Hlavní obsah

Torres: Chci vyhrát více titulů, tenhle je snad první z mnoha

VÍDEŇ

Měl být největší zbraní při absenci nejlepšího kanonýra turnaje Villy a očekávání naplnil. Španělský útočník Fernando Torres vstřelil jediný gól nedělního finále ME proti Německu a mohl pozvednout trofej pro vítěze šampionátu. „Je to nejdůležitější moment pro španělský fotbal po mnoha letech,“ řekl po zápase novinářům fotbalista Liverpoolu.

Článek

Nadšení z premiérového triumfu v kariéře bylo z mladého forvarda cítit. „Je výsada, být v národním týmu. A mít šanci zažít ten nejkrásnější pocit při přebírání poháru. Mnoho lidí doma si ten okamžik užilo,“ myslel na slavící krajany Torres. „Tohle je mimořádný okamžik nejen pro Španělsko, ale pro celý fotbal. Protože nejlepší tým vyhrál. Tak to nebývá vždycky,“ ocenil výkony mistrů Evropy.

Po minulém kontinentálním mistrovství, které ovládla urputná defenzíva Řeků, uspěl tentokrát lehkonohý ofenzivní fotbal Španělů. Ti na turnaji neprohráli jediné utkání. „Trenér vybral ty správné hráče. Jsme dvojnásob šťastní, protože jsme vyhráli i protože jsme předváděli nejlepší výkony. Jako tým jsme se zlepšovali a byli schopní kontrolovat průběh utkání.“

Své nejlepší představení si Torres nechal na finále, v němž přesprintoval váhajícího obránce Lahma a přes vybíhajícího Lehmanna rozhodl o zlatu pro Španělsko po dlouhých 44 letech. „Mým úkolem je dávat góly. Ale byl jsem jen jeden z týmu, který je celý šťastný. Je to týmové vítězství,“ připomněl čtyřiadvacetiletý útočník pospolitost Španělů. „Dát gól ve finále je skvělé. Jsem šťastný za spoluhráče i trenéra,“ připomněl zásluhy téměř sedmdesátiletého kouče.

Aragones byl jako náhradník u triumfu Španělů v roce 1964, nyní uspěl jako kouč ve svém posledním turnaji ve funkci reprezentačního lodivoda. „Trenér je jako náš otec, je pro nás moc důležitý. Chce, abychom hráli s míčem, fotbalově. To je pro nás klíčové a tohle fantastické vítězství patří i jemu. Věřil nám a jsme šťastní, že se s reprezentací rozloučil tímto historickým zápisem,“ vysekl mladík poklonu Aragonesovi.

Torres navázal na skvělý ročník v Premier League, v němž nastřílel soupeřům 33 gólů. Nyní přišla zlatá tečka s národním celkem. „Byla to fantastická sezóna. V Liverpoolu i v reprezentaci. Musím pokračovat v práci, chci vyhrát více titulů. Tenhle je snad první z mnoha, které nás čekají. Třeba už na příštím mistrovství světa,“ přemýšlí už nad dalším velkým turnajem Torres.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: