Hlavní obsah

Vídeň se chystá na vyvrcholení fotbalového Eura

VÍDEŇ

V neděli naposledy ožijí ulice rakouské metropole Vídně, kde se večer odehraje finále fotbalového mistrovství Evropy mezi Německem a Španělskem. Už od brzkých odpoledních hodin je centrum města zaplněno fanoušky obou celků, převahu mají Němci. Živo už je i u stadiónu, kam tři hodiny před výkopem pořadatelé pustili diváky.

Článek

Zatímco Španělů dorazilo na finále asi 15 000, ze sousedního Německa přijelo přibližně třikrát tolik fanoušků. Fanouškovská zóna před vídeňskou radnicí by tak měla být večer zaplněna. Už pět hodin před zápasem se Fanzónou brouzdají první tisíce příznivců, které u vchodu dostávaly do varu afričtí bubeníci. Na jejich rytmy se v jednolitém hadu vlní jak Španělé, tak Němci.

Uvnitř Fanzóny si u obřího fotbalu hrají malé děti, k vidění jsou příznivci nefinálových reprezentací. Veselí Nizozemci se míjejí s Poláky, Švédy či Chorvaty, k vidění je i dres argentinského národního celku.

Převahu mají ale oba finalisté, centrem rakouské metropole tak v neděli vládne červená a žlutá, kterou mají obě země zastoupenou ve vlajce. Nejznámější místní náměstí Stephanplatz je už zaplněné, Němci i Španělé si vytvořili vlastní skupinku. V ní tančí, zpívají a vesele mávají vlajkami či šálami. V ulicích města se prodávají speciální šály k finále ME, speciální úpravu mají i tradiční živé sochy v ulicích. Na klobouku má jedna z nich připevněné vlaječky obou finalistů.

Policie hlídkuje

Panuje uvolněná nálada, v centru jsou veškeré restaurace většinou zaplněné do posledního místečka. Na pořádek dohlíží policie, která byla pro finále posílena o 2000 mužů. K dispozici je také 2500 vojáků rakouské armády.

Hlava na hlavě je také v zábavním parku Prátr, kde se nad davy návštěvníků tyčí velká figurína Petra Čecha. Jedničku reprezentace, jejíž velkou reklamu pro šampionát přichystala na místní obří kolo firma Adidas, si kolemjdoucí fotí. Většina příznivců opustila hotely již v poledne, a tak si krátí čas v ulicích Vídně.

Finále zahájí italský sudí Rosetti ve 20:45 a přihlížet mu budou politické špičky obou nejlepších celků šampionátu. Mezi nahlášenými hosty je i předseda české vlády Mirek Topolánek.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: