Hlavní obsah

Střelec Svěrkoš: Musel jsem odčinit zaváhání z Prahy

Přišel, viděl, skóroval. Famózní start fotbalového mistrovství Evropy má za sebou Václav Svěrkoš. Útočník ostravského Baníku rozhodl svým gólem zahajovací utkání šampionátu proti domácímu Švýcarsku. Bezprostředně po své trefě políbil biceps, na němž má vytetované jméno svého syna Maxima. „Svůj gól jsem poslal někomu nahoru, ten příběh znáte,“ řekl dojatý Svěrkoš.

Článek

Jaký je to pocit, být prvním střelcem celého šampionátu?

Na tom dešti jsem měl strašně velkou radost, gól byl důležitý a pomohl nám k vítězství. Nebral jsem tolik, že to je první na mistrovství. Takový pocit jsem ale ještě nezažil.

Dal jste někdy důležitější branku?

Určitě to je můj nejdůležitější gól v kariéře. A to už jsem nějaké dal.

Vaše střela byla velice pohotová. Chtěl jste míč takhle trefit?

Trošku mi to sjelo z nártu, měl jsem štěstí. Předtím jsem v Praze dvě šance nedal, tak jsem musel zaváhání odčinit. Snažil jsem se vystřelit co nejrychleji, protože už přibíhali obránci.

Polibek po gólu na tetování?

Patřilo to nahoru Maximovi, ten příběh znáte. (Svěrkoš čekal s přítelkyní Janou syna, který však v listopadu 2005 těsně před porodem zemřel - pozn. red.)

Defenzíva soupeře byla překvapená dalekonosnou hlavičkou Tomáše Galáska, která vás do gólové šance vyslala...

Galas mi dal míč výborně za obranu. A já tam naštěstí byl. Kdyby to bylo myšleno obranně, šel by míč spíš na tribunu. Vyřešil to dobře. Koukal jsem na čárového rozhodčího, protože jsem byl před brankářem úplně sám. Naštěstí to bylo v pohodě.

Mohl byste plnit roli žolíka jako Milan Baroš na minulém ME, kde se stal nejlepším střelcem?

Určitě mě nic takového nenapadlo. Budu rád, když se nám bude dařit a já budu součástí vítězného týmu. Každá odehraná minuta nebo nahrávka na gól jsou důležité. Jsme jeden tým.

Byl jste nervózní? Příchod už v 56. minutě za Kollera byl nečekaný.

Nemyslel jsem si, že půjdu na hřiště takhle brzo. Nervozita ale rychle opadla. Měl jsem hodně pracovat, běhat a pomáhat při defenzívě záloze. Bylo to těžký měl jsem toho dost. I když jsem hrál jenom chvilku.

Návrat do Baníku vám prospěl. Napadlo vás před sezónou, že si vystřílíte korunu pro nejlepšího ligového střelce a budete prvním střelcem na mistrovství Evropy?

S tímto scénářem jsem nepočítal. Jsem strašně rád za návrat do ligy a do Baníku. Můžu se soustředit jen na fotbal, mančaft šlapal a přišly branky. Mám se tam dobře.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: