Hlavní obsah

Oslavy německého vítězství byly kromě Saska převážně poklidné

BERLÍN

Po napětí do poslední minuty a rozhořčení z výpadků televizního obrazu Německo oslavuje dosažení vysněného cíle: finále fotbalového mistrovství Evropy. Po spíš bojovném než pohledném utkání proti Turecku se ani ve středu po půlnoci německá města a švýcarská Basilej, kde se zápas odehrál, nepohroužila do nočního klidu. Policie však závažnější incidenty nezaznamenala. Dva vážně zraněné v důsledku bouřky však hlásí Vídeň.

Článek

Skandování "Deutschland, Deutschland!" zhruba od 22:30 přehlušilo tentokrát poněkud nesmělé "Türkiye!" zkoprnělých tureckých fanoušků. Němci porazili Turky jejich vlastní zbraní: gólem na poslední chvíli.

Německem se přehnala vlna černo-rudo-zlatého nadšení. Nakonec se přidávali i příslušníci početné turecké menšiny, z nichž mnozí už před utkáním veřejně slibovali, že se budou radovat i z případného vítězství Německa. Dokonce i v berlínské "turecké" čtvrti Kreuzberg se prý místní fanoušci svěřenců trenéra Terima brzy oklepali a sáhli po národních vlajkách své druhé vlasti.

Tento převažující obrázek však neplatil všude v Německu. V Drážďanech napadla skupina mladíků turecký stánek s rychlým občerstvením. Ve dvou bistrech zhruba dva tucty výtržníků, oděných v černém, vymlátily skla. V třetím podniku pak násilníci napadli jeho dva provozovatele, které museli ošetřit lékaři.

Výtržníci prý zapálili i tureckou vlajku a zdemolovali vybavení bistra. Mnoho lidí tomu pouze přihlíželo, další lidé vyhledávali potyčky s policií i na drážďanské fanouškovské míli, šest mužů bylo lehce zraněno. Přesto údajně nebyl nikdo zatčen.

V Saské Kamenici fotbaloví fanoušci napadli policisty, z nichž šest bylo zraněno. Poškozeno bylo také několik policejních vozů. V západoněmeckém Hannoveru policie zadržela 20 pravicových extremistů, kteří při oslavách vítězství provolávali rasistická hesla. V Kolíně nad Rýnem policie preventivně zadržela skupinu chuligánů, kteří jsou známí opakovaným podněcováním bitek.

V berlínské Fanzóně půl miliónu lidí 

Fenoménem německé metropole Berlína je od semifinálového utkání největší fanouškovská zóna v Německu, táhnoucí se 1,2 kilometru za Braniborskou bránu. "Finále, fináleeee!" rozléhalo se třídou 17. června po utkání. Prostor vyhrazený pro veřejné sledování přímého přenosu zaplnilo odhadem na půl miliónu lidí.

Stejně jako v jiných městech se však sledování utkání na více než šest minut čistého času proměnilo na veřejný poslech, neboť kvůli prudké bouři nad Vídní, přes kterou vedla trasa přenosu, vypadával německé ZDF opakovaně obraz. Vděční fanoušci propukali v jásot jako při gólu vždy, když obraz znovu "naskočil".

Prudká bouře v rakouské metropoli si nakonec vyžádala dva údajně těžce zraněné. Lavina zhruba 30 000 prchajících diváků z vídeňské fanouškovské zóny v centru města strhla k zemi dva fanoušky, jimž hrozilo udupání davem.

Němečtí i turečtí fanoušci fandili společně

V troubících automobilech Berlíňané oslavovali vítězství hlavně v západní části města, kde se na nákupním bulváru Kurfürstendamm utvořilo tradiční "autokorzo". Výbuchů petard a ohňostrojů bylo v německé metropoli slyšet zhruba tolik, co při posledním vítězství Turecka nad Chorvatskem ve čtvrtfinále.

Fandové tureckého a německého týmu v německých městech fandili společně. Zatímco na fanouškovských zónách byly většinou v převaze německé vlajky, lidé s rudými prapory s bílým půlměsícem a hvězdou okupovali turecké restaurace, ale i pizzerie. Podniky bez televize zely prázdnotou.

V hamburské fanouškovské zóně utkání sledovalo na 42 000 lidí, na mnichovském olympijském stadiónu přes 30 000, na stuttgartské Zámecké náměstí jich prý přišlo kolem 40 000. Všude se ale pozápasové oslavy obešly bez výtržností. V samotné švýcarské Basileji prý byla atmosféra dokonce klidnější než po předchozích utkáních, údajně i díky skutečnosti, že byl všední den.

Reklama

Související témata: