Hlavní obsah

Rosický a spol. si užijí větší luxus než slavný Arsenal

Bad Waltersdorf

Tomáš Rosický, kapitán fotbalové reprezentace a hvězda londýnského Arsenalu, dorazí v neděli s českým elitním výběrem k soustředění před mistrovstvím Evropy do dobře známých míst. V rakouském lázeňském městečku Bad Waltersdorf byl opakovaně s anglickým velkoklubem na letním tréninkovém kempu. Nyní se však šéfovi národního mužstva a jeho parťákům dostane ještě většího komfortu než svěřencům trenéra Wengera.

Foto: Radek Malina, Právo

Christine Lindová (manažerka hotelu) a Günther Zimmel (ředitel) ukazují, že vše pro příjezd české fotbalové reprezentace je nachystané.

Článek
Fotogalerie

Bílkova družina totiž rozbije stan na sedm dní a nocí v hotelu Falkensteiner, který při Rosického čtyřech návštěvách lázeňského městečka ve Štýrsku ještě nestál. Jde o čtyřhvězdičkový luxusní komplex evropského řetězce. Už týden před příjezdem českého výběru bylo vše nachystáno a personál byl natěšený splnit jakékoliv přání fotbalistů chystajících se na evropský šampionát.

„Možnosti cesty vaší reprezentace do Bad Waltersdorfu se rýsovaly již v minulosti, ale tehdejší kapitán Pavel Nedvěd a trenér Karel Brückner milovali Seefeld a jeho okolí, tudíž váš výběr přivítáme poprvé až nyní,“ vykládá Kian Walizadeh z agentury IFCS (International Football Camp Styria) zajišťující soustředění českého týmu.

Nad vchodem do hotelu byl už s předstihem transparent s nápisem Buďte vítáni doplněný českou vlajkou a již neplatným znakem Českomoravského fotbalového svazu. Když ředitel hotelu zjistil, že aktuální logo i název je odlišné, po prvotním šoku reagoval s nezlomným odhodláním. „Dost jste mě vystrašili, ale do čtyřiadvaceti hodin vše vyměníme a zařídíme. Váš tým se u nás musí cítit jako v bavlnce. Vždyť náš slogan zní: Vítejte doma. A skutečně českým hráčům hodláme vytvořit podmínky, kdy odloučení a pobyt mimo domov ani nepoznají,“ ubezpečuje Günther Zimmel, ředitel hotelu.

Už za necelých čtyřiadvacet hodin, když před středečním polednem dorazili na poslední inspekci manažer reprezentace Vladimír Šmicer a trenér národního mužstva Michal Bílek, už byl transparent vyměněný a ředitel Falkensteineru zářil blahem. „Tak teď už jsme skutečně připravení,“ culil se, když Bílek se Šmicrem kontrolovali, zda je vše nachystané.

Připraveny tři druhy pokojů

Hotel nabízí prostornou recepci s obrovským barem, kde si fotbalisté budou moci podle chuti dopřát kávu či jiné občerstvení. Jen o pár kroků vedle je restaurace, v níž bude mít český tým vyhraženou vlastní jídelnu, aby měli hráči dostatečné soukromí.

„Naše pokrmy jsou vyhlášené, tudíž tým bude spoléhat na naše kuchaře. Stejný postup volily i všechny jiné výběry s výjimkou Izraele, kde je třeba přeci jen brát určitý zřetel na jejich zvyky,“ říká Zimmel.

„Jsou přitom strašné odlišnosti mezi přístupem jednotlivých klubů. Zatímco Italové chtěli mimo tradiční dobu jídla připravit do bufetu jen kávu a suché sušenky, kustodům anglických týmů jsme pro hráče vozili čokoládové tyčinky jako Snickers či Mars, samozřejmostí je pro ně zmrzlina,“ usmívá se ředitel při vzpomínce na odlišný přístup k životosprávě.

Bílek asi dostane apartmá

Český tým bude mít vyhrazené první patro. K dispozici budou tři druhy pokojů. Největší z nich jsou velké pětaosmdesát metrů čtverečních a právě v jednom z těchto apartmánů by podle ředitele hotelu měl spřádat taktické plány Michal Bílek.

„Kontaktu s hotelovými hosty se hráči zcela nevyhnou, ale rozhodně se u nás nemusí obávat nějakého obtěžováni. Navíc v okamžiku, kdy budou rehabilitovat ve wellness, nebudou mít na těle žádné logo či nápis Czech republic, takže přehnaná pozornost určitě nehrozí,“ ujišťuje Zimmel.

Jeho hotel byl otevřen v květnu 2009. Během tří let už se v něm vystřídalo mnoho reprezentačních výběrů či předních klubů. V dlouhém výčtu je Blackburn, Machačkala, nedávný rakouský šampión Graz, Schalke, Hannover, berlínská Hertha či mužstva z Japonska a Číny.

Wenger nocoval u konkurence

Ještě před otevřením hotelu Falkensteiner pravidelně ladil formu v lázeňském městečku Bad Waltersdorf Arsenal. „Byli zde devětkrát v řadě,“ hlásí pyšně Walizadeh. „Využívali však hotel na protilehlé straně údolí. Od nás můžete na hřiště dojet ke komplexu fotbalových hřišť pohodlně na kole, zatímco z konkurenčního resortu musíte vždy autobusem. Navíc přímo před vchodem do našeho hotelu je osmnáctijamkové golfové hřiště, což hráči kvitují s povděkem. A protože naše zařízení je výrazně mladší, disponujeme klimatizací ve všech částech komplexu, nemluvě o modernějším wellness,“ hrdě vykládá Zimmel.

Pro fotbalisty jsou skutečně nachystané bicykly, aby se už cestou na kilometr vzdálené hřiště mohli protáhnout. Z většiny pokojů je výhled na golfové greeny. „Kvůli mimořádnému klimatu jsme letos otvírali už v únoru. Greeny jsou ve skvělé kondici,“ ujišťuje Zimmel.

Samozřejmostí je moderně vybavená posilovna a sál na protahovací cvičení. Nechybí ani obrovské wellness centrum, v němž je pět druhů sauny, čtyři typy bazénů včetně dvou s termální vodou. Prakticky u vstupu je k dispozici útulná kavárna, kde si mohou fotbalisté dopřát občerstvení.

Těší se na přátelák s amatéry

Hřiště místního klubu Bad Waltersdorf, hrajícího čtvrtou nejvyšší rakouskou soutěž, jsou na dohled z hotelu. Kromě hlavní plochy jsou k dispozici ještě další dvě. Nutno přiznat, že týden před příjezdem českého výběru povrch na mnoha místech připomínal spíše pískové bunkry z golfových hřišť. V kabinách pod malou tribunkou nechybí výborně vybavená a prostorná posilovna, místnost s masérskými stoly. Šatny jsou strohé, ale na poměry soutěže prostorné.

Chodby vedoucím k hřišti zdobí plakáty londýnského Arsenalu z několika předsezónních tréninkových kempů, jsou zde fotografie týmu Al-Ain vedeného bývalým českým reprezentačním trenérem Milanem Máčalou, snímky Herty Berlín, Machačkaly, Borussie Dortmund a mnoha dalších klubů. U hlavního vchodu byl už s desetidenním předstihem plakát zvoucí na souboj místního regionálního výběru amatérů s Českou reprezentací, který je na programu ve středu v 17.30 hodin. „Jde pro nás o velkou čest. Pokud nebude trenér Bílek nic namítat, pozvu váš tým na večeři do Bergstadlu, zdejší vyhlášené restaurace v tradičním rakouském stylu připravující jen pokrmy z místních surovin,“ těší se na prestižní utkání boss místního výběru.

V Bad Waltersdorfu ruch velkoměsta pronásledující reprezentanty v průběhu celého roku zůstane daleko. Hráči budou obklopeni přírodou, většina z nich coby milovníci golfu ocení blízkost hřiště, přičemž v dosahu dvaceti kilometrů jsou ještě další dvě. V případě touhy po opuštění hotelového komplexu mohou vyrazit i do nedalekého městečka, kde mají k dispozici několik útulných kaváren či jedno decentní nákupní centrum, byť ve srovnání s jim dobře známým Seefeldem jde o hodně klidnější a skromnější prostředí.

Reprezentace ještě bez brankáře Petra Čecha, jehož čeká v sobotu finále Ligy mistrů, vyrazí po nedělním srazu v hotelu Praha v české metropoli do Rakouska ještě týž den. Mužstvo se letecky přesune do Grazu, následně pak absolvuje čtyřicetiminutový přejezd do Bad Waltersdorfu.

Reklama