Hlavní obsah

OBRAZEM: Fanynky, pozor! Na EURO vyrazí mančaft polonahých

Praha

Kdepak sestava, taktika, studie soupeřů ve skupině... Důležité je, aby fotbalisté na EURO 2012 dobře vypadali. Soudě podle snímků, které vám předkládáme, se příznivci české reprezentace nemusejí v tomto směru ničeho obávat. Manažer Vladimír Šmicer, člen výkonného výboru Karel Poborský, kanonýr domácí ligy David Lafata a spol. Ti všichni se vyfotili rovnou polonazí!

Foto: ČAFH

Polonazí v akci - zleva Rezek, Hubník, Suchý, Poborský, Limberský, Lafata, Pilař a Šmicer.

Článek
Fotogalerie

Trička šla dolů, na fotbalová těla si nasadili jen kravaty. Nebyl to však žádný rozmar. Reprezentanti nafotili odvážné polonahé fotografie na podporu unikátní kampaně proti rasismu Play fair, play true. Focení, které organizovala Česká asociace fotbalových hráčů (ČAFH) za pomoci Fotbalové asociace (FA), se ujal známý fotograf Ondřej Pýcha.

Projekt je inspirován zahraničními kampaněmi Football Against Racism in Europe (FARE) nebo Show Racism the Red Card, podporovanými organizacemi UEFA, FIFA či FIFPro a upozorňuje na aktuální problémy fotbalu jako je rasismus, diskriminace, násilí a doping.

Focení reprezentantů probíhalo během soustředění v Rakousku. Právě obavy z násilí a rasismu během sportovních událostí zdůrazňují potřebu zapojení nejen sportovních fanoušků, ale i samotných hráčů do boje proti fotbalovým nešvarům.

Mezi hráče, kteří se odhodlali zapózovat před objektivem a podpořit tento projekt, patří Jan Rezek, David Lafata, Václav Pilař, Marek Suchý, David Limberský, Roman Hubník, nechyběli ani Karel Poborský, Vladimír Šmicer a Marek Jankulovski.

Chtějí přitáhnout pozornost médií a veřejnosti

„Fotografie polonahých fotbalistů dokáží přitáhnout pozornost médií a široké veřejnosti. Takovou publicitu chceme ve spojení s kampaní Play fair, play true využít k upozornění na negativní jevy ve fotbale a boje proti nim," vysvětluje předseda ČAFH Karel Poborský.

Po celou dobu focení bylo o hráče profesionálně postaráno. Styling účesů vytvořila fotbalistům Petra Měchurová, známá česká kadeřnice. To jediné, co měli fotbalisté na sobě - tedy džíny - dodala společnost Diesel. Hráčům nechybí ani červené prvky ve formě šátků, kravat, šlí nebo náramků, které mají připomínat celosvětovou kampaň proti rasismu Show Racism the Red Card.

V rámci projektu Play fair, play true budou realizovány osvětové kampaně při profesionálních a amatérských fotbalových utkáních a kulturně-společenské akce, z focení vznikne i kalendář. Zároveň bude fungovat informační portál. „Navíc bude udělena zvláštní cena „Play fair, play true" za pozitivní přístup ve fotbale, a to fanouškovi, skupině fanoušků či organizaci," dodává Markéta Haindlová, místopředsedkyně ČAFH.

Reklama

Související témata: