Hlavní obsah

Turci hodlají na Euru překvapit, spoléhají i na Altintopy

PRAHA

Přestože fotbalisté Turecka nepatří mezi favority skupiny A mistrovství Evropy, hodlají svěřenci kouče Terima překvapit. Poslední soupeř českých reprezentantů v základní skupině šampionátu bude spoléhat na dvojčata Altintopova, která hrají ve špičkových německých klubech Bayernu Mnichov a Schalke. Starší Hamit přitom o letošní vrchol málem přišel.

Článek

Záložník Bayernu Mnichov si totiž v březnovém přátelském utkání reprezentace v Bělorusku zlomil nárt. Následovala operace a rychlá rehabilitace. Turci se v nedělním přípravném utkání utkali v Bochumi s Uruguayí a v tomto duelu se uzdravený Hamit Altintop do reprezentace po dvouměsíční pauze vrátil.

Cesta v Německu narozených dvojčat, jejichž jméno v překladu znamená zlatý míč, měla v zemi našeho západního soupeře vzestupnou tendenci. Nejprve spolu oba hráli do roku 2003 ve Wattenscheidu, o deset minut starší Hamit poté odešel do Schalke, Halil do Kaiserslauternu. Ten následoval bratra do úspěšného klubu v roce 2006. Spolu nastupovali jen jedinou sezónu, před právě skončeným ročníkem Hamit odešel do Bayernu Mnichov. S bavorským velkoklubem vyhrál bundesligu.

Bratrská spolupráce v reprezentaci

Altintop odehrál v turecké reprezentaci 40 utkání, v nichž vstřelil dva góly. „Vybral jsem si reprezentaci Turecka, protože jejich herní způsob mi vyhovuje víc,“ říká Hamit na svých stránkách. V národním týmu se potkává i se svým dvojčetem Halilem, který hraje za Schalke.

Turci, které během přípravy na šampionát v německém Güterslohu sledují tisícovky fanoušků, mají potíže se zraněními. V neděli vedení týmu oznámilo, že se bude muset obejít bez obránce Gönüla Gökhana. Třiadvacetiletý hráč Fenerbahce Istanbul má stále potíže s poraněnou pravou nohou. Zdravotní trable má další bek Servet Cetin z Galatasaraye Istanbul, v polovině května nahradil zraněného obránce Serveta Cetina spoluhráč z Galatasaraye Emre Güngör. S Českem se Turecko utká 15. června v Ženevě v posledním utkání základní skupiny A.

Reklama

Související témata: