Hlavní obsah

Dopingoví komisaři u reprezentace? Na soustředění rutina, ale Pudil se po AC Milán trápil čtyři hodiny

Bad Waltersdorf

Čeští reprezentanti zachovali chladnou hlavu. Návštěva dopingových komisařů v průběhu čtvrtečního dne na soustředění týmu Michala Bílka v rakouském Bad Waltersdorfu proběhla prakticky bez povšimnutí. Deset náhodně vylosovaných hráčů odevzdalo po pondělním tréninku potřebný vzorek, víc se přítomnost nezvaných hostů neřešila. Však jsou také hráči na testy zvyklí, neboť jde o tradiční součást zápasů či tréninkových kempů před velkými akcemi.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Fotografování českého národního týmu na soustředění v Rakousku

Článek

„Za námi dorazili už před rokem, když jsme postoupili do Ligy mistrů. Tehdy byli v Plzni a stejným způsobem kontrolovali vybrané hráče,“ vzpomínal osmadvacetiletý reprezentační obránce David Limberský, který byl právě jedním z vylosovaných v Bad Waltersdorfu.

„Vylosovali mě jako posledního. Nedá se nic dělat. V průběhu sezóny se mi kontroly vyhýbaly ve srovnání s jinými reprezentačními spoluhráči z plzeňské kabiny,“ culil se Limberský. Společně s ním za asistence reprezentačních lékařů odevzdávali vzorky brankář Čech, obránce Kadlec, záložníci Plašil, Pilař, Rezek a Petržela, za útočníky se dostavili Necid, Baroš a Lafata.

Limberského parťák Milan Petržela podle zkušeného zadáka chodil ke komisařům v minulé sezóně pravidelně. „Naposledy byl po třicátém kole v Liberci. Teď znovu a v průběhu podzimu několikrát,“ hlásil Limberský. „Po posledním ligovém kole minulé sezóny jsem byl vybrán i já. Vzorek jsem naštěstí odevzdal bez větších problémů. Měl jsem kliku, že vše proběhlo hladce, já rychle odevzdal požadované množství vzorku a přišel jen o půl hodiny mistrovských oslav,“ smál se obránce Theodor Gebre Selassie, jemuž se ve čtvrtek procedura vyhnula.

Ne vždy se však podaří přání komisařů uspokojit v tak krátkém intervalu, o němž mluvil čerstvý český šampión. „Po zápase s Cesenou proti AC Milán jsem byl vylosován. Rychle jsem odevzdal požadované množství, jenže podle předpisů je třeba, aby tekutina měla určitou hustotu. Takže jsem musel vše podstoupit znovu a trápil se čtyři hodiny,“ orosil se při vzpomínkách na jaro levý obránce či záložník Daniel Pudil. Jen o hodinu méně prožil u dopingových komisařů po vítězném finále Ligy mistrů Petr Čech v průběhu minulé soboty, na něhož se los „usmál“ i ve čtvrtek.

Navštíví všech 16 týmů

Komisaři před šampionátem navštíví všech šestnáct týmů, jež se na turnaj v Polsku a Ukrajině kvalifikovali. „Týmový lékař Petr Krejčí hráče už v neděli po příjezdu do Bad Waltersdorfu upozorňoval, že pokud kontrola dorazí, padá veškerý program,“ říkal tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Borcům tak hrozilo, že v případě potíží s odevzdáním vzorku přijdou na soustředění o jediné volné odpoledne, které připadlo právě na čtvrtek. Ale nikdo neměl větší potíže. Stejná přepadová kontrola proběhla v českém táboře už před mistrovstvím světa 2006 v Německu či před evropským šampionátem v Rakousku a Švýcarsku o dva roky později, kdy byl český tým na soustředění v Seefeldu „Jde o rutinu, s kterou je třeba se vypořádat,“ shodli se hráči.

Vyrozumění o výsledcích komisaři posílají jen v případě, že je některý ze vzorků pozitivní. Český tým v minulosti nikdy neměl potíže s dopingovými hříšníky. Na podzim se však proti řádům provinil plzeňský stoper Pavel Bystroň. Měl pozitivní test po utkání Ligy mistrů v Borisově. Z kádru západočeského klubu byl vyloučen, následně vedení nařídilo testy u všech hráčů. „Když se Davidův výsledek zveřejnil, všichni jsme šli povinně,“ vybavil si Limberský zážitek z průběhu zimní přípravy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.