Hlavní obsah

Při oslavách španělského triumfu na ME zemřel v Madridu fanoušek

MADRID/BERLÍN

Oslavy triumfu španělských fotbalistů na mistrovství Evropy si v Madridu vyžádaly jednu oběť. Čtyřicetiletý muž byl nalezen dnes ráno při čištění ulic mrtvý v kaluži krve. Podle agentury AFP madridská policie vyloučila násilnou smrt. Muž podle ní v opilosti upadl a udeřil se hlavou o obrubník. V Německu, jehož tým v nedělním finále ve Vídni prohrál 0:1, v jedné hospodě odnesl rvačku fanoušků těžkým zraněním hlavy jeden muž.

Článek

K největším potyčkám s policií došlo na madridském náměstí Plaza de Cánovas del Castillo, kde fanoušci zaútočili házením lahví a kamenů na policisty, kteří odpověděli střelbou gumových projektilů. Střet si vyžádal několik lehce zraněných a nespecifikovaný počet zatčených fanoušků.

Celkem muselo být v Madridu po oslavách, jejichž centrem bylo náměstí Plaza de Colón, kde finále sledovalo 65 000 fanoušků, ošetřeno přes 120 lidí. Pětadvacet z nich muselo strávit noc na dnešek v nemocnici. Jak uvedla madridská záchranná služba, většina z příznivců zkolabovala kvůli vedru nebo měli řezné rány, když v opilosti spadli na zem a pořezali se o rozbité lahve.

V Německu odnesl rvačku fanoušků vážným zraněním hlavy jeden muž. Po hádce v hospodě v Hammu dostal podle agentury DPA ránu do hlavy těžkým popelníkem. Útok měl na svědomí šestadvacetiletý muž, který poté vytáhl kapesní nůž a pobodal další dva muže. Když na místo dorazili policisté, zaútočil pěstmi i na ně a musel být zpacifikován pepřovým sprejem.

V Magdeburgu začali chuligáni po zápase zapalovat odpadkové koše a zaútočili na policisty. Osm policistů bylo lehce zraněno a několik vozů poničeno. K podobným incidentům došlo i ve Schwerinu, kde řádění tří stovek fanoušků odneslo kromě zničených odpadkových košů a zastávek zraněním 17 policistů.

Ve východoněmeckém Budyšíně zablokovalo 400 příznivců na několik hodin dálnici. Když po nich policisté chtěli, aby silnici uvolnili, začali jim podle agentury DPA nadávat a došlo i k potyčkám. Dva policisté byli lehce zraněni a 16 fanoušků bylo zadrženo.

Naopak ze bezproblémový večer označila finále berlínská policie. V největší fanzóně v Německu sledovalo zápas zhruba 600 000 fanoušků a podle mluvčího Bernharda Schodorowského bylo zatčeno jen 59 lidí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.