Hlavní obsah

Muž s maskou Rusy strašit nebude. Kadlec ji na šampionátovou premiéru sundá

Zdeněk Pavlis (Vratislav)Sport.cz

Od chvíle, kdy mu koncem dubna němečtí výrostci před diskotékou v Kolíně nad Rýnem přerazili nos, masku chránící obličej neodložil. I na tréninky ji legionář z Leverkusenu Michala Kadlec navléká. Na šampionátovou premiéru proti sborné však v pátek večer vyrukuje bez ní. „Od doktorů z Německa už jsem dostal zelenou, abych ji sundal. Lékaři reprezentace nechali rozhodnutí na mně,“ prozrazuje Kadlec, že Rusům svou vizáží hrůzu nahánět nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Kadlec absolvuje s maskou na obličeji už jen oficiální trénink. Na Rusy ji ovšem sundá...

Článek

Obavy z muže s maskou mít nebudou, takže strach jim musíte nahnat výkonem na hřišti. Jenže bez Baroše, nad nímž se pořád vznáší otazník, by to bylo zřejmě mnohem obtížnější...

Kdyby k mání nebyl, chyběl by, jasná věc. Je kvalitním útočníkem, takže věříme, že se dá do pátku dohromady.

Nezdá se vám, že zdravotních problémů přišlo před šampionátem až příliš? Nejdříve Rosický laborující s bolavým lýtkem, teď pro změnu Baroš stěžující si na bolesti ve svalu...

Samozřejmě že by nebylo snadné se obejít bez jednoho či druhého, protože pro mančaft jsou hrozně důležití, ale poradit bychom si museli. Jeden hráč zápas nevyhraje, sestava poskládaná ze sebevětších individualit, které nebudou na place spolupracovat, ještě není garancí úspěchu. V našem případě obzvlášť, protože my musíme sázet na kolektivní výkon a týmový duch.

A třeba na vás, který jako nejlepší střelec v kvalifikaci by musel chybějící Barošovy góly nahradit a kanonýry zastoupit...

Ono šlo většinou o góly z pokutových kopů, takže bych ze své střelecké bilance vědu nedělal. Samo sebou že vstřelené branky těší, ale pro mě je podstatnější, aby vyhrálo naše mužstvo. A třeba gólem, který dá po rohu Petr Čech... K čemu byla má trefa v generálce s Maďarskem, když jsme ji stejně prohráli?!

Góly jste ale přece nedával jen z pokutových kopů, střílel jste je i po standardních situacích. Věnovali jste jejich nácviku ve Vratislavi hodně času?

Cvičili jsme jak ofenzivní, tak i obranné standardky, abychom byli na soupeře připraveni a měli na ně něco v rukávu.

Za trenéra Brücknera jste standardní situace probrali při přípravě v hotelu a na tréninku se jim už nevěnovali, aby je náhodou soupeřovi pozorovatelé nevyšpiónili. Pokračuje podobná praxe i nyní?

Každý trenér má své metody a zvyklosti. Teď standardky trénujeme, ale jen při uzavřených trénincích. Jak jinak bychom mohli protivníka překvapit?

Nacvičujete i obrannou hru?

Samozřejmě.

Takže vám je už jasné, zda vás trenér Bílek postaví na místo stopera, nebo vás přece jen posune na kraj obrany?

Už jsem to vytušil, ale nechám si to pro sebe.

Bílek je ale přece přesvědčený, že vaše místo je uprostřed obrany. I během sparťanské éry ve vás přece viděl stopera.

To je pravda, asi viděl a vidí, že je tam moje místo. A asi jsem na něm nehrál špatně, když mě tam stavěl opakovaně i v reprezentaci.

Takže rébus je rozřešen a proti Rusům se Kadlec objeví v roli stopera?

To neřeším, záleží fakt jen na trenérovi. V Leverkusenu hraju celý rok na levé straně obrany, v nároďáku kopu stopera, což mi také problém nedělá. Pro mě je podstatné, abych proti Rusům hrál.

Kdekoli?

To asi ne... Vpravo by to se mnou bylo horší, ale na opačné straně obrany si troufám jak na krajního beka, tak i na stopera.

A skutečně v šampionátové premiéře neobléknete masku, jak reprezentační doktoři avizovali?

Proti Rusům už chci hrát bez ní. Lékaři nároďáku souhlas dali, teď ještě pro jistotu zavolám klubovým lékařům do Německa, zda nejsou proti a zda mohu hrát bez ní.

Reklama