeční remízu v Dublinu si muselo mužstvo vydřít. "Všichni si představovali, že Irové mají rozbitý tým a že to budeme mít snadné, ale hráči i trenéři věděli, že tomu tak nebude. To se potvrdilo," pokračoval.

Ukáže až Německo

Kotrba vyjádřil souhlas s taktikou realizačního týmu hrát v závěru na nerozhodný výsledek. "V Dublinu to byl standardní výkon proti soupeři s fantastickým nasazením. Domácí používali hlavně v úvodu zápasu zákroky za hranicí fair play. Naši kluci to však zvládli a nenechali se vyprovokovat," zhodnotil poslední podzimní vystoupení českého výběru Kotrba.

Také internacionál Antonín Panenka považuje kvalifikaci za velmi dobře rozehranou. "Zejména výsledek ze Slovenska asi čekal málokdo. Utkání v Bratislavě patřilo k našim nejlepším, ale spíše je potřeba počkat na odvetu a zápasy s Německem, to se teprve ukáže skutečná síla a potenciál," upozornil Panenka. "Pokud ale budeme takhle pokračovat, neměli bychom mít o postup na šampionát strach," dodal.

Odchody Nedvěda, Poborského a dalších podle něj poznamenaly styl hry mužstva. Za velmi pozitivní proto vidí hlavně skutečnost, že se zkvalitnila lavička náhradníků. "Nováčci či novější tváře jako třeba Lafata, Kulič, Sionko vyrovnali kvalitu mužstva. Jsou schopni naskočit do zápasu a rozhodnout jej. To, myslím, dříve nebylo a projevilo se to na mistrovství světa," poznamenal Panenka.

Ostrovní fotbal nám nesedí

Bývalý kouč Mostu Přemysl Bičovský si pochvaloval, jak český tým zvládl těžký vstup do kvalifikace s Walesem a zřejmě klíčový duel na Slovensku. K vystoupení v Irsku už měl ale výhrady. "Tam to dobré nebylo, to ale souvisí s tím, že ostrovní fotbal nám nesedí. Ve druhém poločase, až na Kollerův gól, jsme si žádnou šanci nevypracovali. Bylo málo pokusů o kombinaci na zemi, moc jsme spoléhali na Kollera," řekl Bičovský.

I přes první bodovou ztrátu ale považuje kvalifikaci za velmi slibně rozjetou. Ocenil, že mužstvo neztratilo na kvalitě s odchodem velkých opor. "Pozměnilo to jistě způsob hry, chybí Nedvědova bojovnost, jeho pohyb, ale do popředí se více tlačí Rosický. Mužstvo asi není slabší, chybí mu možná trochu zkušeností, ale třeba Jarolím či Sionko by se rychle mohli stát novými vůdčímu typy," dodal Bičovský.

Reklama

Související témata: