Hlavní obsah

Česká skupina je nejlehčí. Nejtěžší mají Němci, shodují se trenéři týmů na EURO

KYJEV

Los fotbalového mistrovství Evropy rozvířil vlnu emocí a spekulací okolo šancích jednotlivých týmů na postup ze základních skupin. Jako nejtěžší vidí trenéři týmů, které se zúčastní fotbalové EURO 2012, skupinu B, v níž se proti sobě postaví Německo,Portugalsko, Nizozemí a Dánsko. Naopak skupina A, kde figuruje Česká republika, označují všichni po kyjevském losu za nejlehčí.

Foto: Reuters

Ředitel firmy Adidas Herbert Hainer (vpravo) a kouč Španělska Vicente del Bosque odhalují v Kyjevě obří model nového míče pro EURO 2012.

Článek
Skupina A (Polsko, Řecko, Rusko, ČR):

Franciszek Smuda (trenér Polska): "Není to skupina smrti, ale také to není vůbec jednoduchá skupina. Favority jsou Rusové a Řekové. Bude záležet na prvním utkání s Řeckem, které má velmi dobrý tým. Někdy bývá těžší postoupit z takto vyrovnané skupiny. Rozhodně není důvod k euforii."

Grzegorz Lato (předseda polské fotbalové asociace): "Chtěl jsem Čechy a to se podařilo. Taky mám radost, že se neprokázala konspirační teorie, že Rusko bude hrát na Ukrajině. S losem můžeme být spokojeni. Skupina je vyrovnaná, všichni máme stejné šance. Mrzí mě ale, že jsem prohrál sázku s Michelem Platinim o 20 eur. Vsadil jsem, že dostaneme Anglii."

Wojciech Kowalewski (bývalý polský reprezentant a hráč Famagusty): "Dostali jsme se do obtížné situace, kdy všechny týmy ve skupině jsou si rovny. Věřím, že postoupí Polsko s Ruskem. Klíčový bude zahajovací zápas s Řeckem. Musíme ho vyhrát. Řecko ale už jednou ukázalo, že je schopné na turnaji překvapit. Navíc od té doby hodně omladilo. O síle Ruska napovídá, jak dobře si vedlo v kvalifikaci.Jsou lepší než my, ale myslím, že doma máme proti nim dobrou šanci."

Nikos Liberopulos (řecký reprezentant):

"Je to velmi pozitivní los, ale na druhou stranu se může změnit v hodně těžký. Nesmíme nic podcenit. Nejsilnějším týmem skupiny je Rusko, které má skvělé hráče. Přesto věřím, že spolu s ním postoupíme my."

Los EURO 2012 v Kyjevě skupin A a B.foto: Reuters

Skupina B (Německo, Nizozemsko, Dánsko, Portugalsko):

Joachim Löw (Německo): "Bereme to, jak to je, a nemáme strach, i když je to pravděpodobně nejsilnější skupina. Portugalci a Nizozemci mají fotbalisty světové třídy a Dánsko je typicky turnajový tým. Fanoušci se mohou těšit na atraktivní zápasy."

Bert van Marwijk (Nizozemsko): "Určitě se shodneme, že je to nejtěžší skupina, ale má to i své výhody. Naši hráči jsou už teď maximálně koncentrovaní. S Německem se známe velmi dobře, vždyť jsme hráli naposledy před pár týdny. Nepřemýšlím o tom, kdo je favoritem, myslím jen na první zápas."

Morten Olsen (Dánsko): "Je to skupina dynamit. My jsme v ní po všech stránkách outsider, ale doufám, že před posledním zápasem s Německem budeme mít ještě svůj osud ve svých rukách."

Paul Bento (Portugalsko): "Těžší už to být nemohlo, ale můžeme se těšit na zápasy s velkými soupeři a hledat svou šanci. Favority jsou však nepochybně Německo a Nizozemsko."

Výsledek losu EURO 2012 v Kyjevěfoto: ČTK/AP

Skupina C (Španělsko, Itálie, Irsko, Chorvatsko):

Giovanni Trapattoni (trenér Irska): "Itálii dobře znám, ale každý zápas je jiný. Španělé jsou silní, ale my se musíme soustředit na naši hru. Důležité bude, aby se nám vyhnula zranění a abychom hráli se stejnou mentalitou jako v kvalifikaci."

Cesare Prandelli (trenér Itálie): "Chtěl jsem se vyhnout Trapattonimu. Španělé jsou velmi silný tým, na první zápas musíme přijet perfektně mentálně připraveni."

Slaven Bilič (trenér Chorvatska): "Je to těžká skupina, ale na turnaji není snadných soupeřů. Máme tu čest hrát s dvěma posledními mistry světa a s nebezpečným Irskem, které vede génius Trapattoni. Na tuto výzvu se těším."

Skupina D (Ukrajina, Anglie, Francie, Švédsko):

Laurent Blanc (trenér Francie): Mohlo to dopadnout hůře, ale i lépe. Mohli jsme být místo Dánska v B, které je skupinou smrti, ale také jsme mohli být v áčku, kde bychom měli větší šance. Přesto můžeme být spokojeni, že máme prestižního soupeře Anglii, kvalitní Švédsko a domácí Ukrajinu."

Fabio Capello (trenér Anglie): "Skupina A je asi nejlehčí a béčko nejtěžší, takže si nestěžujeme. Ale všechny týmy mají svou kvalitu, jinak by tady nebyly. Vybrali jsme si za místo pobytu Krakov a nebudeme to měnit, i když hrajeme na Ukrajině. Našli jsme tam ideální podmínky."

Reklama

Související témata: